Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Két beszédes ábra a fővárosi ingatlanpiacról! Mi változott egy év alatt?

  • 2015-09-24
  • szerző: bankmonitor

Hatalmas változásokon ment keresztül a fővárosi ingatlanpiac az elmúlt egy évben. A statisztikák szerint, amíg egy évvel ezelőtt Budán az adásvételek negyedét, a pesti oldalon a tranzakciók 43%-át kétszázezer forint alatti négyzetméteráron kötötték, addig mára ez az ársáv a budai oldalon szinte teljesen eltűnt, a pesti oldalon is már csak minden hatodik ügylet sorolható ide. Eközben a 400 ezer forint feletti négyzetméteráron eladott lakások aránya Budán megháromszorozódott, Pesten megnégyszereződött!

Felszívta a piac az olcsó budai lakásokat

Egy évvel ezelőtt a budai oldalon százból két adásvételi szerződést még 150 ezer forintos négyzetméterár alatt kötöttek, mára ez az ársáv alig kimutatható részarányt képvisel az ingatlanpiacon. Tavaly még az összes budai ügylet 25%-a esetén 200 ezer forint alatt volt a négyzetméterár, idén augusztusra alig 2%-ra olvadt ezek aránya.

Megfigyelhető, hogy az elmúlt évben a kétszázezres és a háromszázezres ársáv is 31-31%-os részarányt tett ki, de 2015-re némi eltolódás alakult ki a drágább lakások irányába. A kétszázezres ingatlanok az összes tranzakció negyedével, a háromszázezres lakások pedig 36%-ával képviseltették magukat idén augusztusban. A 400 ezer forint feletti ügyletek aránya 13%-ról 37 %-ra nőtt, vagyis kis híján megháromszorozódott.

A vevők 41%-a 40 és 60 négyzetméter közötti lakást vásárolt, 29%-uk egy 60-80 négyzetméter közötti ingatlanban találta meg új otthonát. A száz négyzetméter feletti lakások a piac 10%-át tették ki idén augusztusban. Tavaly a vevők 43%-a megúszta 15 millió forint alatt az ügyletet, mára az ő részarányuk 25%-ra csökkent (a tízmillió forint alattiak pedig 1%-ra).

A pesti adatokból is kitűnik a drágulás

Egy évvel ezelőtt még 100 ezer forint alatti, illetve 100-150 ezer forint közötti tranzakciókat is tartalmaztak a kimutatások, de a budai oldalhoz hasonlóan ezen tételek aránya az alig kimutatható szint környékére süllyedt 2015-re.

A 200 ezer forint alatti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya egy év alatt 43%-ról 17%-ra zsugorodott, ugyanakkor a kétszázezres ingatlanok aránya csupán három százalékponttal csökkent. Összességében egy éve még a háromszázezer alatti ingatlanok uralták a Duna bal partján a tranzakciók 83%-át, 2015-ben alig több mint a felét (54%-át).

A háromszázezres ingatlanok részaránya eközben megduplázódott, a 400 ezer forint feletti lakóingatlanok pedig négyszer akkora arányban képviseltetik magukat a tranzakciós piacon, mint egy éve – derült ki a Duna House által közzétett adatokból.

Pesten a vevők negyede 40 négyzetméter alatti lakást vásárolt, az előző évvel megegyezően a 37%-uk 40 és 60 négyzetméter közötti, 20%-uk 60 és 80 négyzetméter közötti lakóingatlant talált. A 10 millió forint alatti adásvételek 43%-ról 19%-ra estek egy év alatt, a 10-15 millió forint közötti szerződések változatlanul 36-37%-ot tettek ki, míg a 15 millió feletti ügyletek aránya a korábbi 19%-ról 44%-ra nőtt.

Amennyiben melletted is gyorsabban mentek el a lakásárak, mint amilyen ütemben az önerőd gyarapodott, akkor tekintsd meg a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat a Bankmonitor oldalán:

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket