Így örökölhetsz– A 3 legfontosabb változás

Így örökölhetsz– A 3 legfontosabb változás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-25
 

Néhány ponton alaposan átformálta a több évtizede megszokott öröklési szabályokat a 2014. március 15-től hatályos új Polgári Törvénykönyv. Szeibert Orsolya, az ELTE Polgári Jogi Tanszékének adjunktusa segítségével összeszedtük az átlagembereket is érintő legfontosabb változásokat!

1.      Törvényes öröklés gyermek és özvegy által


A régi szabályok szerint: ha egy házaspárnak volt gyermeke, akkor az elhunyt vagyonát ő örökölte. Az özvegyen maradt házastársnak csak haszonélvezeti joga volt a teljes vagyon felett…

Az új Polgári Törvénykönyv szerint: a közösen lakott lakáson és berendezési tárgyakon felüli hagyaték tekintetében az özvegy is örököl, méghozzá ugyanakkora mértékben, mint a gyerekek. Ha az elhunyt egyetlen vagyontárgya a lakása, akkor viszont semmi sem változik: a tulajdonjog a gyereké lesz, a haszonélvezeti jog pedig az özvegyé marad.

Magyarázat: mostanság gyakori, hogy az elhunyt túlélő házastársa nem szülője a gyermeknek. A változás összekötötte a tulajdoni és a haszonélvezeti jogot. Ráadásul a régi Ptk. olyan vagyontárgyakkal számolt, amelyek nem használódnak el (lakás, föld). Korunkban viszont sok olyan értékes vagyontárgy is örökölhető, amely hamar elhasználódik (például értékes autó), így az örökös aligha juthatott volna hozzájuk használható állapotban.

event2



2. Törvényes öröklés gyermek hiányában


A régi szabályok szerint: ha a házasságban nem volt gyermek, mindent a házastárs örökölt.

Az új Polgári Törvénykönyv szerint: Ha nincs gyermek, akkor a házastárs örökli a közös lakást. Ha ezen felül van vagyon, akkor azon osztoznia kell az elhunyt szüleivel, méghozzá oly módon, hogy a többi vagyon fele a házastársé a másik felén pedig a szülőknek kell osztozniuk egyenlő arányban. 

3. Köteles rész:


A régi szabályok szerint: Ha a végrendelet szerint a törvényes örökös nem örököl semmit, akkor köteles részként igényelheti a neki törvény szerint járó örökség felét.

Az új Polgári Törvénykönyv szerint: Ha az örököst a végrendelet megfosztja törvényes örökségétől, akkor köteles részként a jussának harmadát követelheti.

Ha nem örököltél ingatlant, de  vásárolnál, segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat




Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés