Így telefonálhatsz olcsón külföldön!

Így telefonálhatsz olcsón külföldön!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-04
 

Külföldről telefonálni a közhiedelem szerint drága mulatság. Ebben van is valami, hiszen a külföldi hívások díja csökkent ugyan az elmúlt években, de még mindig magasnak számít a belföldi percdíjakhoz képest. De vajon van-e megoldás arra, hogy a határokon túl is úgy tudjuk használni a mobiltelefonunkat, hogy ne fizessünk rá túlságosan? Mutatunk erre néhány tippet!

Ha külföldre utazva is használni szeretnénk a telefonunkat, ám szeretnénk elkerülni a magas telefonszámlát, akkor nem sok lehetőségünk van. A beszélgetéseket pár percesre rövidítjük és csak a lényegről beszélünk maximum pár percben. Az adatforgalmat pedig jobban tesszük, ha egyszerűen kikapcsoljuk. Máskülönben a telefonunk anélkül, hogy észrevennénk önálló életre kel és a mobilinternet segítségével egy nagy csomó háttéradatot tölt le, ami viszont nem kevés pénzbe kerül.

Felmerülhet a kérdés: ha alig használjuk, minek vigyünk egyáltalán külföldre a mobiltelefonunkat? A biztonság kedvéért? Hogyha valami baj van, akkor az elszabaduló költségeket is vállalva tudjunk használni? Nincs valamilyen jobb és olcsó megoldás arra, hogy használhassuk is a telefont, de azért ne fizessünk rá túlságosan? A jó hír az, hogy ezt a kérdés viszonylag egyszerűen megválaszolható: szerencsére több megoldás is kínálkozik arra, hogy a külföldi telefonálás ne kerüljön sokba. Vegyük sorra ezeket a megoldásokat!

Külföldön is szabadon használnád a telefonod? Beszélgetnél, interneteznél ugyanúgy mint itthon? Akkor érdemes egy pillantást vetned az alábbi ajánlatra:


1

A meglehetősen magas roaming díjak kipengetésénél jóval olcsóbb megoldás, ha valamelyik mobilszolgáltatónál roaming napi jegyet vásárolunk. Szerencsére ebben az esetben nem kell hűnek maradnunk ahhoz a társasághoz, amelyiktől a számlát kapjuk, szabadon válogathatunk a különféle ajánlatok között. A roaming napijegy előnye, hogy pontosan addig tudjuk használni, amíg szükségünk van rá és a költségei is tervezhetőek. Igénylése és lemondása ráadásul gyors és egyszerű. A nekünk leginkább megfelelő ajánlatot a szolgáltatók honlapján lévő ajánlatok összegyűjtésével viszonylag egyszerűen kiválaszthatjuk, de segítenek ebben a különböző mobiltarifa összehasonlító internetes portálok is.

Valamivel olcsóbb megoldás, ha nyaralásunk helyszínén az ottani szolgáltatónál vásárolunk egy SIM kártyát és külföldi tartózkodásunk alatt azt használjuk. Persze nem rendes előfizetést kell választanunk, hanem feltöltő kártyát. Ezt viszonylag egyszerűen beszerezhetjük, vannak országok, ahol automatából néhány perc alatt vehetünk ilyet. A módszernek azonban vannak hátrányai. A külföldi SIM kártyát csak kártyafüggetlen telefonba rakhatjuk bele, márpedig a az előfizetés mellé, hűségnyilatkozattal vásárolt készülékek általában nem ilyenek. A külföldi SIM kártyával a hazatelefonálás sem olcsó, hiszen az nemzetközi hívásnak számít, amiért jóval magasabb percdíjat kér a szolgáltató.

Ha valaki elég tudatos fogyasztó és hajlandó némi időt rászánni, akkor akár ingyen is használhatja a telefonját a nyaralás alatt. Ma már a repülőtereken, vasútállomásokon, vendéglátóhelyeken, bevásárlóközpontokban sőt néha a parkokban vagy idegenforgalmi nevezetességek területén van ingyen vezeték nélküli internet (wifi). Ha egy ilyen helyre bukkanunk, akkor okostelefonunkon ingyen internetezhetünk. Sőt, ha letöltjük valamelyik internetes telefonálásra kifejlesztett alkalmazást (Viber, Skype stb.) akkor a wifi segítségével akár ingyen haza is telefonálhatunk.

Hirdetés
Hirdetés