Így vehetsz meg 7,8 millió forintért egy 10 milliós lakást!

Így vehetsz meg 7,8 millió forintért egy 10 milliós lakást!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-13 Frissítve: 2020-04-06
 

A lakásárak már megugrottak, de a szakértők további emelkedést valószínűsítenek. Te is ki szeretnéd használni ezt az emelkedést, de nincs annyi pénzed, hogy vegyél egy lakást? Akkor vedd meg hitelből! De, hogy megéri-e kiadási céllal lakást vásárolni? Az esetek többségében igen. Akár több mint 2 millió forinttal olcsóbban is a tiéd lehet 10 év alatt a lakás. Mutatjuk hogyan!

A helyzet kiaknázása

Ha szeretnél részesülni a lakásár boomból (és nem olyan közvetett módon, mint a magyar ingatlanalapokkal tudnád), akkor a legkézenfekvőbb megoldás a lakásvásárlás. Nem kell rögtön háztömböket venni (és kiadni a bennük lévő lakásokat), elég egy kis garzon is jó helyen. Ehhez is több millió forintra lesz szükséged. Vagy legalább a vételár körülbelül 30%-ára, és hitelre.

Kíváncsi vagy, hogy milyen feltételek mellett vehetnél fel hitelt? Segítünk!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Megéri-e lakást venni hitelből?

Az esetek jelentős részében igen. Konzervatív becslés esetén egy 10 millió forintos lakást több, mint 2 millió forinttal olcsóbban tudunk megvenni 10 év alatt. Ehhez 3,5 millió forint induló tőke szükségeltetik, 7 millió hitel, és egy bérlő. Meg néhány tényező együttállása. Például, hogy évente legalább 11 hónapot ki tudjuk adni a lakást, ne kelljen 80 ezer forintnál többet rákölteni évente, és hogy tíz év után az ingatlan értéke 10%-kal emelkedjen. Ebben az esetben több, mint 3,5%-os éves hozamot tudunk realizálni. Ez a hozam erőteljesen függ attól, hogy mi történik az ingatlanpiacon.

lakás hozam hitel

A görbéről leolvasható, hogy a lakásvásárlás hozama nagy mértékben függ, hogy 10 év után mennyit ér a jelenben 10 millió forintért vásárolt ingatlan. Ha például 30%-kal magasabb lesz a piaci ára, akkor éves szinten már 5% feletti hozamot realizálhatunk. (Legálisan, leadózva.) De ez csak egyike azoknak a tényezőknek, amit figyelembe kell vennünk (bár az egyik legfontosabb).

A befektetésünk alapjai

Mielőtt belevágnál érdemes egy kalkulációt készítened. Mi a következő alapadatokkal számoltunk:

  • 10 millió forintos Budapesti kis lakás vétele
  • 3 millió forint önerő + minimum 500 ezer forint indulásnál (ügyvédi díj, vagyonszerzési illeték, hitel induló költsége stb.)
  • 7 millió forint hitel (10 éves futamidő végig fix törlesztőrészlet: 78 ezer forint)
  • évente 11 hónapig ki tudjuk adni 58 ezer forintért (leadózva, inflációval évente kiigazítva)
  • 80 ezer forintot kell a lakásra évente rákölteni (biztosítás, apróbb karbantartás stb.)
  • 10 év alatt kétszer felújítjuk fél-fél millió forintból
  • 10 év alatt 10%-ot emelkedik a lakás piaci ára
  • 3%-os az inflációs ráta
  • 2,75%-os kockázatmentes hozam

Fontos, hogy a kiszámíthatóság miatt a drágább, de a futamidő végégi fix törlesztőrészletet kínáló 10 éves hitellel számoltunk (ahol a kamatperiódus megegyezik a hitel futamidejével). Ha nem így járunk el, akkor megvan rá az esélye, hogy hitelünk kezdetben olcsóbb ugyan, de később jelentősen drágább lesz a kamatváltozás miatt.

Ráadásul az adózás, a lakásra fordítandó kiadások is negatívan befolyásolják az elért hozamot. Minél alacsonyabban tudjuk tartani ezeket a költségeket, annál inkább termőre fordul a befektetésünk. Nem is beszélve, hogy amikor lejár a hitel, akkor a bérbeadás jövedelmezősége jelentősen megugrik. És nem mellesleg lesz egy plusz lakásod. De addig kockázatosan (hiszen van egy hiteled, amit fizetned kell, ha kiadtad a lakást, ha nem), elérsz olyan hozamot, ami a várható inflációt alig-alig haladja meg.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés