Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Jön az Apple és Android Pay! De jó lesz ez Neked?

  • 2016-06-21
  • szerző: bankmonitor.hu

2014-ben Tim Cook, az Apple vezére kiállt a cég aktuális nagyszabású termék bemutató konferenciáján és közölte: a bankkártyával történő fizetés „elavult, kényelmetlen és nem biztonságos…” Természetesen rögtön volt egy jobb ötlete: fizess az Apple mobiloddal. Nem kellett sokat várni és a Google és bemutatta a saját megoldását. Hogyan működik, mik az előnyei a mobil telefonnal történő fizetésnek? Bemutatjuk a két nagy cég megoldását.

A Bankmonitor.hu munkatársai által is kedvelt Amazon.com már évekkel korábban bevezette a „one click puchase”, azaz a vásárlás egy kattintással szolgáltatását a felhasználóinak. Ez semmi mást nem tartalmazott, mint hogy eltárolta a bankkártya adatainkat és a következő könyv vásárlásánál csak kattintani kellett a megfelelő gombra. A fizetés megtörtént és Kindle e-book olvasó használata esetén az e-könyv előbb letöltődött a készülékre, minthogy a szoba másik sarkában lévő olvasóhoz odaértünk volna…

Az Apple és a Google (Android Pay) sem tesz mást: tárolja a bankkártya adatainkat és fizetésnél, nem kell elővennünk a kártyát, PIN kódot pötyögnünk. Jelentős különbség azonban, hogy mindkét cég titkosítást alkalmaz (talán nem meglepő módon), így a kereskedőnél történő fizetés során nem a kártyaadataink közlekednek (és így nem is lophatók el fizetés közben).

Fizetni az Apple és Android telefonokkal pay pass kártyához hasonlóan lehet. A mobilunk képernyőjét feloldva odatartjuk a leolvasó készülékhez a kereskedőnél. Az Apple Pay egy ujjlenyomat azonosítást is alkalmaz biztonsági elemként.

A legfőbb előnyök:

  • Fizetések nyomon követése: Amint megtörténik a fizetés, egy értesítés mutatja a tranzakció pontos helyét, a kereskedő nevét és számát, ahol/akinél a vásárlás történt.
  • Telefon elvesztése esetén: Nem kell letiltani a bankkártyát/hitelkártyát. Android esetében Az Android Device Manager-rel távolról is le lehet zárni a telefont, új jelszót megadni, vagy törölni teljes egészében a személyes adatokat. Ugyanígy az Apple-nél ez a „Find My iPhone”-nal megtehető.
  • Kártyaadatok biztonságban maradnak: Vásárláskor az Android és Apple Pay nem a tényleges bank/hitelkártyaszámot küldi el, hanem csak egy virtuális számot, így a kártya adatai biztonságban maradnak.

Fizethetek vele holnap?

Egyelőre nem. A Google megoldása csak az USA-ban és Angliában elérhető, az Apple szolgáltatása még 8 országban. Vélhetően nem Magyarország lesz a következő, ahol megjelennek, de ettől függetlenül vélhetően kis hazánkat sem kerülik el hosszabb távon…

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket