Játékos megtakarítás: újított a K&H

Játékos megtakarítás: újított a K&H
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-28 Frissítve: 2020-05-05
 

Azt nem mondhatnánk, hogy gombamód szaporodnának azok a lehetőségek, amelyek megtakarítási céljaink rendszerezésében nyújtanak segítséget, viszont a K&H Bankkal immár háromszereplősre nőtt azon bankok köre, ahol ilyen szolgáltatást vehetünk igénybe. A legfontosabb persze, hogy mégis milyen kamatokkal és milyen feltételekkel? Mutatjuk, hogy mire számíthatsz, ha ilyen formában takarékoskodsz!

1

2–2,5 évvel korábban, ha valaki a lekötött betéteknél rugalmasabb, de hasonlóan biztonságos megoldást keresett – különösen kis összegű, rendszeres – megtakarításai elhelyezésére, akkor kétségkívül a legjobb lehetőséget a megtakarítási betétek jelentették számára. A tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt viszont mára jelentősen csökkent ezek vonzereje. Míg a megtakarítási betétek hőskorában akár 7-7,5%-os kamatot is el lehetett érni ezzel a megtakarítási formával, addig mára örülhetünk, ha egyáltalán 1-1,5%-os kamatot kapunk az ilyen típusú számlákon elhelyezett összeg után.

Értelmezhető kamatok hiányában…

Nincsenek egyszerű helyzetben azok a bankok, amelyek a jelenlegi kamatkörnyezetben is támogatnák a rendszeres takarékoskodást. Mivel kamat oldalról komoly korlátot jelent a jelenlegi, igen alacsony jegybanki alapkamat, ezért nem nagyon van más megoldás, mint a kiegészítő szolgáltatások felöl közelíteni a dolgot.

Valószínűleg ennek jegyében látott napvilágot nemrégiben a K&H Bank legújabb megtakarításokat érintő fejlesztése is. Az ilyen és az ehhez hasonló kezdeményezések elsődlegesen megtakarításaink rendszerezését, jobb áttekinthetőségét támogatják. Segítségükkel bankunk netbanki felületén megtakarítási célokat tűzhetünk ki, amelyeket egyedi névvel, adott esetben ikonnal is elláthatunk, így vizuálisan is folyamatosan nyomon követhetjük, hol tartunk a takarékoskodásban.

Az egyes felületek megjelenése letisztult, egyszerűen és gördülékenyen kezelhetőek. A teljesség igénye nélkül álljon itt egy kis ízelítő, hogy milyen megoldások születtek…

Kattints a képre a nagyobb méretért!

A K&H Bankon kívül az Erste, valamint az OTP Banknál találunk még ilyen lehetőséget. Míg előbbinél minden megkötés nélkül nyithatunk a szolgáltatás keretében kezelhető megtakarítási számlá(ka)t, addig az utóbbi két banknál csak akkor, ha adott típusú bankszámlánk is van a pénzintézetnél (Erste EgySzámla, OTP Simple számlacsomag). Még mielőtt azonban fejvesztve rohannánk valamelyik bankhoz számlát nyitni, szánjunk azért egy pár percet a legfontosabb tudnivalókra.

Kattints a képre a nagyobb méretért!

Ahogy látjuk kamatozásban a számlák nem túl acélosak. A második legmagasabb kamatot az Erste Célbetét Megtakarítási számla kínálja, ehhez viszont 20 ezer Ft-ot félre kell tennünk az adott hónapban. Amit feltétlenül tartsunk szem előtt, hogy 2,5 millió Ft-nál többet nem érdemes a számlán tartani (ilyenkor inkább nyissunk még egyet belőle), ugyanis az e feletti részre csupán alapkamat (0,01%) jár. Az Erste ajánlatát a K&H tervező megtakarítási számla előzi meg a sorban, itt azonban már 35 ezer Ft-os megtakarításra van szükség, hogy a legmagasabb kamatot megkapjuk az adott hónapban. Az Erste Banktól eltérően itt a számlán elhelyezett teljes összegre jár prémium kamat, viszont a bűvös 2,5 millió Ft-os korlát itt is visszaköszön. Ettől az értékhatártól ugyanis bármekkora összeget is helyezünk el a számlán az adott hónapban, a 2,5 millió Ft feletti részre az aktuális 1,55%-os kamatnál már csak kevesebb jár. Korábban már szó esett róla, hogy ehhez a megtakarítási számlához nem kell feltétlenül folyószámlával is rendelkeznünk a banknál, de K&H Bankos ügyfélként az év végéig akció keretében a megtakarítási számla havi díja megspórolható.

Értelmezhetetlenek számodra a fenti kamatok? A magasabb hozam reményében még némi kockázatot is hajlandó lennél vállalni? Itt a lehetőség, hogy kalkulátorunk segítségével megtudd, melyek a legjobb befektetések számodra!

1

Bár az érintett három számlából kettő pillanatnyilag a legjobb megtakarítási betétek közé tartozik, mégis jól látszik, hogy ezekből nem fogunk meggazdagodni. Persze ehhez nem is szabad így hozzáállni. Megtakarítani mindig érdemes, hiszen ha nincs is konkrét célunk, amire spórolunk, bármikor adódhat olyan váratlan esemény, amelyek áthidalása komoly kihívást jelenthet. Ezért nagyon fontos, hogy mindig rendelkezzünk olyan megtakarításokkal, amelyek szükség esetén könnyen hozzáférhetőek. A keserű pirulát pedig kénytelenek vagyunk lenyelni, hiszen a mérsékelt kamat a rugalmasság ára. Vigasztaljon a tudat, hogy cserébe viszont bizonyos feltételek mellett nem kell, hogy minden addig összegyűjtött kamatot elveszíts, amikor szükséged van az összegre.

Magasabb kamatok mellett fialtatnád megtakarításaid, de csípőből elutasítasz mindennemű kockázatot? Ha hajlandó vagy pénzedről adott esetben „hosszabb ideig” is lemondani, akkor…

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés