MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Jön az azonnali fizetés – Mi lesz velünk, ha már most ennyit fizetünk?

 • 2017-03-27
 • szerző: bankmonitor.hu

Elindítják az azonnali átutalási rendszer fejlesztését, és bő két év múlva már nem lesz meglepő, ha hétvégén a mobiltelefonszámunkkal indítunk utalást, ami maximum 5 másodpercen belül meg is érkezik. A várakozások szerint nem lesz emiatt drágább az átutalás, ami azért lenne jó, mert már most is ilyen jogcímen sok pénzt fizethetünk ki. Jó választással viszont évente bő 10 ezer forintot spórolhatunk.

Az MNB igazgatóságának döntése értelmében megindul az azonnali fizetést (például átutalást) megoldó rendszer fejlesztése. A fejlesztés több évet vesz igénybe és az alaprendszer valós indulására 2019 második felében lehet számítani.

Ez hatalmas újítást hoz majd a magyar piacon, hiszen:

 • az átutalások és az arra épülő egyéb innovatív fizetési megbízások maximum 5 másodpercen belül teljesülnek
 • az év minden napján, éjjel és nappal
 • létrejön egy másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázis, ami lehetővé teszi, hogy e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával tudjunk fizetést indítani
 • az új rendszer nem járhat érezhető díjnövekedéssel sem a pénzforgalmi szolgáltatóknak, sem az ügyfeleknek
 • a fejlesztés hatására az új szolgáltatók (például startup vállalkozások) piacra lépése egyszerűsödik

Az üdvözítő újítás kapcsán megnéztük, hogy jelenleg a maximum 2 órás átutalás esetében milyen költségekkel szembesülünk a bankoknál.

A keresőnkben szándékosan az átutalási díjakat tüntettük fel, ahol jól láthatóan óriási eltérések lehetnek. Vannak olyan számlacsomagok, ahol ezt a tételt nem is hárítják át az ügyfélre, ezért nulla forintos költség mellett tudunk utalni. De találtunk olyan komplex számlacsomagot is, ahol az átutalás díja havi szinten a 2000 forintot meghaladhatja. Persze ez utóbbiak nem erre lettek kitalálva, teljesen más célt szolgálnak.

Látható, hogy a nagy eltérések miatt igazán megéri összehasonlítani a bankok ajánlatait. Nézze meg kalkulátorunkat, ahol megtalálhatja az elvárásainkat leginkább megfelelő számlacsomagot. Nem túlzás azt állítani, ha akár havi 1000-1500 forintot is megspórolhatunk vele.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

Segítünk kiválasztani a legolcsóbb bankszámlát számodra!
 • Szakértőnk segít a választásban és megválaszolja a kérdéseidet

2 Hozzászólás

 • Szőnyi Béla 2017-03-27 16:30:19 - Válasz

  És ez még csak most jutott eszükbe? Én már évtizedek óta bosszankodom ennek hiánya miatt.

 • tothjani 2017-03-27 17:26:17 - Válasz

  Kit kell megölni havi nettó 170-ért?
  Annyi pénz nincs is a világon. 🙁

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.