Kivételes csökkenés az inflációban

Kivételes csökkenés az inflációban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-02-14
 

Hihetetlen csökkenés mellett 3,7 százalékra változott az aktuális inflációs érték. A pénzromlás mértéke több szempontból is pozitív, hiszen 1,3 százalékponttal lett kisebb az érték az előző év decemberéhez képest és egyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) prognózisánál is jobban teljesítettünk.

Jelentősen csökkent az infláció mértéke, ugyanis a januári érték 3,7 százalék lett a decemberi 5 százalékos érték után.  A központi statisztikai hivatal (KSH) a mai napon tette közzé egyúttal azt is, hogy ez év januárban 0,8 százalékkal csökkent pénzünk vásárlóereje, vagyis ennyivel kevesebbet tudunk vásárolni ugyanannyi pénzből.

infláció_2013.02.14

A különbség kifejezetten magas! Konkrét számokra lefordítva, 5 százalékos inflációhoz hasonlítva a tavalyi egy millió forintunk 13 ezer forinttal ér többet, vagyis ennyivel tudunk többet vásárolni pénzünkön.

A kiemelkedő csökkenés fő oka annak köszönhető, hogy az egy éves infláció számolásakor már nem vesszük figyelembe a 2012. januári havi inflációs értéket (hiszen az már több mint egy éve volt). A tavaly januári havi érték önmagában 2,1 százalékot tett ki a hatályba lépő áfa emelések miatt, az inflációs érték csökkenése tehát nagymértékben a magas érték kicsúszásának köszönhető. 

Az infláció kulcsfontosságú például a bankbetéti lekötések és befektetési alapok hozamát tekintve is, hiszen a pénzromlás mértéke meghatározza, hogy mennyivel nő pénzünk vásárlóereje valójában. (Ezt nevezzük reálhozamnak.)

Ne tévesszük össze viszont a hozamok számolásánál a KSH által bemutatott inflációt a Magyar Nemzeti Bank által közzétett inflációs előrejelzéssel. Az érték, amit a KSH publikál, az az elmúlt egy év pénzromlását mutatja, a befektetések várható reálhozamát viszont az MNB előrejelzésével számolhatjuk ki.

A Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén januárra 4,5 százalékos pénzromlást várhattunk, ennél a tényleges érték 0,8 százalékponttal lett alacsonyabb.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés