Jövőre is elérhető lesz az ingyenhitel a vállalatoknak!

Jövőre is elérhető lesz az ingyenhitel a vállalatoknak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-29
 

Az MNB röviddel ezelőtt jelentette be, hogy 2015-ben is folytatódik a Növekedési Hitelprogram (NHP). Mint ismeretes a program keretén belül 2,5%-os maximális kamatszint mellett akár 10 évig terjedő futamidővel is felvehető a hitel. Kinek és hogyan érhető el az NHP hitel? Praktikus javaslatok.

Az idei évben 400 milliárd Ft, tavaly 700 milliárd Ft értékben kötöttek NHP (Növekedési Hitelprogram) hitelszerződéseket KKV vállalatokkal a bankok. A program a mai bejelentés szerint 2015-ben is elérhető lesz. A bejelentést azért volt fontos megtenni, mert új hitelkérelmet az idei program terhére a bankok a 6-8 hetes átfutási idők miatt már nem tudtak volna befogadni november elejétől.

 20 ezer vállalkozás esélyes… 

Jelenleg egy 1000 milliárd Ft-os keret van nyitva, melyből 400 milliárd Ft-ra kötöttek szerződést a bankok. Ebből adódóan elméletileg 600 milliárd Ft keret áll rendelkezésre. Figyelembe véve, hogy az NHP hitelek átlagos szerződéses összege 30 millió Ft körül alakul, potenciálisan még 20 ezer hitelszerződés köthető a meglévő keret terhére.

Az MNB ugyanakkor jelezte, hogy a keret kimerülése esetén mérlegelni fogja a program forrásösszegének megemelését további 1000 milliárd Ft-tal, mivel a gazdaság élénkítése szempontjából elsődleges jelentőségűnek tartja a kis és középvállalati szegmens (KKV) hitelezésének növelését.

 Kinek és hogyan? 

Az NHP hitel jelenleg két formában érhető el a bankoknál:
(1) 100 millió Ft hitelösszeg alatt standardizált folyamat keretében. Itt fontos tudni, hogy az egyes bankok által kialakított standardek eltérnek, így nem feltétlenül jelent egy bank hitel elutasítása teljes reménytelenséget egy adott vállalat számára.
(2) 100 millió Ft felett jellemzően egyéni hitelbírálat uralja a piacot. Itt kevésbé kell félnie a cégtulajdonosnak, hogy beviszi a gépbe a számokat az ügyintéző és az automatikusan megkapott eredmény nem módosítható.

Mi jellemzi összefoglalóan az NHP hitelezést? Ki és hogyan kaphat hitelt? Az alábbiakban a legfőbb hitelképességi ismérveket soroljuk fel és adunk egy jó tanácsot a jövőre hitelt felvenni szándékozóknak:

  1. két éves gazdálkodási múlt (új alapítású cégeknél azoknak van esélye, akik rendelkeznek már más működő céggel és a tevékenység valamilyen formában szinergikusan kapcsolódik a többi céghez)
  2. nem negatív a saját tőke (vagy hitelfelvétel előtt rendezésre kerül a negatív saját tőke)
  3. nincs NAV végrehajtás a cég ellen (és ha a múltban volt, akkor lehetőleg ez minimális számban valósult meg)
  4. nincs lejárt hiteltartozása a cégnek
  5. forgóeszköz finanszírozásnál jelentősen eltér a banki gyakorlat: egyes bankok csak árut és készletet finanszíroznak, mások vevőkövetelést is
  6. beruházási hitelnél rendelkezik hosszú távú üzleti tervvel, mely alapján
  7. a megtermelt profitból a hitel visszafizethető (kicentizés nélkül)
  8. a tulajdonos hajlandó készfizető kezességet adni a hitel visszafizetéséért magánvagyonnal beállva a hitel mögé
  9. néhány bank elvár, míg mások nem várnak el ingatlan fedezetet (ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a válság óta az ingatlan fedezetként kedvelt, de hitelcélként kevésbé preferált a bankok részéről)
  10. ingatlan beruházás esetén néhány marginális kivételtől eltekintve NHP alapú finanszírozás esetén a bérbeadás csak a cégcsoporton belül lehetséges
  11. szükség lesz legalább 20% önerőre beruházási hitel esetén, de átlagban célszerű inkább 30%-kal kalkulálni
  12. +egy jó tanács a jövőre hitelt felvevőknek: 2014-ben NE hajtsanak végre adóoptimalizálást, az idei profit jelentős mértékben meghatározza a hitel elbírálását!!!

Ha kíváncsi vagy arra, hogy céged kaphat-e NHP hitelt, töltsd ki az alábbi gyors tesztet:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

 Miért „ingyenhitel” az NHP? 

Jövő év végére az infláció a várakozások szerint 2,5% fölé fog emelkedni. Az akár 10 évre is elérhető hitel kamata pedig fixen 2,5% maximum a hitel futamidő alatt. Az infláció alatti kamatszint mellett elérhető hitelt effektív ingyen forrásnak lehet tekinteni pénzügyi megközelítésben.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés