Így kerülheted el a Quaestor-csapdát!

Így kerülheted el a Quaestor-csapdát!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-28
 

A legnagyobb gazdasági szakértők szemén át nyerhettünk mélyebb betekintést napjaink legfontosabb gazdasági kérdéseibe, Kínától az Egyesült Államokon keresztül, egészen Magyarországig. A hazánkat érintő problémák közül pedig ezen kívül azt is megtudhattuk, hogy mi az a 3+1 aranyszabályt, aminek betartásával a jövőben könnyedén elkerülhetjük a Quaestorhoz hasonló csapdákat.

Az egyik legnevesebb gazdasági szakember, Zsiday Viktor múlt héten megjelent írása szerint az európai gazdasági életet leginkább lázban tartó görög helyzet egyre valószínűbb kifutása, hogy a görögök végül az eurózónán kívül találják magukat. De ugyanebben a bejegyzésében beszámol a hasonlóan izgalmas és talán még ennél is súlyosabb következményekkel járó kínai helyzetről is. A jelek szerint ugyanis a kínai lakosság őrületes tempóban önti a pénzt a részvény piacra A probléma ezzel pedig nem más, minthogy a 2007-es összeomlás egyik előjele is pont ugyanez volt. (Az írást teljes egészében az Alapblogon olvashatod.)

De az amerikai kontinens sem maradt ki az okfejtésből, és következő bejegyzésében a szakember azt is kifejti, mi az oka annak, hogy az Egyesült Államokban már 6 éve töretlen a tőzsdei fellendülés, illetve azt is, hogy hogyan tudna megismétlődni a 2008-2009-es összeomlás. 

A hazai helyzetet több szempontból is érintették az elmúlt héten. Megtudhattuk, hogy a jelenlegi forinterő egyáltalán nem meglepő a jelenlegi kamatszintek mellett, hiszen Magyarországon még az 1,8%-os alapkamat mellett is nagyobb kamatokat lehet kapni, mint Európa nagy részén. Azt pedig, hogy várhatóan meddig maradhat fenn a jelenlegi helyzet, megismerhetjük az Alapblogon megjelent írásból.

A vállalati szektortól minél inkább távolmaradó állam kedvező hatásait is megismerhetjük a Malév és a WizzAir szemléletes összevetésén keresztül, és összevág ezzel Közép-Európa leggazdagabb embere, Jan Kulczyk véleménye is, miszerint az államnak távol kell tartania magát azoktól a szektoroktól, amelyek piaci alapon sokkal hatékonyabban tudnak működni. A lengyel milliárdossal készült teljes interjúban viszont további érdekességek is olvashatóak a témában.

Azon pedig már meg sem lepődünk, hogy a közelmúltban újabb milliárdos csalásra derült fény a Kun-Mediator körül kirobbant botrány képében. Az Alapblogon publikált „Balsors, akit régen tép” című írás első részében végre az is szóba kerül, amit korábban kevesen mertek kimondani, nevezetesen, hogy a Quaestor károsultak között sokan egyáltalán nem naivitásból, hanem szándékosan mentek bele a számukra is roppant gyanús játékba. Hiszen a mai Magyarországom még akkor sem egyszerű elveszíteni a pénzünket, ha igazán azt szeretnénk. A cikk folytatásában ugyanakkor megismerhetjük azt a 3+1 aranyszabályt, amit követbe könnyedén elkerülhetjük a hasonló csapdákat.

Hirdetés
Hirdetés