Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Így is el lehet bukni egy lakáshitelt – Kínodban fogsz nevetni

  • 2015-10-01
  • szerző: bankmonitor

Azt gondolod, hogy hitelfelvételnél a legnagyobb probléma a kevés önerő, esetleg a jövedelem? Most olyasmire hívjuk fel a figyelmedet, amin akár az egész hiteled múlhat. Olyan eseteket gyűjtöttünk össze, ahol eladó, vagy vevő tudatlansága miatt bukott el az ügylet. Komoly dolgokra gondolsz? Dehogy! Annyira banális, hogy az hihetetlen! A cikk végén eláruljuk, mire kell figyelned!

A hitelfelvételnek csak egyik pillére a jövedelem. A másik az ingatlan, amit felajánlunk a banknak fedezetként a hitel mögé, valamint a rendelkezésre álló önerő.

Egy példa, amikor saját maga alatt vágta a fát az ügyfél

Adásvételről volt szó, az értékbecslő előre megbeszélt időpontban ki is ment. Vevő és eladó úgy egyeztek meg, hogy az eladó elviszi a kazánt, majd az új tulajdonos vesz egy modernebbet. Ezzel semmi gond! Csakhogy a leszerelést már a becslés előtt elvégezték, az új kazán pedig még nem volt sehol. A bank szempontjából az ingatlan nem befogadható, mivel nincs fűtés. Az, hogy mi volt, vagy mi lesz, senkit nem érdekelt!

A Bankmonitor felkészült tanácsadói több ezer ügyfélnek segítettek már a megfelelő hitelt felvenni. Számtalan hasonló esettel találkoztunk munkánk során. Többek között az ilyen és ehhez hasonló „apró” buktatókra is felhívjuk a figyelmedet!

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!


Így tehetsz magadnak keresztbe felújításkor

Hiába veszel egy teljesen jó állapotban lévő lakást, előfordulhat, hogy szeretnéd átalakítani, felújítani. Bele is vágsz, de menet közben elfogyott a pénz. Pofon egyszerű a megoldás,hitelt kell felvenni! 

Elindítod a folyamatot, beadod a kérelmet a bankba, jön az értékbecslő. Pár nap múlva hívnak a bankból, hogy van egy kis probléma…. Sajnos a bank nem tudja elfogadni a lakásodat fedezetként!

Az értékbecslés eredménye: nem befogadható

De mégis miért? Nézzük meg, mit figyel az értékbecslő és meg fogjuk érteni!

Jelzáloghitel esetén a bank, a fedezetül ajánlott ingatlant minden esetben felértékelteti. Az ingatlan a hitel egyik alapja, hiszen az adható összeg nagyban függ a becslés eredménytől. Ma Magyarországon törvény által korlátozott az ingatlanok terhelhetősége (80%). A bank megrendeli a becslést, melynek díját általában az ügyfél fizeti a helyszínen, vagy előre átutalással. Számos bank akció keretében elengedi, vagy utólag visszafizeti ennek díját.

A becslő felméri az ingatlant, készít néhány fotót. Általában 10-20 percnél többet nem tölt a lakásban és főként az ingatlan állagára kíváncsi, nem a bútorzatra. Ezt követően kidolgozza az értéket, melynél a környezet, állag, piaci helyzet a meghatározó. Az így elkészült értékbecslést továbbítja a fedezetértékelőknek, akik felülbírál(hat)ják az eredményt és adott esetben módosíthatnak is ezen.

Mivel a bank igyekszik minél kisebb kockázatot futni, az ingatlanok értékének meghatározásakor elképzelhető, hogy a kialkudott vételárnál alacsonyabb értéket állapít meg. Adásvétel esetében nem ritka, hogy a szerződésbe írt összeget fogadja el a bank. Arra azonban legyünk tekintettel, hogy egy-két kivételtől eltekintve a becsérték és a szerződésben szereplő vételár közül a bank az alacsonyabbat veszi alapul.

A legtöbb banknál van lehetőség előzetes értékbecslést kérni, amennyiben nem vagyunk biztosak az ingatlan értékében. Ezt ugyanannál a banknál, egy későbbi hiteligénylésnél el is fogják fogadni.

Mit ne csinálj a lakásban hitelfelvétel előtt?

  • Ne szedd le a kazánt! Miért? Mert ha nincs fűtés, az ingatlan nem komfortos.
  • Hagyd a helyén a csaptelepeket! Mert ha nincs vízvételi lehetőség, az ingatlan nem megfelelő.
  • Ne szedd fel a parkettát! Mert ha nincs végleges burkolat, sokat elvesz az ingatlan értékéből. (Átmenetileg teríts le egy padlószőnyeget)
  • Ne verd szét a falakat!
  • Ne szedd ki a nyílászárókat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket