Kisvállalkozók figyelem, így változik meg az élet nyártól

Kisvállalkozók figyelem, így változik meg az élet nyártól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-04 Frissítve: 2021-07-01
 

A kormány által benyújtott adócsomag június 20-tól az EVA-s, KATA-s és KIVA-s vállalakozások életét is befolyásolja. A legtöbb helyen apróbb pontosításra került sor, ennek következménye, hogy kevésbé futhatunk bele egy időben két adó megfizetésébe. De például a jövőben gyorsabban térhetünk vissza a tételes adózásra, ha korábban úgy döntöttünk, hogy váltunk. Lássuk a részleteket!

A kormány még májusban nyújtotta be az adócsomagját, melyet június 19-én hirdettek ki (június 20-tól életbe is lépett), és változásokat tartalmaz az egyszerűsített vállalkozói adóban, valamint a kisvállalati adóban. A következőkben sorra vesszük, hogy mennyire írja át a vállalatok életét a szabályozás.

Az EVA-s vállalkozóknál pontosításra volt szükség

A számviteli törvény megváltozott és mivel változtatás hiányában az osztalékelőleget kétszeresen adóztatták volna, ezért szükség volt a jóváhagyott osztalék elszámolására vonatkozó szabályok módosítására.

Az új szabályok szerint a személyi jövedelem adót kiváltó adó alapjából a korábbiakon felül levonható a mérlegben kimutatott osztalékelőleg követelés könyv szerinti értéke, feltéve, hogy az előleget a beszámoló elfogadásakor osztalékként jóváhagyták. Lényeges, hogy ez alapján kell már a 2017-es évi adókötelezettség megállapítást is megtenni.

További meghatározó elem, hogy ha időközben valaki a KATA-s jogállását megszüntette és az EVA-t választotta, akkor levonható az adó alapjából a KATA-s bevétel, ami után megfizették a kisadózó vállalkozások tételes adóját. A törvény ezen passzusa viszont június 20-tól érvényes, vagyis a kihirdetés utáni naptól él ez a szabály.

Hirdetés

Hirdetés

A kisadózó vállalkozásoknál is több ponton változott a rendszer

Először is a törvény a kivételek közé emeli be, ha valaki közép- vagy felsőfokú intézményben tanul, legyen szó akár itthoni, akár külföldi intézményről. A továbbiakban nem számít főállású kisadózónak egy középiskola mellett dolgozó kisadózók. Mindez azt jelenti, hogy utánuk az alacsonyabb, havi 25 ezer forintos adófizetési kötelezettségnek kell csak eleget tenni.

A friss törvény szerint megszűnik a KATA szerinti adóalanyiság, ha a vállalkozó adótartozása az év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. Lehetőség van viszont arra, hogy a megszüntető határozatot az adóhatóság visszavonja, ha a határozat jogerőre emelkedésének napjáig megfizetik a tartozást.

Újítás az is, hogy a kisadózó bevételi nyilatkozata bevallásnak minősül. Ennek következményeként a kisadózó a bevallásokra vonatkozó szabályozik szerint szólítható fel, sőt akár szankcionálható is.

A beszámoló készítésének kötelezettségét is tisztázza a jogszabály-módosítás. Egyértelműen kimondták, hogy a kisvállalati adóalanyiságra való áttérést megelőző nappal, mint mérlegfordulónappal záródik a megelőző üzleti év, amiről beszámolót kell készíteni, azt letétbe helyezni és közzétenni. Ezen felül azt is egyértelműsítették, hogy például az adóalanyiság megszűnésének napjával (mint mérlegfordulónappal) a KIVA adóalanyiság üzleti évéről szintén beszámolót kell készíteni.

Az EVA-hoz hasonlóan itt is vannak változások az osztalékelőleg esetében. Amennyiben a kettős könyvvitelt vezető cég magánszemély tulajdonosa osztalékelőleget vesz fel, és az szja-t megfizetik utána, akkor az eredménytartalékból csak a következő üzleti évben kell kivezetni ezt a tételt. Továbbá, ha időközben áttérnek kisadózóvá, akkor az osztalékot nem kell lekönyvelni. Áttéréskor ezért az adóalapot csökkenteni kell az osztalékelőleg követelés mértékével.

Apróbb módosítások maradtak még a végére. Például, ha a KATA-ból kilépünk, akkor az adóalanyiság megszüntetése az erről szóló határozat jogerőre emelkedésének hónapjának utolsó napja. Így csak ezt követően kell az általános szabályok szerint adót fizetni, vagyis ezzel a kisadózó mentesül kétféle adó megfizetésétől (tételes és általános szabályok szerinti).

Végül, de nem utolsó sorban, azok helyzete is egyszerűsödik, akik kiléptek a KATA-ból, de később vissza akarnak lépni. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a megszüntetés évében és az azt követő 12 hónapban nem volt választható. Ez viszont azzal a nem kívánatos következménnyel járt, hogy legkorábban adott év januárjában lehetett a visszatérést bejelenteni, így valójában februártól indulhatott el a KATA szerinti adózás. Mostantól viszont már nem kell kivárni a 12 hónapot, lehet már decemberben jelentkezni, így a következő év indulhat rögtön KATA-s vállalkozóként.

Kalkulátorunkkal nézd meg, milyen kedvezményes hitelt kaphatsz!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés