Ingyen készpénz hitelkártyával! Mit léphetnek a bankok a Penny újítására?

Ingyen készpénz hitelkártyával! Mit léphetnek a bankok a Penny újítására?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-25
 

A diszkontlánc új szolgáltatásának lényege, hogy amennyiben valaki háromezer forint felett vásárol a Penny Marketben, annak a pénztárnál történő fizetéskor további, legfeljebb 20 000 Ft készpénzfelvételre (cash back) is lehetősége van a betéti- vagy hitelkártyájával költségmentesen, vásárlási tranzakciónak minősítve. Valószínűleg a Felügyelet és a hitelintézetek is ferde szemmel nézik az újítást, amely nélkülözi a nyugaton bevált gyakorlat több elemét. A pénzügyi tranzakciós illeték és a hitelkártyás készpénzfelvételt terhelő díjak miatt a bankoknak különösen fontos lenne annak ismerete, hogy a kártyás tranzakció mögött vásárlás, vagy készpénzfelvétel áll. Nézzük milyen válaszlépések jöhetnek!

1

Hitelkártyás vásárlás, pénzvisszatérítés, hitelkártyás készpénzfelvétel

A hitelkártyájukat eddig azok az ügyfelek tudták kamatmentesen használni, akik a havi vásárlási tranzakcióikat az elszámolási időszakot követő türelmi idő lejárta előtt vissza tudták fizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy harminc napig költhetjük a bank pénzét vásárlásokra és szolgáltatások igénybevételére, majd még általában 15 napunk áll rendelkezésünkre, hogy a felhalmozott összeget kamatmentesen visszafizessük a hitelezőnek.

Banktól függően a havi költések után 1-5% pénzvisszatérítésre is jogosultak lehetünk, egy ügyes hitelkártyás évente akár több tízezer forintot is kereshet. A hitelkártyás készpénzfelvétel után viszont már a tranzakció napjától kamatot kell fizetni, ráadásul a vásárlással ellentétben a készpénzfelvételre tranzakciós díjat is felszámolnak a bankok.

Ha minden így marad

Amennyiben egy hitelkártyás vásárló havonta öt alkalommal él a Penny Market által kínált lehetőséggel, akkor a vásárlási tranzakcióin felül 100 000 Ft készpénzhez is juthat. A bank úgy tudja, hogy vásárlási tranzakciókról van szó, tehát

  • határidőre történő törlesztés esetén egyáltalán nem számít fel kamatot,
  • hitelkártyától függően élelmiszer vásárlási tranzakciókra átlagosan 2% pénzvisszatérítést biztosít az ügyfélnek,
  • nem kezdi el azonnal kamatoztatni a készpénzfelvételi tranzakciót,
  • nem számítja fel a készpénzfelvétel tranzakciós díját.

Az átlagos visszatérítéssel, évi 35-40%-os teljes hiteldíj-mutatóval és 0,6%-os tranzakciós illetékkel számolva – a fenti példa esetén – a bank egyetlen ügyfelén havi négy-ötezer forintot is bukhat. Magyarországon jelenleg közel 1,4 millió darab hitelkártyát tartanak nyilván. Elég, ha csak az ügyfelek 1-2%-a használja ki ezt a lehetőséget, éves szinten a veszteség meghaladja a milliárdos szintet.

Új elemmel bővülhetnek a banki hitelkártya hirdetmények

Pénzügyi válaszlépésként láttunk már banki intézkedések bevezetését ettől kevesebb pénzért is. Annak viszont kicsi a valószínűsége, hogy a négy pontba szedett lista elemei közül csak egyik vagy másik lesz korlátozva. Nehezen elképzelhető, hogy a bankok azt mondják, hogy a Penny Marketes készpénzfelvételre a pénzvisszatérítést letiltják, de kamatot és tranzakciós illetéket továbbra sem számítanak fel a cash back ügyletekre, ezért a banki hirdetmények új elemmel történő kiegészítése várható.

Amennyiben a bankok számára kedvezőtlen környezet alakul ki, elképzelhető, hogy átmenetileg letiltják a hitelkártyás tranzakciókat a diszkontlánc üzleteiben (hasonlóan ahhoz, hogy például lottót sem lehet hitelkártya terhére online módon feladni).

Ha további élelmiszer- és diszkontláncok csatlakoznak a kezdeményezéshez, akkor elkerülhetetlenné válik a piaci szereplők közötti tárgyalások lefolytatása egy mindenki számára megfelelő intézkedéscsomag kidolgozására.

A Felügyelet sem ülhet sokáig tétlenül

Ahogy szaporodnak majd a visszásságokkal tarkított ügyek, a pénzügyi felügyelet is vizsgálódni kezdhet és rövidesen valamilyen központi intézkedés várható. A nyugaton bevált gyakorlat alapján a hitelkártyás cash back tranzakciók tiltottak, készpénzfelvételre csak betéti kártyával van lehetőség a számlavezető tájékoztatása és a hozzá kapcsolódó díjak és költségek felszámítása mellett.

Tudni szeretnéd, hogy melyik számlacsomaggal tudsz jelenleg legkedvezőbben készpénzt felvenni? Akkor használd bankszámla kalkulátorunkat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés