Mennyibe kerül a fix kamatozású vállalkozói hitel?

Mennyibe kerül a fix kamatozású vállalkozói hitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-10 Frissítve: 2017-05-15
 

A Növekedési Hitelnek vége. Ez egyet jelent azzal is, hogy a vállalati, vállalkozói hitelek többsége változó kamatozású. Ebből adódóan – a mai rendkívül alacsony kamatok mellett – a hitelek elsődleges kockázata a cégtulajdonos számára a kamatemelkedésben rejlik. A Bankmonitor.hu annak járt utána, hogy mennyivel kerül többe egy 5, vagy 10 évig fix kamattal rendelkező hitel a vállalkozásnak.

Honnan indul a történet?

A kiszemelt példában egy cégtulajdonos 100 millió Ft összegű beruházási hitelt szeretne felvenni. A hitelpiacon ma egy átlagos (érdemi gazdálkodási múlttal rendelkező, nyereségesen működő) vállalkozás kb. 2,5%-os éves hitelkamat mellett juthat banki forráshoz. A kiemelten sikeres cégek ennél akár érdemben alacsonyabb kamatszinttel is számolhatnak.

Mennyivel drágább a fix kamat?

Napjainkban 5 évre +1,11%pontos felárral, azaz 3,61%-on lehet rögzíteni a kamatszintet. 10 éves futamidőre ugyanez a kamatrögzítés már 2,32%pontot jelent (összesen: 4,82%).

Fontos tudni, hogy a fix és változó kamatozású hitelek esetében (a kamatszámítás matematikája miatt) egyenletes tőketörlesztésű hiteleknél a különbözet a futamidő elején a legnagyobb és a futamidő előre haladtával folyamatosan csökken. A fenti 5 éves futamidejű vállalkozói hitel esetében pl. 2,5 év elteltével az eredeti 277 ezer Ft-os különbözet 152 ezer Ft-ra olvad. (Vállalkozások számára is elérhető az u.n. annuitásos konstrukció, ahol a tőke és a kamattörlesztés összege – változatlan kamatszint esetén – a hitel futamideje alatt állandó. Ezen hitelek esetében a kamatfixálás hatása a törlesztő részletre kisebb: 5 éves hitelnél +3%, 10 éves hitelnél 12%)

Ha egy cégtulajdonos bizonytalan abban, hogy milyen mértékű hitelt kaphat, az alábbi kalkulátor használatával gyorsan megtudhatja:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés

    Hirdetés

    Melyiket éri meg választani: fix kamat, vagy változó?

    Ez mindig utólag dől el tényszerűen. Ma csupán egy tényező biztos: ha történelmi mélyponton vannak a kamatok és hosszú távra veszünk fel hitelt, akkor nem számíthatunk arra, hogy a hitel futamidejének végéig nem fog bekövetkezni kamatemelkedés.

    A döntést tehát érdemes onnan közelítve megvizsgálni, hogy a kamatemelkedés mennyivel fogja növelni a törlesztőrészletet. 1%pontos kamatemelkedés (amennyiben az azonnal a hitel felvételét követően bekövetkezik):
     az 5 éves hitel törlesztő részletét 4%-kal emeli meg
     a 10 éves hitel törlesztő részletét 8%-kal emeli meg

    Minél később következik be a kamatemelkedés (a hitelfelvételt követően) annál alacsonyabb a kamatemelkedés hatása. A cégtulajdonosok többsége cash flowban gondolkozik, azaz azt vizsgálja, hogy az adott hiteltörlesztést milyen kényelmesen tudja majd kifizetni a bank számára. A 10 évig biztonságos hitelért 18%-kal többet fizetni már érzékelhető kiadáskülönbség. Valós alternatívát jelenthet, ha a fentebb már említett annuitásos konstrukciót választja a cégtulajdonos. Ezen konstrukciónál a 18%-os növekménnyel szemben „csak” 12% -kal magasabb a fix kamatozású hitel törlesztőrészlete.

    Jó döntést hozni kizárólag az alternatívák teljes mérlegelése esetén lehetséges. Ez pedig ma nem megoldható egyetlen bank ajánlatának áttekintésével. Nem minden bank ad azonos feltételeket a változó kamatok fixesítésére és nem minden banknál van lehetőség minden hitelkonstrukciónál annuitásos törlesztési mód elérésére.

    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés