Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Így is el lehet bukni egy lakáshitelt – Kínodban fogsz nevetni

  • 2015-10-01
  • szerző: bankmonitor

Azt gondolod, hogy hitelfelvételnél a legnagyobb probléma a kevés önerő, esetleg a jövedelem? Most olyasmire hívjuk fel a figyelmedet, amin akár az egész hiteled múlhat. Olyan eseteket gyűjtöttünk össze, ahol eladó, vagy vevő tudatlansága miatt bukott el az ügylet. Komoly dolgokra gondolsz? Dehogy! Annyira banális, hogy az hihetetlen! A cikk végén eláruljuk, mire kell figyelned!

A hitelfelvételnek csak egyik pillére a jövedelem. A másik az ingatlan, amit felajánlunk a banknak fedezetként a hitel mögé, valamint a rendelkezésre álló önerő.

Egy példa, amikor saját maga alatt vágta a fát az ügyfél

Adásvételről volt szó, az értékbecslő előre megbeszélt időpontban ki is ment. Vevő és eladó úgy egyeztek meg, hogy az eladó elviszi a kazánt, majd az új tulajdonos vesz egy modernebbet. Ezzel semmi gond! Csakhogy a leszerelést már a becslés előtt elvégezték, az új kazán pedig még nem volt sehol. A bank szempontjából az ingatlan nem befogadható, mivel nincs fűtés. Az, hogy mi volt, vagy mi lesz, senkit nem érdekelt!

A Bankmonitor felkészült tanácsadói több ezer ügyfélnek segítettek már a megfelelő hitelt felvenni. Számtalan hasonló esettel találkoztunk munkánk során. Többek között az ilyen és ehhez hasonló „apró” buktatókra is felhívjuk a figyelmedet!

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

Így tehetsz magadnak keresztbe felújításkor

Hiába veszel egy teljesen jó állapotban lévő lakást, előfordulhat, hogy szeretnéd átalakítani, felújítani. Bele is vágsz, de menet közben elfogyott a pénz. Pofon egyszerű a megoldás,hitelt kell felvenni! 

Elindítod a folyamatot, beadod a kérelmet a bankba, jön az értékbecslő. Pár nap múlva hívnak a bankból, hogy van egy kis probléma…. Sajnos a bank nem tudja elfogadni a lakásodat fedezetként!

Az értékbecslés eredménye: nem befogadható

De mégis miért? Nézzük meg, mit figyel az értékbecslő és meg fogjuk érteni!

Jelzáloghitel esetén a bank, a fedezetül ajánlott ingatlant minden esetben felértékelteti. Az ingatlan a hitel egyik alapja, hiszen az adható összeg nagyban függ a becslés eredménytől. Ma Magyarországon törvény által korlátozott az ingatlanok terhelhetősége (80%). A bank megrendeli a becslést, melynek díját általában az ügyfél fizeti a helyszínen, vagy előre átutalással. Számos bank akció keretében elengedi, vagy utólag visszafizeti ennek díját.

A becslő felméri az ingatlant, készít néhány fotót. Általában 10-20 percnél többet nem tölt a lakásban és főként az ingatlan állagára kíváncsi, nem a bútorzatra. Ezt követően kidolgozza az értéket, melynél a környezet, állag, piaci helyzet a meghatározó. Az így elkészült értékbecslést továbbítja a fedezetértékelőknek, akik felülbírál(hat)ják az eredményt és adott esetben módosíthatnak is ezen.

Mivel a bank igyekszik minél kisebb kockázatot futni, az ingatlanok értékének meghatározásakor elképzelhető, hogy a kialkudott vételárnál alacsonyabb értéket állapít meg. Adásvétel esetében nem ritka, hogy a szerződésbe írt összeget fogadja el a bank. Arra azonban legyünk tekintettel, hogy egy-két kivételtől eltekintve a becsérték és a szerződésben szereplő vételár közül a bank az alacsonyabbat veszi alapul.

A legtöbb banknál van lehetőség előzetes értékbecslést kérni, amennyiben nem vagyunk biztosak az ingatlan értékében. Ezt ugyanannál a banknál, egy későbbi hiteligénylésnél el is fogják fogadni.

Mit ne csinálj a lakásban hitelfelvétel előtt?

  • Ne szedd le a kazánt! Miért? Mert ha nincs fűtés, az ingatlan nem komfortos.
  • Hagyd a helyén a csaptelepeket! Mert ha nincs vízvételi lehetőség, az ingatlan nem megfelelő.
  • Ne szedd fel a parkettát! Mert ha nincs végleges burkolat, sokat elvesz az ingatlan értékéből. (Átmenetileg teríts le egy padlószőnyeget)
  • Ne verd szét a falakat!
  • Ne szedd ki a nyílászárókat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket