MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Így veszítesz el 12-15 ezer Ft-ot észrevétlenül a bankban

 • 2015-01-09
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt két évben parázs viták övezték a pénzügyi kérdéseket hazánkban. Ennek ellenére a tudatos döntések bizonyos vonatkozásban egyszerűen nincsenek jelen. Egy reprezentatív felmérés szerint az emberek mindössze 4%-a váltott bankot az 2014-ben. A bankhűség döbbenetesen erős: az ügyfelek 73%-a az elmúlt 10 évben nem váltott bankot. A potenciális veszteség éves szinten akár 15 ezer Ft-ra is tehető, mely a jelenlegi havi átlagfizetés 10%-a.

A Budapest Bank megbízásából végzett rendszeres felmérés legújabb eredményei hoztak meglepő (?) megállapításokat. Miközben a tranzakciós illeték megjelenése, majd módosítása, illetve a 150 ezer Ft-os ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének bevezetése az elmúlt másfél évben többször arra késztette a lakosságot, hogy foglalkozzon pénzügyeivel, a tudatos döntések nem szivárogtak át a megvalósítás szintjére.

2014-ben az ügyfelek mindössze 4%-a váltott bankot. A tervezett bankváltás valószínűsége is csökken: míg 2013-ban 10% mondta, hogy a következő esztendőben szinte biztosan váltani fog, addig 2014-ben már csak 7%. Azok is egyre kevesebben vannak, akiket egy-egy jó ajánlattal el lehet csábítani a jelenlegi bankjuktól: 2013-ban 20% mondta, hogy ilyen esetben megfontolná a bankváltást, 2014-ben viszont csak 17% nyilatkozta ugyanezt.

Mennyibe kerül mindez?

Nézzük meg, hogy az átlagos fizetéssel (150 ezer Ft havi nettó jövedelemmel) és átlagos bankhasználati szokásokkal rendelkező emberek milyen bankszámla költségekkel szembesülnek:

 • az öt legjobb banki ajánlat átlaga 440 Ft-os havi teljes bankköltséget eredményez
 • ezzel szemben bőségesen találunk a banki ajánlatok között havi 1500-2000 Ft költséget eredményező bankszámlákat is
 • éves szinten így a rossz bankszámlával rendelkezők könnyen veszítenek 12-15 ezer Ft-ot, mely egy havi fizetésük 10%-ának elvesztését jelenti…

Évente egyszer érdemes felülvizsgálni a bankszámlaköltségeidet, illetve azt, hogy van-e kedvezőbb ajánlat a piacon. A bankváltást sokan túlzott adminisztrációval járó folyamatnak tartják (mely részben igaz is lehet az egyszerűsített bankváltási folyamatok bevezetése ellenére), ugyanakkor jól átgondolva és előkészítve végrehajtva a bankváltást, nem lesz drámai a folyamat.

Első lépés, hogy vizsgáld meg a legolcsóbba ajánlatokat, bankszámla kalkulátorunk azt is pontosan kiszámolja neked, hogy mennyit takaríthatsz meg:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 • katana588 2015-01-09 10:57:59 - Válasz

  Árulja el már valaki azt miért váltsak bankot ha mondjuk ahol lakom 1-2 bank van vagy nincs is bank? Miért váltsak bankot ha az a bank amelyik megfelelne nekem min.50 km távolságra van? Hogyan fogok ügyet intézni? Mert sajnos interneten még mindig nem lehet mindent elintézni.

 • f2nemeth@gmail.com 2015-01-09 12:02:50 - Válasz

  katana588-nak. Kicsit vitatkozom Veled. Ma már egy átlag lakos szinte minden ügyes-bajos dolgait el tudja intézni interneten. Ha hitelt igényel, igazából csak a szerződés aláírásához kell bemenni a Bankba, a többit el tudja intézni interneten. Persze kell hozzá egy multifunkcionális nyomtató is, de ma már ez 15-20 e. Ft-ért beszerezhető. nekem nagyon jó tapasztalatom van ( K&H), lehet más bank ennél alacsonyabb színvonalú. Papa

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.