Külföldi nyaralást tervezel? A bankkártyád megvédhet

Külföldi nyaralást tervezel? A bankkártyád megvédhet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-17
 

Dübörög a nyár, mindenki a nyaralást tervezi. Vége az iskolának, sokan indulnak útnak, töltenek hosszabb időt nyaralással. A kedvelt úti célok között vannak a közelebbi országok tengerpartjai. Fontos ilyenkor a megfelelő biztosításról is gondoskodni. Nem árt, ha megnézzünk a bankkártyánkat, mert ahhoz is tartozhat utasbiztosítás.

Az utasbiztosítások legfontosabb célja, hogy külföldi utazás során bekövetkező váratlan eseményekre azonnali megoldást adjanak, az orvosi ellátástól kezdődően a gyors hazaszállításon keresztül egészen a tolmácsolásig.

Az biztos, hogy ami hazai környezetben nem jelent nagyobb gondot, az bizony külföldön kihívás a családnak. Betegség, baleset, rosszullét, fogfájás egy idegen országban beárnyékolhatja az egész nyaralást. A biztosító társaságok felmérései alapján a külföldre utazó magyarok egy jelentős része az utasbiztosítások megkötését nem tartja fontosnak. Mi lehet az oka?

Sokan azt gondolják, hogy

  • a folyószámlához kapcsolódó biztosítás elegendő,
  • van bankkártya, abban van biztosítás
  • van EU kártya,
  • úgyse történik semmi, felesleges pénzkidobás.

Ha mégis megtörténik a baj

A váratlan esemény attól váratlan, hogy bármikor megtörténhet. Egy biztos, soha nem jókor. Egy-egy ilyen helyzetet a bankkártya biztosítás, vagy az EU kártya nem mindig tud megoldani.

Az EU kártya például

  • Csak azoknak az egészségügyi szolgáltatások díját fedezi, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségesek. Azt, hogy mi a szükséges és mi nem, kizárólag a kezelő orvos döntheti el.
  • A kártyát csak olyan orvosnál lehet használni, aki szerződött partnere az adott állam társadalombiztosítási szervének. Így akár az is előfordulhat, hogy helyben nincs ilyen orvos, csak távolabbi településen.
  • Minden esetben van önrész! (az adott tagállamban biztosítottak által is fizetendő önrészekre / kötelező hozzájárulásokra a Kártya nem nyújt fedezetet.

„Van bankkártyánk, ahhoz úgy is van biztosítás”

Ez okos gondolat, de nem árt alaposan megnézni, hogy a bankkártyánk éves díja magában foglalja-e az utasbiztosítást, vagy csak külön díj ellenében juthatunk hozzá. Általánosságban elmondható, hogy egy dombornyomott kártya nagyobb eséllyel tartalmaz az éves kártyadíjba beépített biztosítást, mint az elektronikus. De a domborkártyák éves díja magasabb is, mint elektornikus társaié.

Ezek a biztosítások a következő képpen működnek. A bank leszerződik egy biztosítótársasággal, és vásárol egy közös, mindenkire kiterjedő biztosítást. Ezek előre csomagolt termékek, mindenkire ugyanazok a feltételek vonatkoznak. Az, hogy milyen eseményekre terjed ki a biztosítás, bankonként eltérő. Ezek a biztosítások azonban Magyarországon belüli utazásra nem érvényesek.

A kártyához tartozó biztosítások kedvező alternatívát jelentenek a külön megköthető utas-, baleset- és poggyászbiztosításokkal szemben. Mindenképp érdemes megérdeklődnünk bankunknál, hogy automatikusan jár-e a kártyánkhoz, vagy külön igényelnünk kell. 

Néhány jó tanács!

Lehetőség szerint ne az utazást megelőző napon álljunk neki a bankkártya szerződésünkből, vagy a hirdetményekből kibogozni, hogy milyen biztosítás tartozik a kártyánkhoz.

Alaposan tájékozódjunk a részletekről!

  • nézzük át a feltételeket (pl. mire terjed ki a szolgáltatás, mely országokban érvényes),
  • írjuk fel, hol és hogyan jelezhetjük a káreseményt (asszisztencia szolgálat elérhetősége),
  • milyen segítséget vehetünk igénybe,
  • mekkorák azok a kártérítési összegek, amelyekre számítani lehet.

Persze, ha úgy ítéljük meg, hogy a bankunk által kínált biztosítás értékhatárai számunkra nem kielégítőek, akkor még mindig köthetünk egy klasszikus utasbiztosítást is pár perc alatt az interneten.

A legfontosabb azonban, hogy a megfelelő bankszámlát válasszuk ki, hiszen a számlánkhoz már sok féle bankkártya közül tudunk választani. Kalkulátorunk segít ebben!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés