Így kapsz nyugdíjat az önkéntes nyugdíjpénztárból

Így kapsz nyugdíjat az önkéntes nyugdíjpénztárból
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-30 Frissítve: 2021-11-09
 

Gondtalan nyugdíjas évek érdekében érdemes minél előbb elkezdeni megtakarítani ilyen célra. Ehhez az egyik legolcsóbb és legjobb választás az önkéntes nyugdíjpénztár. De hogyan fizet, amikor nyugdíjba mész? Meglepődsz, hogy mennyire rugalmas!

Így kezdd el

Magyarországon három államilag is támogatott nyugdíjcélú megtakarítás közül választhatsz:

  • nyugdíjbiztosítás
  • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
  • önkéntes nyugdíjpénztár.

A három közül szerintünk egyértelműen az önkéntes nyugdíjpénztár a legjobb az átlagember számára. Bizonyos feltételek mellett a NYESZ az önkéntes nyugdíjpénztárnál is olcsóbb megoldás. Viszont a NYESZ-hez érdemes befektetési szakembernek lenni, ugyanis a NYESZ mindössze egy értékpapír-számla. Tehát annak hozama csak a saját befektetési döntéseidtől függ.

Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár ad vonalvezetést: előzőnél befektetési alapokozó hasonló eszközalapok közül lehet választani, míg utóbbinál automatikusan befektetik a megtakarításokat. Viszont a nyugdíjbiztosításnál jelentősen olcsóbb az önkéntes nyugdíjpénztári szerződés. Ráadásul az utóbbit aktívan is kezelik. És mennyi tudsz gyűjteni ilyen típusú megtakarításban? Kalkulátorunk segítségével kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Így vedd fel a pénzt!

A nyugdíjcélú megtakarítás első sorban idős korban nyújt segítséget. Bár a legutóbb áttekintettük, hogy akkor is számíthatsz az önkéntes nyugdíjpénztár számlán gyűjtött megtarkításaidra, ha valamilyen tragédia ért, vagy egyszerűen pénzre van szükséged. Ám az alapvetően mégis nyugdíj kiegészítés miatt hívták életre, így nem mellékes, hogy nyugdíjas korodban hogyan férsz hozzá a megtakarításaidhoz (alapszabály szerint 10 éves várakozási idő után).

Három lehetőség közül választhatsz a nyugdíjcélú kifizetésre:

  1. egy összegben kiveszed a vagyonod,
  2. járadék formájában kéred a kifizetést,
  3. vagy egy részét egy összegben kiveszed, és a maradékot járadék formájában kéred.

Bármelyik megoldást is választod, adómentesen juthatsz hozzá az megtakarításaidhoz. Ráadásul nincs meghatározva a felhasználási terület, arra költheted az önkéntes nyugdíjpénztárban felhalmozott vagyonod, amire szeretnéd.

Fontos tudni azonban, hogy a nyugdíjba vonulás nem jelenti, hogy meg kell szüntetni a nyugdíjpénztári tagságod. Nyugodtan tovább is ott tarthatod a megtakarításaidat a nyugdíjpénztárban, vagy akár tovább is folytathatod a befizetéseket (bármelyik megoldást is választod). Természetesen amennyiben már nincs személyjövedelem adó fizetési kötelezettséged (SZJA alá tartozó bevételed), akkor nem fogod tudni érvényesíteni a 20%-os adójóváírást. De amennyiben keletkezik ilyen jövedelmed, erről sem kell lemondanod.

1.) egy összegben kiveszed a vagyonod

Az első pénzkivonási lehetőség viszonylag egyértelmű: nyugdíjba vonulásod után egy összegben kiveheted a nyugdíjszámládon felhalmozott vagyonod. Bármire költheted, akár egy lakást is vehetsz belőle, akár gyerekeidnek vagy unokáidnak is adhatod. A befizetéseidet pedig vagy felfüggeszted, vagy tovább is folytathatod.

2.) járadék formájában kéred a kifizetést

A járadék, mindössze arra utal, hogy nem egy összegben kéred ki a megtakarításaidat, hanem bizonyos ütemezés szerint. Megválaszthatod, hogy havi, negyedéves vagy fél éves kifizetést szeretnél kapni. Magad döntheted el, hogy milyen formában kéred a kifizetést:

  • Lehet fix időszakra kérni (általában 5 év és 40 év között), vagy
  • fix összegre is.

Mindkét választásnál előfordulhat, hogy „túléled a megtakarításaidat”, azaz a nyugdíjpénztárban lévő megtakarításaid még életedben elfogy. Ezért érdemes inkább túltervezni a nyugdíjban töltött éveket. Természetesen a kifizetések ebben az esetben is adómentesek, és arra költöd azokat, amire szeretnéd.

3.) egy részét egy összegben kiveszed, és a maradékot járadék formájában kéred

A kettőt kombinációja is elképzelhető, azaz ha például, ha nyugdíjazásod után meg szeretnéd venni életed első és/vagy utolsó új autóját, akkor kiveszel arra egy nagyobb összeget. A maradékot pedig járadék formájában kéred, mintha ennyivel kevesebbet gyűjtöttél volna aktív éveid során.

Fontos döntés, hogy hogyan szeretnél hozzáférni a megtakarításaidhoz a nyugdíjazásod után. Ezért nem is érdemes elkapkodni a választási lehetőséget. Ezt az önkéntes pénztárak is támogatják, ezért elég sokáig halogathatod a döntés. Ráadásul a kifizetést kérheted átutalás mellett postai átutalással is. A nyugdíjcélú megtakarítások közül ez a legrugalmasabb ilyen tekintetben.

Hirdetés
Hirdetés