Kik és mire igényelhetik a 0%-os vállalkozói hitelt?

Kik és mire igényelhetik a 0%-os vállalkozói hitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-24 Frissítve: 2016-09-09
 

Egy-két hónapja az új, 0%-os kamatozású hitellehetőség tartja lázban a vállalkozói szférát. Az EU-s forrásból elérhető, MFB Pontok által nyújtott hitel részletei most kerültek napvilágra. A felhasználhatóság köre széles – új és használt eszközbeszerzéstől kezdve a nem kereskedelmi célú ingatlan beruházáson át, egészen a részleges készletfinanszírozásig. A feltételek igen kedvezőek: a futamidő akár 15 év is lehet, az elvárt önerő minimális.
Mutatjuk a részleteket!

Az EU támogatásnak köszönhetően 0%-os vállalkozói hitelt biztosító új hitelprogramban való részvételre alapvetően a Mikro-, Kis, vagy Középvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok jogosultak. A támogatottak köre azonban szélesebb, a kedvezményes hitelt igénybe vehetik az egyéni vállalkozók, valamint a szövetkezetek is.

Jó hír, hogy más EU-s támogatásoktól eltérően a jogosultak köréből a közép-magyarországi székhelyű vállalkozások nincsenek kizárva, feltétel viszont, hogy a beruházási projekt NE a közép-magyarországi régióban valósuljon meg (tehát a megvalósuló beruházás régión kívülre essen).

Milyen beruházásokhoz igényelhető a hitel?

Éven túli lejárattal, akár 15 éves futamidő mellett is igénybe vehető

  • tárgyi eszköz beszerzésére,
  • használt eszköz beszerzésre,
  • immateriális javak beszerzésére,
  • építésre – átalakítás, bővítés, felújítás -, épület-kivitelezésre, illetve
  • ingatlan vásárlásra (itt fontos kiemelni, hogy továbbértékesítési célú ingatlanvásárlásra a lehetőség nem vonatkozik!)

A hitel nem csak a szoros értelemben vett beruházásra használható fel, hanem a beruházási projekt elindításra is. A gyakorlatban például ez azt jelentheti, hogy ha építünk egy kereskedelmi raktárt, akkor a hitelből nem csak maga az építés, de a készlet feltöltés is megfinanszírozható – készletbeszerzések összes elszámolható költsége azonban nem haladhatja meg a kölcsön összegének 30%-át.

Ahhoz, hogy beruházási tervünket pénzügyileg is jól át tudjuk látni, érdemes pénzügyi tervet készítenünk, mely amellett, hogy nekünk segít, banki szinten is elvárásként fog megfogalmazódni a hitel mellé.

Az igénybe vehető hitelösszeg 1 millió forinttól 600 millió forintig terjed, minimális 10%-os elvárt önerő mellett. Ez alól kivételt képez a használt gépjármű beszerzés, ahol az elvárt önerő 20%.

Kiemelt célok között szerepelnek a turisztikai fejlesztési projektek, úgymint a szálláshely fejlesztés, vendéglátóhelyek infrastruktúrájának kialakítása, fejlesztése, és a vállalkozás gazdasági tevékenységét szolgáló gépjármű beruházás. Ez alól viszont kivételt képez a kizárólag szállítmányozással foglalkozó köre. Ha viszont a szállítás csak egy köztes lépése a gazdasági folyamatnak (például egy asztalos műhely által elkészített bútorok házhozszállításához szükséges gépjármű beszerzése a cél), akkor nyert ügyünk lehet.

Részesedés vásárlás, vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozására ez a kedvezményes lehetőség nem használható. A még így is kedvezőnek számító 2,5%-os fix kamatozást biztosító növekedési hitel azonban ezekre is felhasználható, elkeseredésre nincs okunk tehát.

Ahogy a piaci hitelek esetében, itt is fontos a potenciálisan gazdaságos beruházások kiválasztása. Minden tulajdonosnak és cégvezetőnek érdemes vállalkozása eredménytermelő képességéhez mérten reális hitelcélt megfogalmazni.

Ebben segítséget nyújthat a Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátora, melynek segítségével megnézheted, hogy vállalkozásod mekkora hitelfelvételre alkalmas.


Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés
    Hirdetés