Így látják a guruk a befektetések jövőjét

Így látják a guruk a befektetések jövőjét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-09
 

Számos érdekes előrejelzéssel találkozhattunk az elmúlt hetekben. Nem is akárkik, hanem a befektetések igazi nagyágyúi szólaltak meg a következő években várható folyamatokról. Valaki szerint már akár jövőre beüthet egy világszintű válság, hazánkat tekintve pedig 2020 táján jöhet egy gazdasági sokk. Ezek háttere, illetve a Volkswagen-botárny, és a migránskérdés is terítékre kerül az alábbiakban.

A világ egyik leghíresebb befektetési guruja, az amerikai Carl Icahn alaposan felkavarta a befektetések világának – mostanság amúgy sem annyira nyugodt – állóvizét. Az amerikai milliárdos egy lehetséges 2016-os gazdasági válságra hívta fel a figyelmet. A háttérben az évek óta alacsonyan álló kamatszintek állnak, amelyek arra ösztönözték a megtakarítókat, hogy a biztonságos bankbetétek és állampapírok helyett kockázatosabb eszközökbe tegyék a pénzüket. A folyamatról és annak várható kifutásáról bővebben olvashatsz az Alapblog „Apályok és fürdőnadrágok” című írásában, amiből kiderül, személyesen kik is tehetők felelőssé, ha tényleg beüt a baj. 

Az elmúlt hetekben nem enyhült a menekültválság sem. Összességében annyi történt, hogy az európai kormányok áttértek arra a gyakorlatra, hogy a határokon belépő menekülteket a lehető leggyorsabban nyugati szomszédjuk határához szállítják. Az Alapblog írásából azt is megtudhatod, a mikroökonómia alaptörvényei szerint, mit idéznek elő ezzel a lépéssel. A migráció kérdése azonban más nézőpontból is előkerült a héten. Sok jel utal ugyanis arra, hogy míg korábban a szélsőséges pártok a megszorítások témáját meglovagolva tudtak teret hódítani, ma már a migránsok ügyét használják ugyanerre. A váltást pedig az tette szükségessé, hogy az utóbbi időben megrendezett választások eredményei alapján az európai lakosság nagy része megbékélt a megszorításokkal

De ne feledkezzünk meg a Volkswagen egyre fokozódó botrányáról sem. Ennek kapcsán az Alapblog szakértője „Csalásból is megárt a sok” című cikkében arra keresi a választ, el lehet-e kerülni hasonló események kockázatát. Ha pedig a csalásoknál tartunk, ebben a témában hazánkban Lagzi Lajcsi és lakóparkja került reflektorfénybe. Az árbevétel tekintetében hazánk GDP-jének kétszeresét megtermelő német autógyártó és a magyar szórakoztatóipari vállalkozó csalásának összevetését elolvashatod az Alapblog múlt heti cikkében, amiből megtudhatod, miért a „VW a globális autóipar Lagzi Lajcsija”. 

A hazai területen maradva, a tőzsdei hírek színfoltja volt Schobert Norbert Norbi Update részvényeseinek szóló levele. Bár megfogalmazása elsőre igen szokatlannak tűnhet, a maga nemében a levél nagyon is jól sikerült. Hogy miért, az kiderül a „Norbi, és az ő levele” című cikkből. A hazai gazdaságot tekintve pedig Zsiday Viktor legfrissebb írásából megtudhatod azt is, miért várható a bérek 4-8%-os emelkedése a következő években, és mi okozhat végül 2020 körül sokkot a magyar gazdaságban. 

Hirdetés
Hirdetés