Jól jön a pénz a cégben – Lássuk a tanácsokat az igényléshez!

Jól jön a pénz a cégben – Lássuk a tanácsokat az igényléshez!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-25 Frissítve: 2021-07-01
 

Vállalkozóként tudhatjuk, hogy a pénz elengedhetetlen a működés fenntartása érdekében. Igen ám, de nem mindig tudjuk kellő időben a bevételeinket realizálni, vagyis időlegesen pénzzavarba kerülhetünk. A napi likviditási problémák orvoslására például célzottan folyószámlahitelt érdemes használni. Ez gyakorlatilag annyira elterjedt ma hazánkban, mint magánszemélyek körében a bankszámla és a bankkártya használata. A következőkben áttekintjük, hogy a folyószámlahitelen gondolkodók vállalkozók milyen igénylési folyamaton mennek végig az államilag támogatott Széchenyi Kártya esetén, és mit kell teljesíteniük, hogy hozzájussanak a támogatott hitelhez.

Mint mindenhol, itt is meg kell ugrani a lécet

Bármilyen hitelről is legyen szó, tudnunk kell, hogy mi a cél (mire akarjuk felhasználni a hitelt) és előzetesen érdemes tájékozódni a feltételekről. Ha csak átmeneti likviditási problémák áthidalására kell a plusz pénz, akkor valóban folyószámlahitelre van szükségünk. Lássuk, milyen feltételeknek kell megfelelnünk, ha a Széchenyi Kártya Program ide vonatkozó termékét vennénk fel.

Az alábbi táblázatba gyűjtöttük össze a fontosabb kritériumokat, hogy egyáltalán mit kell teljesítenünk a hitelfelvételhez. Mivel alapvetően egy bankhitelről van szó, ezért érthető, hogy több feltételt is megszabnak számunkra. De ezek között nincs semmi olyan elvárás, amit a vállalatok széles köre ne tudna teljesíteni.

Érdemes néhány pontot kiemelni, így például a cég működési múltját. Való igaz, hogy legalább egy éves lezárt, teljes naptári éves múlt szükséges (nagyobb hitelösszegnél kettő év az elvárás), de nem kell aggódnunk, mert a társasági formát váltó cégeknél az előző társasági forma múltja is beszámításra kerül.

Széchenyi Kártya igénylésre a kis-és középvállalkozások jogosultak, gyakorlati tapasztalatból tudjuk, hogy voltak olyan érdeklődők, amelyek már ezen a ponton elestek a hitelfelvételtől. Gondoljunk csak például az egyéni ügyvédekre vagy állatorvosokra, akik a vállalkozási forma miatt nem minősülnek KKV-nak (a törvény őket nem tekinti sem gazdasági társaságnak, sem egyéni vállalkozásnak).

A feltüntetett feltételek alapján bárki gyorsan kiszámíthatja, hogy körülbelül mekkora hitelre lehet jogosult. Az 5 millió forint vagy ez alatti hitelek esetében nem elvárás, hogy a cég többségi tulajdonosa ingatlannal rendelkezzen, azonban 6-50 millió forint közötti hitelösszeg esetén már igen. Nagy mozgástere van viszont a társaság tulajdonosának, ugyanis egy kisebb értékű ingatlan (garázs, telek) is megfelel ezen előírás teljesítésére.

Hirdetés

Hirdetés

Ne rontsunk ajtóstul a házba

A hitelcél átgondolása hasonlóan fontos az igénylést megelőzően, mert elképzelhető, hogy az igényeinknek nem vagy nem önmagában a folyószámlahitel felel meg, hanem célszerűbb optimalizálni a hitelfelvételünket. Például ha az átmeneti likviditási nehézségeink áthidalása mellett árukészletünket is szeretnénk feltölteni vagy épp valamilyen beruházást szeretnénk megvalósítani, akkor a folyószámlahitelt érdemes kombinálni más (forgóeszköz vagy beruházási) hitellel, mert ezeknek egyrészt hosszabb a maximális futamideje (ezáltal visszafizetésük igazítható a várható bevételeink időpontjához), másrészt az éven túli Széchenyi Kártya Programba tartozó hiteleknél magasabb a kamattámogatás mértéke is.

A legfontosabb, amit jegyezzünk meg, hogy mindig a valós hitelcélunknak megfelelő hiteltípussal finanszírozzuk forrásszükségletünket. Nem szabad egy hosszabb távon megtérülő beruházást egy éves lejáratú folyószámlahitelből megvalósítani, hiszen komoly bajba kerülhetünk, ha a folyószámlahitelünket lejáratkor vissza kell fizetnünk (közben a pénzt meg beépítettük a beruházásba és a beruházás még nem kezdett el termelni).

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy céged számára mekkora összegben érhető el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Ne feledjük, hogy a programban résztvevő bankoknál elérhető folyószámla hitelek kondíciói mindenhol megegyeznek, viszont a számlavezetéshez kapcsolódó díjtételek és a belső hitelbírálati feltételek is némileg eltérnek bankonként. Mivel elvárás, hogy a hitel futamideje alatt a hitelösszeg három- vagy ötszörösének megfelelő számlaforgalmat bonyolítsunk a hitelnyújtó banknál, mindenképpen meg kell néznünk azt is, hogy a kapcsolódó pénzforgalmi számlát milyen költséggel biztosítja a bank számunkra.

    Sok banknál / takarékszövetkezetnél elérhető a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, azonban az eltérő hitelezési politika miatt az egyes hitelintézeteknél más és más hitelösszeget kaphatunk. Ezért ajánlatos ún. előszűrést kérni az igényelt hitelünkre több banknál is, hogy megtudjuk, hogy egyáltalán kaphatunk-e hitelt az adott finanszírozónál, és ha igen, akkor mekkora összegben, milyen feltételekkel, milyen számlavezetési kondíciók mellett. Ezzel sok problémától megóvhatjuk magunkat, mert legalább nem kell felesleges köröket futni a ténylegesen beadott hitelkérelmünkkel annál a banknál, ahol az előszűrés sem hozott sikert.

    Elfordulhat, hogy a jelenleg számlavezető bankunk nem vesz részt a SZKP-ban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne juthatnánk hozzá a kedvező folyószámlahitelhez. A KAVOSZ tanácsadói készséggel összeszedik nekünk – ezirányú megkeresés esetén – több bank vagy takarékszövetkezet ajánlatát és azt el is küldik számunkra. Elenyésző az esélye annak, hogy ne tudnánk legalább egy ajánlatot kapni, ha megfelelünk a Széchenyi Kártya igénylési feltételeinek.

    Végül nem marad más hátra, mint hogy a számunkra legmegfelelőbb bankot vagy takarékszövetkezet kiválasszuk és hivatalosan is elindítsuk az igénylés folyamatát. A KAVOSZ honlapján elérhetők az igénylési csomag összeállításához szükséges információk és kitöltendő formanyomtatványok is.

    Hirdetés
    Hirdetés