Közel 1 millió forintot hagyunk veszni lakáshitel felvételekor!

Közel 1 millió forintot hagyunk veszni lakáshitel felvételekor!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-08
 

Hitelfelvétel előtt tanácsos több bank ajánlatát is összehasonlítani, ugyanis nem biztos, hogy éppen a számlavezető bankunk kínálja a legjobb hitelt. A rossz választásnak igencsak komoly ára van… Egy 7 millió forintos lakáshitelen az átlagos hitelfelvevő ma több mint 900 ezer forintot bukik el! Adunk 5+1 tippet, hogy hitelfelvételnél jó döntést hozhass!

Az idei év első felében 50%-kal több új lakáshitelt folyósítottak a bankok, mint az előző év azonos időszakában. Ez nem is igazán meglepő, hogyha számításba vesszük az alacsony ingatlanárakat és a történelmi mélyponton lévő forint kamatokat. Mivel a Jegybank nem titkolt célja, hogy legalább 2015 végéig érintetlenül hagyja az alapkamatot, ezért a közeljövőben jelentősen olcsóbb hitelekre már nem számíthatunk. A kamatok további csökkenését a kamatfelárak lefaragása idézheti elő, ami régiós összehasonlításban az idei csökkenés ellenére is kimagasló.

A kedvező kamatoknak köszönhetően az alacsony törlesztőrészletek pedig ma már mindenki számára elérhetőek! Ehhez ráadásul már nem szükséges rendkívül magas jövedelem sem. Egy átlagos kétkeresős háztartás fejenként 150 ezer forintos havi jövedelme mellett lakáscélra jellemzően 7 millió forint hitelt vesz fel.  Az ingatlan megvásárlásához a hitelösszegen felül a család önerőként még 6 millió forint megtakarítást tud felmutatni.

Azt vizsgáltuk meg, hogy mekkora eltérés adódik egy körültekintő utánajárással kiválasztott hitel költsége és az MNB statisztikáiban szereplő átlagos THM mutató értéke között:

thm_abra_20140908
Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik hitelt választjuk:

  • Míg az 5 legjobb bank ajánlata jelenleg átlagosan 5,7 %-os THM mellett érhető el, addig az MNB adatai szerint júliusban a pénzintézetek 1%ponttal magasabb, 6,7%-os hitelköltség mellett folyósítottak.
  • A rossz döntés ára 918 ezer forint a teljes 20 éves futamidőre vetítve, ami a kölcsönösszeg közel hetede, tehát nem aprópénz!
  • A törlesztőrészletek különbsége havi 4 000 Ft, amit ha lakástakarékba fektetünk, akkor összesen 1,3 millió forintot gyűjthetünk össze, amit például a hitel előtörlesztésére vagy egyéb lakáscélú kiadásra is fordíthatunk.

Az, hogy a fenti két út közül melyikre lépünk rá az csak és kizárólag rajtunk múlik! A rossz választás következményeit pedig nem háríthatjuk át a bankra, ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy ne sajnáljunk az időt arra, hogy megtaláljuk a legjobb hitelt. 

Mekkora havi törlesztőrészletre számíthatunk?

Természetesen minden helyzet egyedi. Hogy milyen ajánlatok közül szemezgethetünk, azt a bank által végzett hitelminősítés határozza meg. A hitelminősítés eredménye alapvetően két tényezőtől függ:

  • mekkora igazolható jövedelemmel rendelkezünk, valamint
  • a kért hitelösszeg és a felajánlott ingatlanfedezet arányának mértéke.

Míg jövedelem esetén a magasabb, addig hitelfedezeti arány esetén az alacsonyabb mutató jelent kisebb kockázatot a bank számára. A kisebb kockázatot pedig alacsonyabb kamattal és törlesztőrészlettel honorálják.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen törlesztőrészletre számíthatsz, akkor adj meg néhány adatot és hitelszakértőnk felhív!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

5+1 tipp, hogy jól dönts hitelfelvételkor:

1. A hiteleket a THM mutató teszi összehasonlíthatóvá.2. Ne ragaszkodjunk mindenképp a számlavezető bankunkhoz, legalább 3-4 bank ajánlatát hasonlítsuk össze.3. Ne vessünk el egy ajánlatot csak azért, mert magas induló költséggel rendelkezik.4. Ne csak az induló törlesztőrészlet nagyságát vizsgáljuk meg, hanem azt is, hogy milyen gyakran módosulhat a részlet – már létezik 20 évre rögzített törlesztőrészlet is!5. Érdemes megnézni, hogy milyen költségek mellett lehet elő-, illetve végtörleszteni a kölcsönt.+1. Bátran vegyük igénybe a független összehasonlító oldalak és tanácsadók segítségét.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés