MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Így rendezd év végi pénzügyeidet!

 • 2016-12-21
 • szerző: bankmonitor.hu

A 2017-es év már a sarkon ólálkodik, de még mindig maradt időd rendezni az év végi pénzügyeidet. Helyet találhatsz az év végi bónuszodnak, jutalmadnak, és az adóoptimalizálás által közel 300 ezer forintot tehetsz zsebre. Megmutatjuk, mit ne felejts el az év végén!

Első teendő: lejáró illetve friss pénzek elhelyezése

Amennyiben rendelkezel szabad pénzel, első körben érdemes azzal kezdeni valamit. Év vége felé megugrik a tartós befektetési számlák (TBSZ) nyitása, de ilyenkor érkezik a legtöbb pénz a nyugdíjcélú megtakarításokon belül az önkéntes nyugdíjpénztári számlákra is. De sokan ilyenkor vesznek a gyermeküknek Babakötvényt is. Nézzük sorra a lehetőségeidet!

TBSZ

A tartós befektetési számla vagy egy betétlekötési, vagy egy értékpapír számla (kettő közötti átjárás nélkül). Mindkettő egy úgynevezett gyűjtőévvel indul (ami december 31-ig tart), amíg lehetséges befizetni a számlára. A következő évben (jelen esetben 2017-ben) elindul a számla 3, illetve 5 éves lekötési időtartama. Amennyiben a futamidő végéig megtartod a számlát, akkor kamatadótól mentesen tudsz hozzáférni az ott elhelyezett pénzhez. Ezért érdemes december vége előtt számlát nyitni, hiszen így majdnem egy évvel rövidebb lehet a számla futamideje.

A betéti kamatok mérséklődésével a betétlekötési számla jelentősége folyamatosan csökken. Mára az új nyitások többsége értékpapírszámla, aminek a hozama az azon elhelyezett értékpapírok körétől függ. Ez lehet a tőke- és hozamgarantált állampapírtól kezdve a kockázatos részvényig bármi, amit az adott banknál lehet vásárolni.

Nyugdíj

Ebben az időszakban szokás a nyugdíjcélú megtakarításokat növelni. Ilyen a

 • nyugdíj-előtakarékossági számla (röviden NYESZ),
 • nyugdíjbiztosítás és
 • az önkéntes nyugdíjpénztár (röviden ÖNYP).

Közösen ezen megtakarítások után 20%-ot (összesen 280 ezer forint értékű) adó-visszatérítést is érvényesíthetsz, ha még ebben az adóévben befizetsz a számládra. Az adókedvezményhez pozitív SZJA egyenlegre van szükséged, azaz csak a fizetendő adód ereéig jár a visszatérítés.

– NYESZ

NYESZ számla hasonlóan a TBSZ-hez egy értékpapírszámla. Hozama rajtad áll, futamideje egyenlő a nyugdíjba vonulásod idejével. Ez az egyik legolcsóbb nyugdíjcélú megtakarítás. Itt a 20%-os adójóváírás mértékének maximuma 100 ezer forint.

– nyugdíjbiztosítás

Egy befektetéssel kombinált életbiztosítás, aminél találhatsz jobb megoldást. Mindeközben erre is jár az adójóváírás, méghozzá itt maximum 130 ezer forint értékben.

– ÖNYP

A nyugdíjcélú megtakarítások közül szerintünk ez a legmegfelelőbb az átlagember számára. Egyszerűen csak be kell fizetni a pénztárba és máris befektetésre kerül az összeg. Ezzel 150 ezer forintnyi adójóváírást lehet érvényesíteni. Itt viszont vigyázni kell, mert közös a korlát az önkéntes pénztárok között. Azaz önsegélyező pénztári befizetéseddel, vagy egészségpénztári számládra való befizetéssel is el tudod használni ezt a közös korlátot.

Kíváncsi vagy mennyit kell félretenned, hogy megfelelő módon egészítsd ki a nyugdíjadat? Az alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?

Ft

A legkedvezőbb nyigdíjmegoldás hatalmas segítség

 • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjadat?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból -od lesz.

Babakötvény

Gyermeked, unokád részére is gyűjthetsz pénzt Babakötvényben, amit Államkincstárban vezetett Start-számlára való befizetéssel növelhetsz. Minden befizetés után 10%-ot írnak pluszban jóvá éves szinten, maximum 6 ezer forint értékben. Szerencsére ez állami támogatás formájában érkezik, így nincs szükség hozzá jövedelemadó befizetéshez sem.

Meglévő befektetések átrendezése

Év végén érdemes áttekinteni az összes meglévő befektetésed. Megnézni a teljesítményüket, dönteni lecserélésükről, átrendezésükről. A nem használt számlákat érdemes bezárni, míg azokkal a befektetésekkel, amiket szeretnél megtartani, de veszteségesek, szintén érdemes valamit kezdeni.

Amennyiben ellenőrzött tőkepiaci ügyeletek közé tartoznak (legfőbbként részvény), és erre az évre pozitív az árfolyamnyereségre vonatkozó adóalapod, akkor ajánlatos lehet úgynevezett átkötést megejtened még az év vége előtt. Ilyenkor ugyanazért az árét eladod és meg is veszed a veszteséges befektetésed. Az így realizált veszteségeddel kompenzálod a nyereséges ügyleteid adóvonzatát, és adót optimalizálsz. És ez mikor éri meg? Kérdezd meg privátbankárod, vagy brókered. Nekik tudniuk kell a választ!

Vagyonosoknak +1%

Végül, de nem utolsó sorban, akik nagyobb összeggel rendelkeznek, és abszolút hozamú alapokba fektetnek, azok bármennyit is érjenek el a befektetéseiken, +1%-ot jóváír az alapkezelő a számlájukon. Ehhez 2017-ban átlagosan legalább 10 millió forintot kell befektetési alapban tartaniuk. Azaz 10 millió forinttal számolva 100 ezer forint bónuszhozamot tehetnek zsebre. Részletek…

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.