Itt az idő az ingatlanbefektetésre!

Itt az idő az ingatlanbefektetésre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-14
 

Nem pang már a hazai ingatlanpiac. Nő a kereslet, egyre több az adásvétel, lassan emelkedni kezdtek az árak. A piac átalakulása több meglepetést is tartogat: meglepő módon több éve nem látott magasságokba emelkedtek a panellakások árai és meglepően sokan vesznek befektetési céllal ingatlant.

Az idei esztendőben eddig 74 ezer lakás talált új gazdára Magyarországon, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban- áll a Duna House 2014 III. negyedéves Barométerében. Az idei szeptember az elmúlt 5 év második legerősebb hónapja volt az ingatlanpiacon, összesen 10 059 adás-vételt ütöttek nyélbe, ami 25 százalékkal több, mint 2013 szeptemberében. Ráadásul a Duna House ingatlanközvetítő vállalkozás elemzői szerint jövőre tovább élénkülhet a piac és összesen 120 ezer darab lakás cserélhet tulajdonost. Ez azért még messze van az ideálisnak tartott 150-180 ezer darabos éves forgalomtól, ám az elmúlt évek pangása után mindenképpen jó hír lehet, ha teljesül.

A kereslet élénkülésével értelemszerűen az árak is elindultak felfelé. A Duna House statisztikái szerint idén másfél év stagnálás után a második és a harmadik negyedévben is drágultak az ingatlanok. Meglepő módon a korábban nem sokra tartott panellakások ára ugrott a legnagyobbra, ilyen kedvező árakat három éve nem lehetett kérni értük. Különösen intenzív volt a drágulás a fővárosban, ahol 5 éve jártak ilyen magasságban az árak. Többet kérnek a kelet-magyarországi panelekért is, míg az ország nyugati részében stagnálnak az árak.

Ami a konkrét négyzetméter árakat illeti: a fővárosban a paneleket Dél-Budán 217 ezerért vették, Észak-Pesten 199 ezerért. A legalacsonyabb értéket Dél-Pest szolgáltatta, ahol egy négyzetméter panellakásért 172 ezer Ft-ot fizettek. Vidéken a legdrágábban – négyzetméterenként 168 ezer forintért – Közép-Magyarországon mennek a panellakások. A legolcsóbb ez a lakástípus Észak-Magyarországon, ahol mindössze 107 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként.

panelarak20141014.jpg

És hogy milyen lakásokat keresnek? Vidéken egyszerűbb a képlet, hiszen minden második megvásárolt lakás 5-10 millió forint közé esik, és a legkedveltebb méret a 40-60 négyzetméter közöttieké. A fővárosban teljesen más a helyzet. Budán például az elmúlt negyedévben megugrott a drágább, nagyobb ingatlanok iránti vásárlói kedv. Míg tavaly a vizsgált időszakban 40 millió fölött a vevők 7%-a költött, addig idén ez az arány 12%-ra ugrott. Még nagyobb az ugrás a lakásméreteket vizsgálva, ahol a 400 m2 fölötti ingatlanok aránya 7-ről 14%-ra emelkedett. A pesti oldalon ugyanez a jelenség figyelhető meg, csak kisebb léptékben.

Tanulságos, hogy a magyarok megértették: sokkal olcsóbbak nem lesznek már a lakások, így sokan egyértelműen befektetési céllal vásárolnak lakóingatlant. A fővárosban a befektetési célú ingatlanvásárlók aránya 24 százalékos, az első lakás megvásárlása után a befektetési célú vásárlás a második leggyakoribb indok. A befektetők a 19-20 milliós, 50 négyzetméteres lakásokat keresik Budapesten. Vidéken is 20 százalék a befektetési céllal lakást keresők aránya, itt azonban a befektetés csak a harmadik a vásárlási indokok sorában. A vidéki ingatlan befektetők 10-11 millióért vásárolnak és a 70 négyzetméteres lakásokat kedvelik.

Nincs még meg vásárláshoz szükséges összeg? Lakás-takarékpénztárral könnyebben összejön. Válaszd a hozzád illőt!


Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt


    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés