Ingyenmilliók az államtól, amelyből összejöhet a ház a családnak

Ingyenmilliók az államtól, amelyből összejöhet a ház a családnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-18 Frissítve: 2021-08-06
 

Tagadhatatlan tény, hogy rettentően elszaladtak az elmúlt időszakban a lakásárak, másfelől soha nem látott mértékű támogatást is el tudnak érni a családok, ami javítja a lakáshoz jutás feltételeit. Elég a lakosság körében rendkívül népszerű lakástakarékra gondolni, amivel a saját megtakarítást egészíthetjük ki állami támogatással. De a CSOK-ot sem szabad elfelejteni, ami óriási könnyebbség a családoknak. Ezenkívül kedvezményes hitelekkel is közelebb lehet jutni a lakáscélhoz, de egy közelmúltbeli bejelentés alapján a meglévő hitel terhének csökkentése is a családok segítségére lehet.

A lakásvásárlás a családok életében az egyik legfontosabb döntés, így nem véletlen, hogy az állam is több módon igyekszik könnyíteni a lakáshoz jutás feltételeit. Találkozhatunk olyan támogatással, ami gyermekvállalással válik elérhetővé, ugyanakkor olyannal is, amit bárki ki tud használni.

Szükség is van nagyon a támogatási formákra, hiszen jelen helyzetben még a rendkívül magas lakásárak is megnehezítik a családok helyzetét. Vegyük sorra, hogy pontosan hogyan, és milyen állami támogatások igénybevételével lehet közelebb jutni a hőn áhított lakás megvásárlásához.

Hirdetés

Hirdetés

Közvetlenül felhasználható támogatás

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne hallott volna valamilyen formában a Családi Otthonteremtési Kedvezményről, vagyis a CSOK-ról, amit nem véletlen, hogy még a 2016-os év szavának is megválasztottak.

A támogatás maga a család meglévő vagy vállalt gyermekei után vehető igénybe, a konkrét összeg pedig elsősorban attól függ, hogy milyen lakáscélra használnánk fel. Ráadásul a CSOK olyan állami támogatást jelent, amihez nem szükséges, hogy eleve rendelkezzünk megtakarítással, vagy előtakarékoskodjunk.

A szabályok alapján, ha új lakás vásárlásában vagy építésében gondolkozik a család 600 ezertől 10 millió forintig terjedő támogatáshoz is hozzájuthat. Ezzel szemben, ha használt lakást vásárolna, vagy a meglévő ingatlant bővítené a család, akkor 600 ezer és 2,75 millió forint közötti összeget kaphat a meglévő, vagy vállalt gyermekek számától függően.

Márpedig a mai ingatlanárak mellett ez jelentős segítség, főként a fővárosban, ahol elképesztő mértékben emelkedtek az árak, legyen szó új-, vagy használt ingatlanról. Sokan nem is tehetnek mást, minthogy élnek a CSOK által nyújtott lehetőséggel, hiszen az egyébként is több gyermeket tervező házaspároknál ez 10 millió forintot is jelenthet.

A következő kalkulátorral ellenőrizheted is hogy jogosult lehetsz-e a CSOK-ra!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Amikor a saját megtakarítást toldja meg az állam

A megtakarítást már a lakásvásárlás előtt évekkel érdemes elkezdeni, amiben jelenleg a lakástakarék nyújt nagy segítséget. A legnagyobb előny, hogy 30%-os állami támogatás (maximum évi 72 ezer forint) jár minden befizetés után, amivel az elérhető hozam akár a 10%-ot is meghaladja. Az állami támogatás pedig megtöbbszörözhető amennyiben valamelyik közeli hozzátartozónk (például gyermekünk) részére is kötünk lakástakarékot. Ilyen módon már egy nagyobb összeget is össze tudunk gyűjteni, ami sokat számít a lakásvásárlásnál, de például a gyermekünk lakáscéljáról is gondoskodhatunk.

Ugyanakkor kevesebben ismerik a gyermek életkezdését elősegítő államilag támogatott megtakarítási lehetőséget, ami lakhatási célra is felhasználható. A Start-számlára az újszülötteknek az állam automatikusan ad 42 500 forintot, továbbá a számlára érkező befizetéseket 10%-kal (maximum évi 6 ezer forinttal) is megtoldja. Ráadásul a Start-értékpapírszámlán vásárolt Babakötvény az inflációt 3%-kal meghaladó kamatozást is biztosít.

Támogatott hitellel a lakáscélért

Kevesen vannak olyan szerencsés helyzetben, hogy lakáshitel nélkül is meg tudják valósítani a lakáscéljukat, azonban jelenleg számos kedvező lehetőség adódik. Amellett, hogy a hitelkamatok történelmi mélységben vannak, még az állam által támogatott kedvezményes lakáshitelt is igénybe lehet venni. Ez jól is jön, hiszen a magasabb lakásárak miatt nagyobb hitelösszeget is be kell vállalni, amit egy alacsonyabb kamatú hitellel könnyebb kigazdálkodni a családi büdzséből.

Amennyiben legalább 3 gyermekkel rendelkezik, vagy ennyit vállal a család és a 10 millió forintos CSOK-ra is jogosult, akkor emellé még 10 millió forint hitelt is kaphat új lakás vásárlásra, vagy építésre (ismertebb nevén CSOK 10+10). Ez a lakáshitel pedig jelenleg a legkedvezőbbnek számít a piacon, hiszen a kamattámogatásnak köszönhetően a kamat a 25 éves futamidő egészére fix 3%-os.

A CSOK kedvezményes hitelén kívül elérhetőek még egyéb támogatott hitelek is, az ún. otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek. Ezeknél rendszerint 5 évig jár állami kamattámogatás, ami azt jelenti, hogy a kamat egy részének megfizetése alól mentesül a hitelfelvevő, a kedvezmény mértéke pedig a gyermekek számától függ. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a támogatás csak akkor jár 5 éven belül, ha a hitel kamata 6% fölé emelkedik, ami a jelenlegi alacsony kamatok mellett azt jelenti, hogy nem jár ezekre a hitelekre a kedvezmény. De ez még nem zárja ki, hogy idővel ne is kaphatnánk ilyen kamattámogatást.

Könnyít a hitelterheken az állam

A közelmúltban hangzott el a kormány bejelentése, miszerint a születendő harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a lakáshitel tartozásukból, azt pedig az állam át fogja a családtól vállalni. Konkrétumokat azóta sem tudni a pontos feltételekről, mindenesetre a tartozás elengedése jelentős hatással lehet a családok helyzetére.

Ha például egy családnak 5 millió forintos 5%-os kamatozású hiteltartozása van, amelynek hátralévő futamideje 10 év, akkor a harmadik gyermek után járó 1 millió forintos kedvezmény 20%-kal is csökkenti a törlesztési terhet (53 ezer forintról 42 ezer forintra mérséklődik a törlesztő).

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés