Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Ki lehet adóstársad, ha lakáshitelt veszel fel és hogyan szabadulhat?

 • 2015-09-08
 • szerző: bankmonitor

Hitelfelvételkor gyakran szóba kerül egy esetleges adóstárs bevonása. Vannak olyan helyzetek, amikor ez sajnos elkerülhetetlen. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy ez a szerep nem feltétlenül kell, hogy a futamidő végéig fennálljon. Ki lehet adóstárs és kinek kell kötelezően adóstársnak lennie egy hitelben? Mikor engedheti ki a bank az adóstársat a hitelből? Kiengedheti egyáltalán?

Lakáshitel felvétele esetén számos esetben merül fel egy esetleges adóstárs bevonásának szükségessége. Adóstárs kölcsönügyletbe való bevonása történhet kötelező jelleggel, illetve a fizetőképesség javítása érdekében is. Reális elképzelés az is, hogy az adóstárs egyszer szeretne kilépni a hitelből. Megteheti? Nézzük meg együtt!

Ki lehet egyáltalán adóstárs?

Két típusú adóstársról beszélhetünk:

 • kötelezően bevonandó adóstárs
 • hitelképességet javító adóstárs

Kötelezően bevonandó adóstárs a hiteligénylő házastársa, illetve élettársa. Neki tehát minden esetben szerepelnie kell a hitelügyletben. Persze itt is vannak kivételek. Amennyiben a felek között vagyonközösségi megállapodás születik, a másik felet ki lehet hagyni a hitelből.

A kötelezően bevont adóstárs  esetében nem feltétlenül kell megfelelni az adóssal szemben támasztott követelményeknek. Amennyiben azonban a kötelezően bevonandó adóstárs a jövedelmével is részt vesz a hitelügyletben, akkor rá is azok a szabályok vonatkoznak, mint az ügylet adósára. Sőt! Felelősségük is egyetemleges.

Kvázi pénzfeldobással is el lehetne dönteni, hogy ki legyen adós, vagy adóstárs a hitelben.

Az adóstárs bevonását több okból is előírhatják a bankok, így érdemes előbb kérdezni. Töltsd ki az alábbi űrlapot és kollégáink szívesen segítenek a tájékozódásban!

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

Az adóstárs jövedelme a háztartás/élettárs jövedelméhez adódik, a bank az ügyfelek hitelképességét együttesen vizsgálja.

Ha a hiteligénylő által fedezetül felajánlott ingatlan értéke nem elegendő a felvenni kívánt hitelösszeghez, akkor van lehetőség pótfedezet bevonására is. Ebben az esetben a kiegészítő fedezet tulajdonosának, haszonélvezőjének szintén részt kell vennie a kölcsönügyletben.

Amennyiben a fedezetül felkínált ingatlanon haszonélvezeti, vagy özvegyi jogot alapítottak, az érintett személyeket szintén kötelezően be kell vonni a hitelügyletbe. Azt, hogy „csak” zálogkötelezettként, vagy adóstársként, már a választott bank határozza meg. Ő azonban csak technikai adóstárs lesz, jövedelmét a bank nem vizsgálja.

Abban az esetben, ha a fizetőképesség javítása céljából kerül sor adóstárs bevonására, akkor a bank megszabhatja, hogy kit fogad el adóstársnak. Esetenként adóstárs csak hozzátartozó, vagy közeli hozzátartozó lehet.

Amikor adóstárs bevonása a fizetőképesség javítása érdekében történik, akkor adóstárs- fentieken túl – csak az lehet, aki megfelel az adott bank által támasztott elvárásoknak. Rendelkezik megfelelő jövedelemmel és munkaviszonnyal, életkora a bank által meghatározott életkorhatárba belefér, nem szerepel a KHR listán.

Mikor van szükség adóstárs bevonására?

 • nem elegendő az igénylő jövedelme;
 • túl magas az igénylő életkora;
 • aktív KHR lista esetén csakis tiszta adóstárssal kaphatunk hitelt;
 • házastársi, élettársi kapcsolatban élünk

Milyen követelményeknek kell megfelelnie az adóstársnak?

Az adóstársnak pontosan ugyan azoknak az elvárásoknak kell megfelelnie, mintha ő lenne a hitel adósa. Felelősségük ugyanis egyetemleges. Ez azt jelenti, hogy az adóstársra vonatkozóan is vizsgálja a bank az életkort, a jövedelmet, a meglévő kötelezettségeket, a munkaviszonyt és természetesen lekéri az adatokat a KHR-ből is.

