MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Íme, néhány fontos mérföldkő, amin a nyugdíjad múlik

 • 2017-08-13
 • szerző: bankmonitor.hu

A legtöbben úgy gondolnak a nyugdíjas időszakra, mintha azzal csak a nyugdíjkorhatár közeledtével kellene foglalkozni, pedig ez nem így van. A bizonytalan nyugdíjkilátások miatt egyre nagyobb szerep jut az öngondoskodásnak, így már fiatalon foglalkozni kell az üggyel. Mondhatnánk, hogy a nyugdíjra való készülés során maga a folyamat számít, vagyis hogy tudatosan, lépésről-lépésre teremtsük meg a feltételeket. Néhány tippet összegyűjtöttünk, hogy pontosan mik is lehetnek azok a fontos pénzügyi szempontok, amelyekkel megalapozható az anyagi biztonság a nyugdíjas korra.

Állítsunk fel megtakarítási célokat már a 20-as éveinkben

Már a pályakezdőként, az első munkahelyre való belépéstől fogva nagyon fontos, hogy aktívan kezdjünk el megtakarítani. Célszerű a rövid távú célokkal kezdeni, nem lehet hangsúlyozni, hogy milyen fontos a megfelelő nagyságú vésztartalék felépítése, aminek nagyjából 3-6 havi kiadást kell fedeznie. Később is arra célszerű törekedni, hogy a jövedelem 5-10%-át megtudjuk takarítani, akkor is, ha albérletet fizetünk, vagy esetleg hitelt törlesztünk.

Persze a rövid távú célok mellett gondolni kell már azokra a célokra is, amelyek csak hosszabb távon érintenek minket. Bár ilyenkor még szinte teljesen beláthatatlan időnek tűnik a nyugdíjas élet kezdete, mégis érdemes erre is elkezdeni takarékoskodni, mert ekkor tudjuk a legkevesebb anyagi ráfordítással a legtöbbet tenni az ügy érdekében. Kezdhetjük ezt azzal, hogy szétnézünk az elérhető nyugdíjcélú megtakarítási formák között, és tájékozódunk a jellemzőikről.

Átlagos igényekkel a 3 elérhető lehetőség közül (nyugdíj elő-takarékossági számla, nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár) az önkéntes nyugdíjpénztár lehet megfelelő számunkra. 40 éven keresztül egy ÖNYP-ben kamatoztatva 5 ezer forint megtakarítás is nagy segítség, hiszen 7,4 millió gyűlik össze a nyugdíjba vonulásig, amivel 35 ezer forintos nyugdíj-kiegészítés érhető el.

Kíváncsi vagy mekkora nyugdíj-kiegészítést gyűjthetsz össze? A következő kalkulátorral kiszámíthatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?

Ft

A legkedvezőbb nyigdíjmegoldás hatalmas segítség

 • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjadat?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból -od lesz.

Vizsgáljuk felül a költéseinket

Ahogy haladunk előre az évekkel (és esetleg a fizetésünk is emelkedik) célszerű a befizetések összegét is megnövelni, mondjuk 5-10 évenként. Erre az is alapot szolgáltat, hogy idővel a költéseink szerkezete is megváltozik.

Természetesen minden életkornak megvannak a jellemző kiadásai, például fiatalként többet költünk szórakozásra, utána pedig a családra, a gyermekekre szánjuk a pénz nagy részét. Az 50-es éveinkben mindenképp érdemes nagyobb ráfordítást szánni a nyugdíjra, hiszen ekkor már túl vagyunk életünk nagy kiadásaink, és a gyermekek is önállósodni kezdenek. A nyugdíjas korba lépve aztán teljesen megváltoznak a kiadásaink.

Ne legyünk túl óvatosak a befektetésekben

Amikor fiatalon elkezdjük a takarékoskodást még több évtizedet is kamatozik a pénzünk, ezért célszerű magas kockázatot vállalni. A magas kockázat magas hozampotenciált is jelent, amire nagyon nagy szükség van, amikor a nyugdíjra készülünk. Ráadásul ilyenkor a kellő hosszúságú idő miatt nem jelent gondot egy-egy veszteséges év, hiszen hosszú idő elteltével a nyereségek bőven meghaladhatják azokat.

A befektetés megválasztásánál éppen ezért azokat kell előnyben részesíteni, ahol a részvények arány is magas, mert hosszú távon ezek garantálják a magas hozamot. Az önkéntes nyugdíjpénztárak példáján keresztül ez a növekedési portfóliót jelenti.

Persze, amint közelebb kerülünk a nyugdíjhoz, újból át kell gondolni a kockázatvállalás kérdését. A hangsúly ekkor inkább már a megtakarításunk megőrzése felé tolódik el, így érdemes visszavenni a tempóból, de azért túlzottan óvatosnak sem szabad lenni.

Nyugdíjba vonulásunk után is legalább annyit elvárhatunk, hogy legalább a pénz romlási ütemének megfelelően gyarapodjon a pénz. Amennyiben életjáradékot kérünk erről a megtakarítást kezelő intézmény gondoskodik is, viszont akkor kell nekünk foglalkozni ezzel, ha egy összegű kifizetésben kértük a nyugdíjpénzt.

Tervezzünk kellően hosszú távra

Ha az életkor megbecsléséről van szó, fiatalon hajlandók vagyunk túlságosan is pesszimisták lenni, és abból kiindulni, hogy a korai halál miatt nem is szükséges komolyabb összegekkel tervezni a nyugdíjra. Pedig a jelenlegi statisztikák szerint, ha a 65 éves nyugdíjkorhatárt megéltük, az onnantól várható élettartam 16 év, azonban a következő évtizedekben ez megközelítheti a 20 évet is.

Ebből kifolyólag, ha a takarékoskodásnál be kell terveznünk a hosszú élet eshetőségét is (az esetleges megnövekedett egészségügyi kiadásokkal együtt), különben a nyugdíj-kiegészítésre szánt összeget nagyon hamar feléljük. A kulcs a már említett kockázatvállalásban és az életkor előrehaladtával növelt megtakarítási összegben rejlik.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…
 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!

4 Hozzászólás

 • Lévai Mátyás 2017-08-13 18:31:51 - Válasz

  Ki ad biztosítást,hogy a Selmeczi akkor már nem fog élni?
  Még ő él addig bizonytalan minden meg takarítás!

 • Kopácsi János 2017-08-13 20:23:10 - Válasz

  Majd megint jön egy szarházi aki elveszi a megtakarított nyugdíj pénzeket! Inkább szét kell osztani pár ezer vagy tízezer géppisztolyt!lesz egyből hely a migránsoknak is a rohadt kurva kibaszot kommunista anyátokat!!

 • Bencze Zoli 2017-08-15 17:07:08 - Válasz

  Az önkéntes nyugdíjpénztárt nem veheti el az állam. Jöhet Selmeczi bárkivel, akkor sem.
  Másrészt a magánnyugdíjpénztári megtakarításokról az ország lakosainak zöme “önként és dalolva” mondott le. Én megtartottam, igaz, hogy kb. semmi sincs benne, de meg lehetett tartania annak is, akinek milliók.

 • TUDATOS 2017-08-17 17:53:44 - Válasz

  No nem is az Állam,de van szabályzata …olvassa el az Önkéntest utolsó fillérig ellehet kártyázni ,nincs rajta állami garancia … A magánt sem vették el ami még a tőzsdei spekulánsoknál kimutatható volt papíron az ment állami kasszába ,mint azoké kik nem is vállalhattak ki lépést ,mert a nyugdíjkorig nem volt hátra 180 hónap A volt tagoknak a hozamát kiutalták még nyertek is azokkal kik minden hónapban az állami kasszába fizethettek !!!!!!!! Ezt nem neheztelik? Tudják mi pénzt szétszórtak tagtoborzásra ,székházakra,jól fizető pozíciókra ? No és minek a terhére? Utána járni ,olvasni és fejet hajtani érte mert mire eljött volna a nyugdíj és a rengeteg minimált fizetőt és részmunkában foglalkoztatottat abból a 25 évre tervezve kezdték volna az állami rész kiegészítését a nyugdíjas elevenen kétkezével kaparta volna ki a sírhelyét és bújt volna a borzalom elől bele !! Persze aki semmit nem tud róla azt lehet uszítani ..NO ARRA NAGYON JÓ !!!!!!!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.