Ilyen nincs! Még jobb befektetés lesz a lakástakarék!

Ilyen nincs! Még jobb befektetés lesz a lakástakarék!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-27 Frissítve: 2016-10-26
 

A tervek szerint 1 hónappal hamarabb juthatnak majd a pénzükhöz azok a megtakarítók, akik lakástakarékban fialtatják pénzüket. Amennyiben a tervek valósággá válnak, a jelenlegi 3 helyett 2 hónapos kiutalási időszak alatt lezongorázható lesz a lakáscélra költhető pénz folyósításának folyamata, aminek köszönhetően a befektetés hozama is növekedni fog!

A lakástakarékban összegyűjtött pénzhez 3 hónap alatt lehet hozzájutni, ennyi jelenleg a kiutalási időszak hossza. Erre a negyedéves várakozási időre azért van szükség, hogy a lakástakarék teljesítse a törvényben előírt adminisztratív és egyéb kötelezettségeit is, például megvizsgálja, mely ügyfelek teljesítették rendre a havi befizetéseket, hány ügyfélnek és milyen összegű kiutalásokat kell teljesítenie. Egy törvényjavaslat szerint ezt az időszakot rövidítenék le 2 hónapra.

A kiutalás konkrét időpontja azonban nem csak a lakástakaréktól függ. A lakástakarékok kedvezményezettjeinek nyilatkozni kell arról, hogy milyen lakáscélra szeretnék elkölteni a megtakarítást mielőtt azt valóban megkapnák, és ezt az előírtaknak megfelelően igazolniuk is kell. Amennyiben az ügyfél késlekedik a szükséges igazolásokkal, a kiutalás időpontja tolódik.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    Kiket fog érinteni a kedvező változás?

    Várhatóan azokat is, akiknek már meglévő lakástakarék szerződésük van, de ez majd csak a kapcsolódó törvényjavaslat elfogadása után fog pontosan kiderülni. Mindenesetre a kedvező változás lehet visszamenőleges hatályú.

    Ha hamarabb jön a pénz, magasabb az EBKM

    A módosítás kellemes mellékhatása, hogy a rövidebb kiutalási időszaknak köszönhetően magasabb lesz az Egységes Betéti Kamatláb Mutató (EBKM) értéke is. Ebben a mutatóban összesűrítve mutatkozik meg a befektetés éves hozama, amely figyelemmel van a kapcsolódó költségekre (számlanyitási díj, havi számlavezetési díj), a befizetések, valamin a kamat, és állami támogatások jóváírásának időpontjára, összegére, illetve a megtakarítási és kiutalási időszak hosszára is. Ebből következően, mivel hamarabb jutunk majd a pénzünkhöz, az alábbi – amúgy sem elhanyagolható – EBKM értékek emelkedni fognak.

    20161027_ltpebkm

    A kockázatmentesen elérhető hozamot biztosító megtakarítási formák között eddig sem kellett túl sokat magyarázni a lakástakarék előnyeit, ettől függetlenül örvendünk minden pozitív változásnak!

    Hirdetés
    Hirdetés