Banki termékek összehasonlítása

Kínszenvedés a rezsi befizetése? Ez lehet a megoldás

  • 2015-05-18
  • szerző: bankmonitor

A magyar lakosság pénzügyi szokásait számos nehezen megváltoztatható régi berögződés jellemzi, nincs ez másképp a közüzemi díjak kiegyenlítésének területén sem. Sokan a „régi jó” sárga csekkes befizetésre esküsznek, mások már átálltak a banki átutalásra és a csoportos beszedési megbízásra. A jegybank kalkulációi szerint az elektronikus fizetési módokra történő átállás össztársadalmi szinten évi százmilliárd forintos megtakarítást eredményezne, ehhez nagyban hozzájárulna a rezsiköltségek utalása vagy beszedéssel történő kiegyenlítése.

Komoly kihívás a sárga csekkeseket rávenni a váltásra

Egy felmérés szerint a magyarok 90%-a sárga vagy fehér csekket használ a számlák befizetéséhez, a válaszadók harmada már élt a csoportos beszedési megbízás lehetőségével, minden hatodik honfitársunk pedig kezdeményezett elektronikus banki átutalást a költségek kiegyenlítésére.

Hiába a postai sorban állás idővesztesége, az eltérő fizetési határidők miatti esetleges késedelmi kamatok és egyéb díjak (sokan bevárják az összes csekket és egyszerre adják fel, miközben a korábbi tételek fizetési határideje lejár) a háztartások döntő többsége nem képes szakítani a sárga csekkekkel.

Érvelésképpen hallani olyan hangokat, hogy „az a biztos, amit én befizetek”, vagy „majd többet vonnak le a számlámról, aztán még én járhatok utána” és a beletörődés szavai „jó volt ez eddig is, ezután is jó lesz így”. A magyarok közel fele egy összegben felveszi a havi bevételét a számlájáról, majd befizeti a csekkeket és elmegy vásárolni készpénzért, közben lehet, hogy a bankkártyája ott lapul a zsebében.

Átutalás, beszedési megbízás: vége a sorban állásnak

Az egyedi vagy rendszeres banki átutalást választó ügyfelek is rendelkeznek az „az a biztos, amit én befizetek” érv szabadságával, mivel a tranzakciót ők kezdeményezik, az összeget és a fizetési határidőt ők állítják be a szolgáltató által kiállított, esetleg elektronikus úton megküldött számla alapján. Van egy ettől kevesebb macerával járó és kevésbé időigényes fizetési mód, a csoportos beszedési megbízás.

A pénz iránya változatlan, vagyis az ügyféltől vándorol a szolgáltató felé, de az előző módozatoktól eltérően a tranzakciót a jogosult kezdeményezi a fogyasztó banki felhatalmazása alapján. Ezzel az automatizált folyamattal a számlavezető és a szolgáltató leveszi a vállunkról a számlák befizetésével járó ügyintézést.

Akik attól tartanak, hogy a tényleges fogyasztásuknál magasabb összeget vonnak le a számlájukról, azok is megnyugodhatnak, mert a levonás már a folyamat vége. Előtte ugyanúgy megérkezik a számlalevél a terhelendő összeggel és a fizetési határidővel, így elegendő időnk marad a megfelelő lépésekre, amennyiben nem értünk egyet annak tartalmával.

Így akarok fizetni, mi a teendő?

Egyedi vagy rendszeres banki átutalás és csoportos beszedési megbízás is kezdeményezhető bankfiókban és netbankon keresztül egyaránt. A rögzítéshez szükségünk lesz a számlalevélre, mely tartalmazza a szolgáltató nevét, azonosítóját, továbbá a fogyasztó azonosítóját. Utalás esetén az ügyfél adja meg, hogy mikor, mennyit és hová szeretne átutalni, csoportos beszedésnél pedig felhatalmazzuk a bankot, esedékességkor leemelje a számlánkról a szolgáltatónak járó összeget. A felhatalmazás módosítható, törölhető, limit beállításával pedig korlátozható a teljesítés felső határa.

Keress egy olcsó számlacsomagot bankszámla kalkulátorunkkal, utald a rezsit és felejtsd el a postán kígyózó sorokat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket