Így vásárolhatsz meg egy céget 2,5%-os hitellel

Így vásárolhatsz meg egy céget 2,5%-os hitellel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-26 Frissítve: 2020-12-10
 

A növekedési hitel egyik legvonzóbb felhasználási lehetősége a részesedés vásárlás, akvizíció finanszírozás. Úgy vehetünk 2,5%-os maximális kamatozású hitellel részesedést, hogy a cégek eladási ára jellemzően legalább 10-12%-os éves megtérülést biztosít a vevőnek. Ezt a lehetőséget már sokan felismerték és szeretnék az NHP-t részesedésvásárlásra használni. A műfaj azonban komoly eltéréseket mutat a hagyományos beruházási hitelhez képest, a legtöbb cégtulajdonos nincs tisztában a sajátságokkal.

Melyik cégnek érdemes felvásárláshoz kapcsolódó hitelben gondolkoznia?

A bankok általános hozzáállása alapján (és valljuk be, hogy ebben sok igazság van), egy céget megvásárolni csak olyan társaság tud, mely önmaga sikeresen működik hosszú évek óta, profitot termel, tőkét halmozott fel, bizonyítottan érti saját piacának működését.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a vállalkozás tulajdonosa sikeres egy területen (pl. jól menő élelmiszer feldolgozó üzemet birtokol), de hirtelen megrészegül az újra szárnyakra kapó ingatlanpiactól és építőipari vállalkozásban tervez részesedést vásárolni az olcsó növekedési hitel igénybevételével. Ez az, ami szinte biztosan nem fog menni bankhitelből. Miért? Mert nincs tapasztalata, elvonja a fókuszt a sikeres tevékenységtől, szélsőséges esetben fizetésképtelenné teszi a jól működő céget is.

Hogyan tervezd a vásárlást?

Ha már megvan a kiszemelt, profilba illő társaság és cégünk is alkalmasnak mutatkozik a felvásárláshoz, az alábbi pontok szem előtt tartása kikövezett út a sikerhez:

  1. Szerezz többségi tulajdonrészt – ezzel biztosítva azt, hogy új tulajdonostársként céged irányítani tudja a döntéseket. Ha nem szerez többségi tulajdont a vásárló, akkor nincs kontrollja a cég felett, nem biztos, hogy garantálni tudja a hitel visszafizetéséhez szükséges cash flow elérését. Ideális eset, amikor 100%-os üzletrészt vásárolsz.
  2. A vásárlást időzítsd egy lépésre – a több lépésben történő felvásárlásban mindig ott a kockázat, hogy a 2. vagy 3. lépés tranzakciója nem tud megvalósulni, s így nem lesz meg a többségi, irányítási jogot biztosító részesedés.
  3. Kérj garanciát – amellett, hogy visszamenőleg ellenőrzöd a megvásárolandó cég múltját – nincs-e rendezetlen adófizetési kötelezettsége, esetleg lejárt szállítói tartozása, utólag ne hulljanak ki csontvázak a szekrényből, érdemes a jövőre is gondolnunk, s az üzletrész adásvételi szerződésbe beépítenünk néhányfontos elemet:
    1. az üzletrész ellenértékének bizonyos részének (20-30%) visszatartása, amely csak 1-2 „csontvázmentes” évet követően illeti meg az eladót,
    2. az eladó ideiglenes menedzsmentben tartása, mely motiváció ad arra, hogy a korábbi tulajdonos kapcsolatrendszeréhez, személyes tapasztalataihoz kötődő tudást is átadja nekünk. Az előre definiált sikerfaktor (egy megcélzott profitszint) elérése szintén kiköthető a visszatartott vételár kifizetésének feltételeként.

Mekkora összeget vehetsz fel hitelként?

Az elvárt minimális önerő 30%, melyet a hitelfolyósítás előtt elsőként kell kifizetned az eladónak. A felvehető hitel nagyságát emellett az is befolyásolja, hogy a hitel éves tőke és kamatfizetési kötelezettségek teljesítésére, azaz az adósságszolgálat kifizetésére mekkora és milyen forrás áll rendelkezésre:

  1. Az adósságszolgálatot jobb esetben a megvásárolt cég önállóan termeli ki,
  2. az sem kizárt azonban, hogy a felvásárló cég profitja átmenetileg biztosíthatja a hiteltörlesztést

A variációk és kivételek teljes körű felsorolását mellőzve, fő szabályként leszögezhetjük, hogy a tőke és kamatfizetés együttes összegének legalább 1,3-szorosa kell, hogy bizonyíthatóan a törlesztések forrásaként rendelkezésünkre álljon a hitel futamideje alatt.

Az alábbi kalkulátorral ellenőrizheted, hogy meglévő cégeddel megközelítően mekkora hitelt vehetsz fel:


Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Mit mutat a jelenlegi banki gyakorlat?

    A bankok igen változatos formában kezelik a cégfelvásárlásokhoz kapcsolódó – akvizíciós – hiteleket. Van olyan bank, ahol mélyebb elemzést igénylő módón strukturált hitelként kezelik, van ahol kicsit egyszerűbben, bár mindenkép ingatlan fedezet mellett. Van ahol a hitelbírálat munkaigényessége miatt pár százmillió forintos hiteligény alatt nem is foglalkoznak ilyen jellegű hiteligénnyel – jobb esetben, kaphat az ügyfél egy egyszerű szabad felhasználású hitelt -, van ahol akár 40 millió forintos akvizíciós hitelről is beszélhetünk. Egyes hazai bankok kizárólag magyar cég felvásárlásához adnak hitelt, más bankok külföldi cég megvásárlásához is.

    A megfelelő banki forrást megtalálni tehát nem egy egyszerű feladat. A kiemelt kockázatot jelent a cégtulajdonosok számára, hogy hosszú folyamat eredményeként megegyezésre jussanak az eladóval és csak ezt követően kezdik meg a banki tárgyalásokat. Nagyobb hibát ezen a területen nehéz elkövetni, mint hogy egyetlen bankkal tárgyal a tulajdonos. Egy részesedés vásárláshoz kapcsolódó hitel banki átfutása 3-5 hónap lehet. Ha a kiválasztott bank nemet mond 5 hónap után és csak ezt követően kezdi el az alternatíva keresését a tulajdonos, akkor vélhetően kútba esik az üzlet.

    Mikor érdemes elkezdeni a banki egyeztetéseket?

    Ha már rendelkezik a cégtulajdonos:

    • A részesedés megvásárlására vonatkozó elképzelt struktúrával (szerződéses feltételek üzleti – és nem jogi szintű – definíciója). Érdemes felkészülni arra, hogy a bank néhány saját szempont érvényesülését is látni szeretné a szerződésben.
    • a hitel futamidejére (5-7 év, ritkábban 10 év) egy részletes pénzügyi tervvel mind a meglévő, mind a megvásárlandó cégre vonatkozóan

    Ha cégfelvásárlásban gondolkozol, kérd kollegáink segítségét, vagy nézd meg, hogy céged alkalmas-e a részesedés vásárlás finanszírozására 2016-ban is igénybe vehető 2,5%-os növekedési hitel felvételére.


    Széchenyi hitel
    Bankmonitor

    Hirdetés
    Hirdetés