Így bukhatod el az ingyenes hitelkiváltást!

Így bukhatod el az ingyenes hitelkiváltást!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-23 Frissítve: 2018-05-04
 

Nem teljesen kristálytiszta mindenkinek, hogyan miként zárhatja le ingyen a forintosított hitelét. Zavaros a kép azzal kapcsolatban is, hogy pontosan milyen díjat nem számíthatnak fel a bankok, illetve hogy amennyiben másik bankhoz viszik át kölcsönüket – mert kedvezőbb kondíciót találtak –, igenis felmerülhetnek költségek a bankváltás kapcsán. Jó hír azonban, hogy ezzel összefüggésben szabályozták a közjegyzői díjat, valamint a földhivatali ügyintézés költségeit is!

Mikor és ki szabadulhat meg ingyen forintosított hitelétől?

Amennyiben megérkezett a bank elszámoló levele, a kézhezvételt követő 60 napon belül felmondhatjuk a kölcsönt. A felmondást követően 90 napunk áll rendelkezésre rendezni a tartozást a bank felé. Ez a gyakorlatban történhet önerőből, másik banki hitelből, vagy mindkettő segítségével. Azonban ha valamely törvényben meghatározott feltétel nem teljesül, nem ingyenes a hitel lezárása, tehát a bank végtörlesztési díjat számíthat fel!

Ezek a következő esetek:

  • Nem mondtuk fel a hitelt! – Nem elég, hogy jelezzük, hogy vissza szeretnénk fizetni a kölcsönünket. Ahhoz, hogy ne legyen a hitel lezárásának díja fel kell mondanunk, ami nem azonos a végtörlesztési igény bejelentésével!
    VAGY
  • Nem másik banki hitelből váltjuk ki! – Ha felmondtuk a hitelt, de önerőből fizetjük vissza, a bank jogosan felszámíthatja a hitel lezárásának díját! Ahhoz, hogy ingyenes legyen a végtörlesztés, legalább részben banki hitelből kell megtörténnie!
    VAGY
  • Nem tartottuk be a határidőket! – A levél érkezését követő 60 napot is be kell tartanunk, illetve a felmondást követő 90 napon belül kell rendezni a régi bank felé a tartozást. Ebbe a 90 napba bőségesen belefér egy banki hitel lebonyolítása az igényléstől egészen a folyósításig.

Ha a forintosított hitelednél kedvezőbbet keresel, add meg adataidat és kollégáink segítenek!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Ha minden stimmel és ingyen végtörleszthetjük hitelünket, akkor is készülnünk kell bizonyos költségekkel!

A felmondott hitel lezárásáért a bank nem számolhat fel díjat, amennyiben legalább részben másik hitel kiváltásával történik. Azonban az új hitelnek lehetnek induló költségei. Ilyenek például az értékbecslési díj, tulajdoni lapok, illetve térképmásolat díja, folyósítási jutalék, közjegyzői díj, valamint a földhivatali ügyintézés díja. Ez utóbbi kettőt illetően kedvező döntés született.

Amennyiben a forintosított hitel kiváltására igénylünk hitelt, úgy

  • a közjegyzői díj nem lehet több, mint 20 000 Ft, és
  • a földhivatali ügyintézés díjmentes (a régi hitel törlésének alap esetben 6 600 Ft, míg az új hitel bejegyzésének 12 600 Ft a díja).

A fenti két költségen túli banki díjakat illetően bőven találunk akciót a bankoknál. Ezek keretében vagy ki sem kell fizetnünk az említett költségeket, vagy utólag térítik vissza részben vagy akár teljes egészében! Ezen kívül extra jóváírással is csábítják az ügyfeleket a bankok, amelynek keretében kézzel fogható pénzösszeget utalnak az ügyfél bankszámlájára sikeres hitelkiváltás esetén.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés