Kapacitásbővítés, iroda vagy telephely vásárlás – 0%-os hitel? Növekedési Hitel? Széchenyi Hitel?

Kapacitásbővítés, iroda vagy telephely vásárlás – 0%-os hitel? Növekedési Hitel? Széchenyi Hitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Számos kedvezményes vállalkozói hitellehetőség áll rendelkezésre ma a cégtulajdonosoknak: a 0%-os hitel, a Növekedési Hitel, és a Széchenyi Hitel. A legfőbb kérdés ma az, hogy megfelel-e a cégünk a kiszemelt kedvezményes hitel igénybevételi feltételeinek, és melyik hitelt milyen célra lehet felhasználni egyáltalán. Kapacitásbővítésnél nem mindegy például, hogy vásárolni, vagy építeni szeretnénk. Saját iroda vásárlásnál nem mindegy, hogy a kiszemelt ingatlan lakó-, vagy üzleti ingatlanként van nyilvántartva.

Vállalkozásunk mely kedvezményes hitelek felvételre alkalmas?

Ezt alapvetően a társasági forma, illetve cégünk nagysága határozza meg. A támogatott hitelek célközönsége a KKV szektor szereplői, azaz azon kis-, és középvállalatok, melyek Bt., Kft. vagy Zrt. formában működnek és

  • alkalmazottaik létszáma max. 250 fő és
  • vagy árbevételük kevesebb, mint 15 milliárd forint,
  • vagy mérlegfőösszegük alacsonyabb 13 milliárd forintnál.

A Növekedi Hitel ugyan csak a fent megnevezett társaságok számára érhető el, a 0%-os hitel, valamit a Széchenyi Hitel azonban egyéni vállalkozók és szövetkezetek számra is hozzáférhető.

Másik, igen fontos szempont vállalkozásunk gazdasági múltja, azaz hány éves működési tudhat a cég maga mögött.

Széchényi Beruházási Hitel esetében belépő a minimum két lezárt üzleti év. A Széchenyi Forgó, illetve Folyószámla hitelnél az elvárt minimális gazdasági múlt 1 év, de az igényelt hitelnagyságtól függően (25 m Ft felett) már itt is 2 évre nő az elvárás.

0%-os hitelnél 150 m forintos hiteligény felett elvárás az 1 lezárt üzleti év, Növekedési Hitelnél azonban egyáltalán nincs elvárás a működési múltat illetően!

Hirdetés

Hirdetés

Táblázat_KKV_20160817Melyik célra, melyik hitelt lehet használni?

Nyilván mindenki számára a 0%-os hitel a legvonzóbb. Abban az esetben, ha telephelyet szeretnénk vásárolni – üzemet, csarnokot, irodát, vagy akár csak az induló telket -, sajnos más támogatott hitelforma után kell néznünk, mert ez a hitel ingatlan vásárlásra gyakorlatilag nem vehető igénybe. Bővítésre, fejlesztésre azonban igen. Ha ilyen szándékunk van, a Növekedési Hitel fix 2,5%-ával járunk a legjobban.

Ha továbbértékesítési céllal vágunk lakóingatlan építésbe, kizárólag minimum 5 lakásból álló, energiatakarékos lakások fejlesztésére igényelhető Növekedési Hitel. A 0%-os hitel ilyen projektek finanszírozását sem támogatja.

A Széchenyi Hiteleknél nem kizáró ok sem a vásárlás (sőt!), sem a fejlesztés. Itt nehézséget az értékesítési célú fejlesztés esetén az jelenthet, hogy a maximálisan igényelhető 50 millió forintos hitelnagyság sem éri el azt a nagyságrendet, ahol a bankoknak megérné egy projekt hitelt kezelni.

Abban az esetben, ha saját cégünk számára kívánunk irodát vásárolni, egy döntő szempontot szeretnénk kiemelni csak: a megvásárolni kívánt ingatlan hogyan van nyilvántartva a tulajdoni lapon. A Növekedési Hitel kizárólag üzlethelységként, vagy irodaként bejegyzett ingatlan vételét teszi lehetővé. Más a helyzet a Széchenyi Hitel esetében, ahol nem éltek ilyen kitétellel a szabályozók.

Ha már látod, hogy vállalkozásod melyik hitel felvételére alkalmas milyen hitelcélból, a Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorából azt is megtudhatod, hogy mekkora az a hitelösszeg, amit fel tudtok így venni.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés
    Hirdetés