Így is el lehet bukni egy lakáshitelt – Kínodban fogsz nevetni

Így is el lehet bukni egy lakáshitelt – Kínodban fogsz nevetni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-01 Frissítve: 2021-10-12
 

Azt gondolod, hogy hitelfelvételnél a legnagyobb probléma a kevés önerő, esetleg a jövedelem? Most olyasmire hívjuk fel a figyelmedet, amin akár az egész hiteled múlhat. Olyan eseteket gyűjtöttünk össze, ahol eladó, vagy vevő tudatlansága miatt bukott el az ügylet. Komoly dolgokra gondolsz? Dehogy! Annyira banális, hogy az hihetetlen! A cikk végén eláruljuk, mire kell figyelned!

A hitelfelvételnek csak egyik pillére a jövedelem. A másik az ingatlan, amit felajánlunk a banknak fedezetként a hitel mögé, valamint a rendelkezésre álló önerő.

Egy példa, amikor saját maga alatt vágta a fát az ügyfél

Adásvételről volt szó, az értékbecslő előre megbeszélt időpontban ki is ment. Vevő és eladó úgy egyeztek meg, hogy az eladó elviszi a kazánt, majd az új tulajdonos vesz egy modernebbet. Ezzel semmi gond! Csakhogy a leszerelést már a becslés előtt elvégezték, az új kazán pedig még nem volt sehol. A bank szempontjából az ingatlan nem befogadható, mivel nincs fűtés. Az, hogy mi volt, vagy mi lesz, senkit nem érdekelt!

A Bankmonitor felkészült tanácsadói több ezer ügyfélnek segítettek már a megfelelő hitelt felvenni. Számtalan hasonló esettel találkoztunk munkánk során. Többek között az ilyen és ehhez hasonló „apró” buktatókra is felhívjuk a figyelmedet!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Így tehetsz magadnak keresztbe felújításkor

Hiába veszel egy teljesen jó állapotban lévő lakást, előfordulhat, hogy szeretnéd átalakítani, felújítani. Bele is vágsz, de menet közben elfogyott a pénz. Pofon egyszerű a megoldás, hitelt kell felvenni! 

Elindítod a folyamatot, beadod a kérelmet a bankba, jön az értékbecslő. Pár nap múlva hívnak a bankból, hogy van egy kis probléma…. Sajnos a bank nem tudja elfogadni a lakásodat fedezetként!

Az értékbecslés eredménye: nem befogadható

De mégis miért? Nézzük meg, mit figyel az értékbecslő és meg fogjuk érteni!

Jelzáloghitel esetén a bank, a fedezetül ajánlott ingatlant minden esetben felértékelteti. Az ingatlan a hitel egyik alapja, hiszen az adható összeg nagyban függ a becslés eredménytől. Ma Magyarországon törvény által korlátozott az ingatlanok terhelhetősége (80%). A bank megrendeli a becslést, melynek díját általában az ügyfél fizeti a helyszínen, vagy előre átutalással. Számos bank akció keretében elengedi, vagy utólag visszafizeti ennek díját.

A becslő felméri az ingatlant, készít néhány fotót. Általában 10-20 percnél többet nem tölt a lakásban és főként az ingatlan állagára kíváncsi, nem a bútorzatra. Ezt követően kidolgozza az értéket, melynél a környezet, állag, piaci helyzet a meghatározó. Az így elkészült értékbecslést továbbítja a fedezetértékelőknek, akik felülbírál(hat)ják az eredményt és adott esetben módosíthatnak is ezen.

Mivel a bank igyekszik minél kisebb kockázatot futni, az ingatlanok értékének meghatározásakor elképzelhető, hogy a kialkudott vételárnál alacsonyabb értéket állapít meg. Adásvétel esetében nem ritka, hogy a szerződésbe írt összeget fogadja el a bank. Arra azonban legyünk tekintettel, hogy egy-két kivételtől eltekintve a becsérték és a szerződésben szereplő vételár közül a bank az alacsonyabbat veszi alapul.

A legtöbb banknál van lehetőség előzetes értékbecslést kérni, amennyiben nem vagyunk biztosak az ingatlan értékében. Ezt ugyanannál a banknál, egy későbbi hiteligénylésnél el is fogják fogadni.

Mit ne csinálj a lakásban hitelfelvétel előtt?

  • Ne szedd le a kazánt! Miért? Mert ha nincs fűtés, az ingatlan nem komfortos.
  • Hagyd a helyén a csaptelepeket! Mert ha nincs vízvételi lehetőség, az ingatlan nem megfelelő.
  • Ne szedd fel a parkettát! Mert ha nincs végleges burkolat, sokat elvesz az ingatlan értékéből. (Átmenetileg teríts le egy padlószőnyeget)
  • Ne verd szét a falakat!
  • Ne szedd ki a nyílászárókat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés