Banki termékek összehasonlítása

Kamatmentes hitel a vállalkozásnak – üzleti hitelkártyák

  • 2014-06-01
  • szerző: bankmonitor

Sok vállalkozás áhítozik a méltán népszerű Növekedési Hitelprogramról, amelynek keretében beruházásra, forgóeszköz finanszírozásra, vagy éppen EU-s támogatás előfinanszírozására kínálnak igen kedvezményes hitelkonstrukciót. Ha viszont kisebb összegű, átmeneti jellegű, vagy időszakosan jelentkező pénzigényre keres a cég alternatívát, megoldást jelenthet akár egy üzleti hitelkártya is. Megnéztük, mely bankhoz fordulhatunk, ha egy ilyen plasztikot szeretnénk!

Míg lakossági ügyfélként teljesen természetes, hogy a bankok kínálatában számos hitelkártya ajánlat közül válogathatunk, addig azok a vállalkozások, amelyek nyitottak lennének a hitelkártya használatára nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. Korábban több bank is aktívan értékesített ilyen típusú terméket, de
napjainkra mindössze kettő olyan nagybankot (UniCredit Bank, K&H Bank) találunk, amelyeknél lehetőségünk van üzleti hitelkártya igénylésre.

Egy üzleti hitelkártya működésében semmiben sem különbözik a klasszikus hitelkártyától. A kártyával a bank által rendelkezésre tartott hitelkeret terhére költekezhetünk, és ha a fizetési határidőig a teljes tartozást rendezzük, akkor kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét az adott időszakban (ez persze csak abban az esetben igaz, ha kizárólag vásárolunk a plasztikkal, készpénzfelvétel esetén merőben más a helyzet). Az üzleti hitelkártyák ugyan nem rendelkeznek olyan kedvezményrendszerrel, mint a lakossági körben elérhető testvéreik, de ettől még számos előnyük van. Nézzünk egyet-kettőt!

  • A hitelkártyát tulajdonképpen bárhol használhatjuk, ahol lehetőség van a kártyás fizetésre. Így akár tankolunk, akár egy üzleti ebédet rendezünk, vagy éppen egy külföldi üzleti út során autót kölcsönzünk, nem kell, hogy a szükséges fedezetet a vállalkozás egyéb pénzeszközeiből biztosítsuk.
  • Elég egyszer megigényelni, ezután a hitelkeretből felhasznált, de már visszatörlesztett összeg újra és újra felhasználható.
  • Akár a vállalkozás összes munkatársának igényelhetünk, így a munkatársak költései pontosan nyomon követhetőek.

UniCredit Bank – Üzleti hitelkártyák

Annak ellenére, hogy csupán két bank kínál ügyfeleinek üzleti hitelkártyát, az UniCredit Banknál három kártya közül is választhatunk. Az éves kártyadíj 5-10 ezer Ft között mozog annak fényében, hogy melyik kártyát választjuk. A legfőbb különbség, hogy milyen külföldi utasbiztosítás tartozik automatikusan a kártyához (a legolcsóbbnál például egyáltalán nincs ilyen), illetve milyen vásárolható külön díj ellenében. Tehát, aki főként belföldön használná a kártyát annak a legolcsóbb tökéletesen megfelel, mert a kártya egyéb díjait illetően megegyezik a többivel.

Az éves kártyadíjon kívül havi 150 Ft zárlati díjat kell fizetnünk, és ha egyéb kiegészítő szolgáltatást (pl.: SMS tájékoztató a kártyaműveletekről) nem szeretnénk igénybe venni, akkor ezen kívül más rendszeres költséggel nem kell számolni.

A kártya megfelelő használata esetén a hitel kamatának ugyan nincs jelentősége, de a teljesség kedvéért a kamatláb mértéke havi 1,75%, míg a minimum visszafizetendő összeg a kihasznált hitelkeret 10%-a, de min. 10.000 Ft. Ami ennél viszont sokkal lényegesebb, hogy a hitelkártyához tartozó hitelkeret 250.000 – 10.000.000 Ft-ig terjedhet. Természetesen a jóváhagyott hitelkeretet a cég árbevétele határozza meg.

K&H Bank – K&H MasterCard Üzleti hitelkártya

A banknál az éves kártyadíj 10.500 Ft, amibe már a külföldi utasbiztosítás díja is beleszámít. Az UniCredit banktól eltérően itt nincs zárlati díj, tovább a kártyás vásárlásokért sem kell fizetni.A havi hitelkamat némileg magasabb (1,9%) és a minimum törlesztés összege a kihasznált hitelkeret 10%-a, de ha a teljes tartozást rendezzük a fordulónapra, akkor ugyebár ezeknek semmi jelentősége.

A hitelkártyák igénylése gyors és egyszerű, de néhány alapfeltételnek meg kell felelni:

  • legalább egy teljes lezárt üzleti év szükséges,
  • nem állhat a vállalkozás csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban végrehajtási eljárás,
  • a hiteligénylőnek nem lehet köztartozása vagy késedelmesen teljesített, lejárt hiteltartozása.

Tekintettel arra, hogy pillanatnyilag nincs túl nagy kínálat üzleti hitelkártyákból, érdemes a kérdést a számlavezetés irányából megközelíteni. Ha felkeltette az érdeklődésed bármelyik termék, akkor nézd meg, hogy milyen számlacsomagot kínál vállalkozásodnak az adott hitelintézet és ez alapján mérlegelj!Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.