MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Közeleg a kamatemelés Magyarországon!

 • 2014-10-03
 • szerző: bankmonitor

Ha a kanárik elhallgattak a szénbányában, akkor baj volt. A pénzügyi világban is vannak ilyen előrejelző „kanárik”. Egy ilyen „kanári” az USA, ahol lassan kamatot emelnek, ami mind a forintra, mind az MNB alapkamatra rányomhatja a bélyegét.

A bányászok korábban kanárit vittek a vájatba, hogy előre jelezze az oxigénhiányt. Ha a kanári elhallgatott, tudták, hogy nem sokára baj lesz. Valami hasonló történik most Amerikában: a magas kockázatú kötvények árfolyama esett (=növekedett a hozamuk). Ez a hozamugrás előre jelezheti az amerikai alapkamat emelkedését. Márpedig, ha a kockázatmentesnek ítélt amerikai állampapírok értelmezhető hozamot kezdenek fizetni, akkor a feltörekvő piaci kötvényeknek drasztikusan meg kell növelniük a hozamukat. Márpedig ez a változás húsba vágóan fogja érinteni Magyarországot:
reszkethet a forint, és még az alapkamatunk megemelésére is szükség lehet!

Hogy megértsük, miért kényszerülhet kamatemelésre Amerika,
elég csak ránéznünk az adósságot mutató ábrára (kattints a képért). Ha az összes szektor (állam, háztartás, vállalatok, pénzügyi szektor és kvázi állami cégek) adósságát összeadjuk, akkor az a GDP több mint három és félszeresét teszik ki. Ráadásul a pénzügyi szektoron kívül minden szektor inkább növelte az adósságállományát. 

Viszont ezeket az adósságokat biztosan nem virtuális pénzzel fogják visszafizetni. Pedig egyre nagyobb az ilyen pénzek (bitcoin, litecoin) térhódítása, mégsem egy fáklyás menet a virtuális pénzek élete. Erre a piacra száll be az ethereum,
amiről már korábban hírt adtunk. Viszont, amikor már egy alapkezelő is komolyan foglalkozik a témával, akkor érdemes rá némi időt fordítani.
A Concorde Superposition Alapját kezelő Szabó Dávid pedig igencsak elmerült a témában, aki tudását meg is osztja a nagyérdeművel.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

0 Hozzászólás

 • szeszakf 2014-10-13 22:27:51 - Válasz

  Tisztelt Szerkesztőség!
  Az utóbbi években a lakosság nagy része helyezte el pénzét befektetési alapokban. Jelentős a “kötvény” alapokban elhelyezett vagyon. Hogyan fogja a kötvény alapok árfolyamát befolyásolni az amerikai kamatemelés? Logikusan ha magasabb kamatot kezdenek fizetni, a meglévő kötvények relatíve értéktelenebbé válnak.
  Köszönettel:
  Dr. Szeszák Ferenc

 • bankmonitor.hu 2014-10-14 10:38:07 - Válasz

  @szeszakf: Tisztelt Szeszák Ferenc!
  A hosszabb futamidejű kötvények érzékenyebbek a kamatváltozásra, így azok az alapok jobban vissza fognak esni a kamatemelkedés hatására. A rövidebb futamidővel rendelkező kötvények esetében nem lesz ilyen heves árelmozdulás.

 • szeszakf 2014-10-14 21:35:59 - Válasz

  Köszönöm válaszukat.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.