Itt a hitelundor vége!?

Itt a hitelundor vége!?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-30 Frissítve: 2020-03-31
 

72%-kal több személyi kölcsönt, és több, mint 50%-kal több lakáshitelt folyósítottak augusztusban tavaly év végéhez képest. A keresletet növelte a kamatok jelentős, több százalékpontos csökkenése. Sokan gondolják, hogy innen már nincs lejjebb… mármint ami a kamatokat illeti. A lakáshitelek átlagos THM-e 6,8%, de sok ügyfél már 6% alatt is megkaphatja a hitel. Ennyit változtak a hitelek (és a hitelfelvételi kedv) egy év alatt!

A felvett hitelek

Az MNB közzétette a legfrissebb hitelstatisztikáit, amelyekből kiderül, hogy mennyivel változtak a lakossági hiteltermékek átlagos kamatai és, hogy milyen hitel típusból folyósítanak a legtöbbet a bankok a lakosságnak.

folyositott_20140930

2014.augusztusában a folyósított
személyi hitelek összege 9,97 Mrd forint volt, ami 72,22%-os növekedés 2013 év végi értékéhez képest. Jelentősen növekedett a kihelyezett
lakáscélú hitelek összege (23,27 Mrd Ft) is, ami 56,05%-os növekedést mutat 2013 decemberéhez viszonyítva. A legnagyobb visszaesés az áruvásárlási hiteleknél tapasztalható, mivel 2014.augusztusában 36,85%-kal esett vissza az ilyen jellegű hitelek folyósított összege. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is 6,09%-os visszaesés látható. Tehát egyre tudatosabbá válnak a hitelfelvevők. Bár még mindig van hová fejlődni.

Csökkenő THM


THM_aug_20140930

A lakossági hitelek THM értékei a tavalyi év azonos időszakához képest mindenütt csökkentek. Legjelentősebb mértékben itt is a
személyi hitelnél és
lakáscélú hitelnél csökkentek az átlagos kamatok. Személyi hitelnél ez 4,67%pontos, míg lakáshiteleknél 2,44%pontos csökkenést jelent. A gépjárműhiteleknél és szabad felhasználású jelzáloghiteleknél -3,08%pontos és -2,14%pontos változás tapasztalható.

Az előző hónaphoz képest a legtöbb lakossági hitel THM-e minimálisan csökkent. Ez alól csak áruvásárlási hitel a kivétel. Bár az ilyen hitelek átlagos kamatmértéke ugyan kis mértékben (- 0,68%pont) csökkent az előző évhez képest, de 2014.júliusához képest 3,34%pontos növekedés tapasztalható.

Ugyan a lakáshitelek átlag kamata 6,8%, de akár az átlagember is már 6%-os kamat alatt fel tud venni lakáshitelt. Hogy ezt megtaláld, használd lakáshitel kalkulátorunkat!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Nézzük, mit mutat most a piac!

lakhitel20140930

szemkolcson20140930

Mit is mutat meg a THM (Teljes Hiteldíj Mutató)?

A hitelek esetében a különböző bankok versengő termékeit legkönnyebben a (THM) alapján hasonlíthatjuk össze. A hitelért nem meglepő módon, nem csak kamatot fizetünk. A kamaton felül a bank különböző díjakat, költségeket (pl. értékbecslés díja, számlavezetési költség, tulajdoni lap ára, stb.) is felszámíthat, melyek növelik a ténylegesen visszafizetendő összeget. 

Vannak azonban olyan költségek, melyeket a THM nem tartalmaz. Ilyen pl. a késedelmi kamat, a közjegyzői díj, biztosítás és a futamidő hosszabbítás költsége. A szerződés megkötése előtt ezek mértékéről is kérjünk tájékoztatást!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés