Ki roppan meg leghamarabb az adósság terhe alatt?

Ki roppan meg leghamarabb az adósság terhe alatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-29 Frissítve: 2021-08-06
 

Ugyan a gazdasági növekedés a világ számos országában felívelőben van, a 2008-as szintet még nem értük el mindig. A világ számos pontján a korábbi hitelezéssel fűtött növekedés megállt, legalábbis jelentősen lelassult, azonban maradt néhány ország, mint Kína ahol a bővülés nagy része az adósságok elszaladásának köszönhető. Az Alapblog egyik írásában éppen azt a kérdést boncolgatja, hogy a gyors hitelnövekedés milyen hatásokkal járhat Kína és a globális gazdaság számára.

Míg az európai térségben és Amerikában a 2008-as válság után jószerivel megállt az adósság felhalmozódása, addig Kínában a mai napig hatalmas mértékű a hitelnövekedés, az elmúlt 9 évben csaknem megduplázódott az adósság szintje. Gyakorlatilag a kínai gazdasági növekedéskényszerben van, amit a hitelezés felpörgetésével igyekszik fenntartani. Márpedig az iszonyatos mértékű hitelállomány-növekedés azt is eredményezi, hogy sok olyan hitel kerül a gazdasági rendszerbe, ahol az adósok nem fizetik rendesen a törlesztéseket. Ráadásul komoly gondot jelent a gazdaságban működő ún. árnyékbankrendszer és egy esetleges ingatlanpiaci buborék kidurranása, amit a fokozott hitelezés táplál.

Ugyan a szocialista berendezkedés miatt speciális helyzetben van az ország, azt mégsem lehet várni, hogy a hitelezéssel fűtött növekedés büntetlenül folytatódik a végtelenségig. Valószínűleg a közeljövőben a kínai gazdaság alacsonyabb sebességre kapcsolhat, amivel egy újabb meghatározó gazdaság robusztus fejlődését veszítheti majd el a világ. A részletekért érdemes elolvasni az Alapblog „Feléltük a jövőnket” című írását.

Hirdetés
Hirdetés