Adóstárs kivonása a lakáshitelből

Az adóstárs kivonása egy fajta pénzmozgással nem járó szerződésmódosítás, ami általában díjköteles. Az adóstárs kiengedésének semmi akadálya nincs abban az esetben, ha az ügyletben maradó fél jövedelme önállóan is elegendő a hitel továbbfizetéséhez. Természetesen ezt a bank le is ellenőrzi egy ismételt minősítés keretén belül.

Egy példa az életből

Adott egy házaspár, ahol a feleség GYES-en van. A kívánt hitelösszeg felvételéhez kettőjük jövedelme kevés, ezért a szülők adóstársként beléptek a hitelbe. Eltelik néhány év, a feleség visszamegy dolgozni, magasabb igazolt jövedelemmel rendelkezik a család. Ekkor – leginkább a szülők megnyugtatására – érdemes volt egy adóskivonást kezdeményezni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

20 Hozzászólás

 • lammádám 2015-09-15 12:39:11 - Válasz

  Tisztelt bankmonitor!

  olyan kérdésem lenne, hogy ha én KHR listás vagyok de vagyonközösségi megállapodás születik a feleségem vehet fel hitelt a szülők bevonásával?vagy épp vehet e lakást a kiskorú gyermekünk nevére? plusz ingatlanfedezettel?
  igazából az a kérdés, hogy Én mivel aktív KHR listás vagyok a vagyonközösségi megállapodással kizárható vagyok e a hitelből?

  előre is köszönöm válaszukat

 • bankmonitor.hu 2015-09-15 12:46:53 - Válasz

  @lammádám: Vásárlási hitelek esetében, amennyiben születik Önök között egy, az adott ingatlanra vonatkozó vagyonközösségi megállapodás, Önt elviekben ki lehet hagyni az ügyletből. Erre azonban nem minden banknál van lehetőség.

 • Rita 2016-07-06 19:07:41 - Válasz

  Tisztelt bankmonitor azt szeretném kérdezni hogy anyai ágon unokatestvér lehet adostárs?

 • Rita 2016-07-06 19:11:17 - Válasz

  Tisztelt bankmonitor .lehet unokatestvér az adostáts?

  • bankmonitor.hu 2016-07-07 06:46:20 - Válasz

   Kedves Rita! Igen, vannak bankok, ahol megengedett olyan adóstárs, aki nem közeli hozzátartozó.

 • Zoli 2016-07-10 08:04:39 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Lakáshitelt szeretnénk felvenni.A hitelt a párom(élettárs) venné fel,én adóstárs lennék.Elfogad a bank adóstársnak,ha passzív BAR-listás vagyok?(hitelemet 6 hónapja egyenlítettem ki).
  Köszönöm a választ!

 • Hajdu Ilona 2016-07-20 17:51:43 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor !
  Azt szeretném kérdezni hogy most veszünk lakást és hitelre van szükségünk,
  az élettársam lesz az adóstárs de az én nevemen lesz a ház ! Ez így lehetséges e ??
  Köszönöm előre is a válaszát !

  • bankmonitor.hu 2016-07-22 09:26:39 - Válasz

   Kedves Ilona! Ez minden további nélkül megoldható. Számoljon kalkulátorunkkal és adja le az érdeklődését. Kollégánk megkeresi és segíteni fog a bankválasztásban.

 • K Ibolya 2016-08-18 19:21:56 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor.
  A kérdesem az lenne hogy vasaroltunk 1 ingatlant jelzalog hitellel. A hitel nem a megvasarolt hazon van hanem a szüleimen hazan. Ebbe az ugyletbe egy ismerosunk adostarskent szerepel. Az ingatlant el szeretnem adni azt amelyik tehermentes. Kell e az adostarstól erre engedélyt kérnem illetve kell e őt erről tájékoztatnom? Mivel a hitel ugye nem azon az ingatlanon van ami szeretnék értékesíteni, tehát alapjában véve semmi változás a hitelben nem áll be.
  Tehát a fő kérdés az hogy az adóstársnak van e ebbe beleszólasi joga?

  Köszönöm megtisztelő válaszukat.

  • bankmonitor.hu 2016-08-18 22:58:43 - Válasz

   Kedves Ibolya! Amennyiben ez egy vásárlási hitel volt, akkor a megvásárolt ingatlan is szerepel a kölcsönszerzôdésben. Tehát a bankot kell èrtesítenie, nem az adóstársat.

 • Renáta 2016-08-29 14:45:23 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor.

  A testvérem eljönne adóstársnak egy ingatlan vásárláshoz. A kérdésem az lenne, hogy megfelelne-e,mert betegállományban volt az elmúlt 3 hónapban és most szeptember 1-jén áll újra munkába. Nem váltott munkahelyet, csak a fizetését a betegállomány alatt nem a munkahely utalta,hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

  Köszönöm a válaszukat. Renáta

  • bankmonitor.hu 2016-08-29 15:32:03 - Válasz

   Kedves Renáta! a táppénz nem lesz jó. 3 hónapot kell várni.

 • Marika 2016-09-14 13:16:17 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Gyermekem lakáhitelénél lennék adóstárs, nem elegendő jövedelme miatt. Kédésem. Ha adóstárs leszek és később én is szeretnék hitelt felvenni, bármilyen okból, milyen elbírálás alá esek majd?

  Köszönöm
  Marika

  • bankmonitor.hu 2016-09-14 13:18:26 - Válasz

   Kedves Marika! Amennyiben adóstárs lesz a gyermekei hitelénél, ez természetesen rontani fogja az Ön hitelezhetőségi limitjét.

 • Mokánszki Anna 2016-09-21 11:21:32 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Abba a szerencsétlen helyzetbe kerültem a családommal, hogy a párommal elérkezettnek láttuk az időt, h felvegyük a fundánál a kis megtakarításunkat egy kis hitellel, de kiderült nem kaphatunk semmit, mert a párom aktív khr listás. hogy még rosszabb legyen a helyzet már megkötöttük a szerződést a tulajokkal, mert addig nem tudta elindítani a hitelkérelmet, értékbecslés díj, stb… és mivel csokot is igénybe akartuk venni további értékbecslési díj, hivatalos alaprajz is készült, annak a díja és a többi, nem beszélve az előlegről….itt vagyok két gyerekkel a földön csücsülök mert se ház, se hitel, se pénz, csak adósság… most mihez kezdjek, átvertek de nagyon, nagyon…..még egy évig biztos…. ki tud segíteni? mit tudok tenni?hova, kihez forduljak?ezek után kiben, melyik bankba bízhatok?vagy nyeljek egy nagyot, mert ebbe az országba születtem és itt így mennek a dolgok?

 • Sándor 2016-10-25 23:26:37 - Válasz

  Hasonló helyzetbe kerültem én is az előttem szólóval.Párommal ketten rendelkezünk 270000 Ft jövedelemmel.Csokkal szerettünk volna lakást venni.Előzetes bírálat alapján megfeleltünk.Mivel nem rendelkeztünk önerővel így a bank ajánlotta a személyi kölcsönét erre a célra.Gond nélkül felvettük.Kifizettük a lakás foglalóját.Megfeleltúnk a szigorú Csok előírásoknak.Majd ma közölte a bank hogy nem kaphatunk hitelt.Adóstársat nem tudunk bevonni.Pénz lakás semmi.A hitelt pedig fizethetem 7 évig.Az össz törlesztő 75000 ft lenne az első 7 évben.Utána 25 ezer. Ilyenkor hová forduljon az ember.Átvertek 2 millió forinttal és fedél nélkúl maradunk a családommal.

 • Katalin 2016-11-12 13:33:10 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Testvéremék ház vásárlásba kezdenének csok bevonásával. A testvérem megfelel a hitel felvételhez már leinformálták. A feleségét még nem, viszont neki a fizetése kb 90%-a hitel törlesztésre megy, és folyószámla hitele is van, lemaradásban nincs. Az lenne a kérdésem, hogy a feleség lehet e adótárs úgy hogy a férjnek elegendő a fizetése így van e esélyük a lakáshitelhez?

  • bankmonitor.hu 2016-11-12 14:14:47 - Válasz

   Kedves katalin! A testvére felesége kötelező adóstárs lesz. Természetesen számít,hogy az ő jövedelme mennyire van már hiteltörlesztéssel leterhelve. Ha ténylegesen 90%-ig, akkor a testvére jövedelmére kell alapozni a hitelfelvételt, a felesége pedig “csak” kötelezően bevonandó adóstárs lesz.

 • János 2016-11-22 14:36:23 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Még 2003-ban lakást vásároltunk,melyhez hitelt vettünk fel.Én adóstárs vagyok,a lakáson haszonélvezeti jogom van.Bár 2010-ben elváltunk(a lakás még nem került értékesítésre,mert nem tudunk megegyezni),a hitel törlesztése a mai napig az én folyószámlámról történik.Szeretném tudni,hogy a válással változott-e a szerepem mint adóstárs? Azt is szeretném tudni,hogy köteles vagyok-e a törlesztésre? Válaszukat előre is köszönöm! János

  • bankmonitor.hu 2016-11-23 19:40:21 - Válasz

   Kedves János! A hitelben betöltött szerepe nem változik, csak abban az esetben, ha módosítják a kölcsönszerződést. Amíg adósként,vagy adóstársként szerpel a hitelben köteles azt törleszteni szerződés szerűen.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket