Kinyírja cégedet a vevők fizetési határideje? Van megoldás

Kinyírja cégedet a vevők fizetési határideje? Van megoldás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-02
 

Azok a termelő és szolgáltató cégek, melyek nagyobb vállalatoknak szállítanak, gyakran küzdenek a vevők által önkényesen megadott hosszú fizetési határidővel. A sokszor 180 napot is meghaladó kifizetések a társaságok likviditását erősen próbára teszik. Legnehezebb helyzetben azok a vállalkozások vannak, akik múltbéli pénzügyi számaik alapján nem tudnak elegendő hitelhez jutni, mellyel a likviditási rést csökkenteni tudnák. Létezik azonban erre a helyzetre is pénzügyi megoldás.

A vállalati hitelezésnek létezik egy olyan formája, a faktorálás, amikor nem a hiteligénylő pénzügyi múltját vizsgálják a pénzintézetek, hanem a vevőikét. Ha jók a vevők, a teljesítéskor kiállított számla bruttó értékének 80-90%-át azonnal megkaphatja a vállalkozás a pénzintézettől. Ezzel lehetővé válik, hogy a saját beszállítókkal szemben rövidebb fizetési határidő vállaljanak – ami egyben alacsonyabb beszerzési árat is jelent.

A faktorálás költsége a bruttó számlaösszegre vetítve 1-3%, attól függően, hogy vevőink milyen minősítésűek, illetve milyen hosszú határidőre fizetnek.

Nézzünk egy példát, mikor érdemes követeléseinket faktoráltatni?

Tételezzük fel, hogy társaságunk 15%-os marzs mellett dolgozik, azaz 100 millió forint beszerzési értékű árut 115 millió forintos áron érékesít. A beszerzés fizetési határideje 30 nap, viszont vevőnk 90 napra hajlandó csak fizetni.

Ha a 115 millió forintos leendő árbevételünket a számlánk bruttó értékére (146 m Ft) vetítve 2%-os átlagos költségen előfinanszíroztatjuk – faktoráltatjuk -, 2,9 millió forintunkba kerül. Ennyit fizetünk tehát azért, hogy bruttó árbevételünk 80%-át ne 90 nap múlva, hanem 1-2 napon belül kézhez kapjuk.

A 2,9 millió forint finanszírozási költség a 100 millió forintos beszerzési ár 2,9%-a. Ha tehát az eredeti 30 napos fizetési határidő lecsökkentésével (mondjuk 5 napra) legalább ekkora árcsökkentést el tudunk érni, akkor a finanszírozás extra költségét kompenzálni tudtuk. 2-3%-os árcsökkentést elérni közel azonnali fizetés mellett jellemzően nem lehetetlen a magyar gyakorlatban.

Abban az esetben is megéri azonban faktoráltatnunk, ha rövidített fizetési határidőből származó diszkont mértéke nem fedezi teljes mértékben annak költségét. Miért? Mert igaz, hogy marzsunk valamennyivel csökken (mondjuk 2%-os diszkont esetén 15%-ról 14%-ra), viszont növelni tudjuk forgalmunkat: a korábban beérkezett pénzből hamarabb tudunk újabb árut beszerezni, és értékesíteni.

Melyik cégeknél működhet jól a faktorálás?

Olyan termelő vagy szolgáltató cégeknél, ahol

  • a vevőkör stabil (rendszeres megrendelőkkel rendelkezik),
  • vevőnként legalább 20-25 millió forint éves forgalmat bonyolítanak (lehet akár egy vevő is),
  • vevőkövetelés nem lejárt.

Nézd meg, mekkora finanszírozási limitet kaphat céged, használd alábbi kalkulátorunkat!


Azonnali tájékoztatás a hitel feltételeiről.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hitelkeret megállapítása
a kibocsátott számlákra
Ft
nap
Bankmonitor

Az elérhető faktor finanszírozás részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegben kaphat finanszírozást (megelőlegezést) a céged?
  • Mennyi idő alatt?
  • Várhatóan milyen költség mellett?
  • Mitől függhet a finanszírozás mértéke?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés