Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Kirobbanó formában az ingatlanpiac! Érdemes még befektetni?

  • 2015-01-08
  • szerző: bankmonitor

Meglepően komoly fejlődést mutatott a hazai ingatlanpiac 2014. év egészében és az év végén is. Az ingatlan adásvételek száma 15%-kal haladja meg a korábbi évek átlagát, melyhez intenzív áremelkedés is párosult. Budapesten egy év leforgása alatt az átlagár 7,6%-kal emelkedett a téglalakások esetén, az év végén a nominális árak már csupán egy százalékkal maradtak el a válságot megelőző szinttől – áll a Duna House ingatlanpiaci jelentésében. Az áremelkedésben jelentős szerepet játszanak a befektetői célú vásárlások, melyeket a relatív alacsony árak, a történelmi mélyponton lévő forint kamatokból adódóan kedvező hitellehetőségek és az egyéb befektetések igen szerény hozamai generálnak.

105 ezer lakás cserélt gazdát 2014. egészében. Ez 15%-kal magasabb mint a 2009-2013 évek átlaga. Az év vége különösen erősre sikerült, decemberben 72% volt az adásvételek számának növekedése 2013 decemberéhez hasonlítva.

Az árak a budapesti téglalakások esetén közel 8%-kal emelkedtek a tavalyi évben és már csak 1%-kal maradnak el a válság előtti szinttől. Természetesen itt nominális árakról van szó, mely az inflációt nem veszi figyelembe. A pénzromlást is figyelembe véve a 2008. év eleji átlagárszint 80%-án forognak a lakások. A piac fontos jellemzője, hogy a tranzakciókon belül egyre nagyobb hányadot képviselnek a drágább, 400 ezer Ft/nm fajlagos árú ingatlanok.

Budapesti téglalakások átlagos árindexe (Duna House)

Meddig tarthat az áremelkedés? Érdemes-e ingatlanba fektetni?

Ezen kérdések megválaszolásához fontos megvizsgálni az ingatlan vásárlók motivációját. Ezen vonatkozásban az látható, hogy a vásárlások 28%-a Budapesten befektetési céllal történik, további 27% pedig élete első ingatlanját vásárolja. Egyrészt tehát az egyéb befektetések közül kiemelkedően kedvező hozamlehetőség, másrészt pedig a korábban visszatartott ingatlanvásárlások megjelenése mozgatja a piacot.

Ár oldalon elmondható, hogy Budapest még az MNB egyik tavalyi Stabilitási Jelentése szerint is 20%-kal alulértékelt ingatlanárakkal rendelkezik. A történelmi mélyponton lévő kamatszint az egyéb befektetési lehetőségek hozamát jelentősen rontotta, míg hitelfelvevői oldalon a finanszírozási lehetőségeket javította. 2015 vonatkozásában vízválasztó lehet, hogy lezárul a devizahitelesek helyzetének rendezése, mellyel az ingatlanpiac is kedvezőbb környezetbe kerül.

Összességében az ingatlanárak növekedése vélhetően folytatódni fog. Természetesen ugyanakkor a közvetlen ingatlanbefektetések természete, kockázatai jelentősen eltérnek a pénzügyi befektetéstől, így az ezen a területen tapasztalattal nem rendelkezőknek kellő körültekintéssel érdemes eljárni. Nem utolsó sorban pedig, az ingatlanbefektetés esetén is igaz a régi bölcsesség: nem érdemes minden pénzünket egy befektetésben elhelyezni.

Annak, aki hitelt is igénybe szeretne venni ingatlan befektetéséhez, ajánljuk az aktuálisan elérhető hitelek áttekintését az alábbiakban:

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket