Közel 7%-os reálkamat!

Közel 7%-os reálkamat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-05-14
 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közreadott adatai alapján idén áprilisban a fogyasztói árak 1,7%-kal emelkedtek az egy évvel ezelőttihez képest. Ez felülmúlja az előző hónapban már szintén történelmi mélypontnak számító 2,2%-os inflációs értéket. A tavaly szeptember óta fennálló trend tehát tovább folytatódik.

Pénzünk vásárlóereje az elmúlt egy évben mindössze 1,7%-ot veszített értékéből, amely megfelel az előzetes elemzői várakozásoknak. Az előző hónaphoz viszonyítva pedig csak 0,3% lett az infláció mértéke. A legtöbbet a szeszes italok és a dohányáruk drágultak.

inflaciósjelentés_2013.05.14

A még soha nem látott alacsony inflációs érték értelmezéséhez fontos látni hogy egy évvel ezelőtt milyen átlagos kamatszinteket  találhattunk a bankbetétek terén. Az akciós betétek átlagosan 8,5%-ot, egészen pontosan 8,46%-ot hozhattak. Egy ilyen befektetésen 6,65%-os reálkamatot realizálhattunk az elmúlt egy évben, ami a nyugat-európai -0,5%-hoz viszonyítva brutális különbség! Emellett azok se lehetnek elkeseredettek, akik nem feltételes betétet választottak megtakarított pénzüknek, ugyanis ők is kiemelkedő, 3% feletti reálkamatra tehettek szert.

Kamatajánlatok

A különböző megtakarítási lehetőségek elsősorban pénzünk vásárlóerejének megtartását szolgálják, azonban a befektetéseink a jelen gazdasági környezetben ezt könnyen meg is haladták. Egy 1 millió Ft-os befektetés értéke ma legalább 34 ezer forinttal ér többet reálértéken, vagyis az éves pénzromlást is beleszámítva.

A KSH ma publikált inflációs adatát nem szabad összekeverni az előremutató inflációs várakozással. A pénzromlás pontos mértékét mindig csak utólag tudjuk megmondani, az előremutató értékekről csak várakozásaink lehetnek.

Az
előremutató infláció is fontos, hiszen azzal a mostani befektetéseink várható hozamát tudjuk megbecsülni. Érdemes odafigyelni ezekre az értékekre, gyakran segíthetnek eldönteni, milyen befektetést érdemes választani, hogy legjobban kamatozzon pénzünk. Jelenleg egy
átlagos bankbetétben 3% körüli reálkamatra számíthatunk a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzése alapján. Ezzel is beláthatjuk: az utóbbi egy év több mint 6%-os reálkamat lehetősége kivételesnek számított.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés