Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Külföldre utazol? Így úszhatod meg a roaming díjat!

  • 2015-04-27
  • szerző: bankmonitor

Ki ne mérgelődött volna a magas mobilszámla miatt egy külföldi nyaralás után? Ha valaki nem volt elég körültekintő és ugyanúgy használta a telefonját, mint ahogyan itthon megszokta, annak bizony abban a hónapban mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Különösen azok szívhatták a fogukat a számla végösszegét látva, akiknek okostelelon lapult a zsebükben, hiszen nekik nem csak a hívások hanem az internetes adatforgalom díját is ki kellett pengetniük. Utóbbiak pedig gyakran jóval magasabb voltak, mint a hanghívások költsége.

A külföldön használt telefon után a roaming miatt kell többet fizetnünk. Ennek oka nagyon egyszerű: nem a saját, hanem idegen mobilszolgáltató hálózatát használjuk, ami persze nincs ingyen. Akár sms-t küldünk, akár felhívunk valakit, akár az internetet használjuk, mindig fizetnünk kell. Minél messzebb utazunk, annál több szolgáltató kell ahhoz, hogy hívásunk vagy üzenetünk célba érjen, így a díj elvileg egyre magasabb lehet.

Ezen elv alól azonban egy szerencsés kivétel van: az Európai Unió. Brüsszel ugyanis szabályozza a roaming díjakat: meghatároz egy plafont, aminél azok nem lehetnek magasabbak. Ezt a felső határt tavaly nyárra lejjebb is vitték. A hívások díja így 2014. július elejétől 28, az adatforgalom díja pedig 55 százalékkal mérséklődött. Az EU komolyan fontolóra vette, hogy a roaming díjakat néhány éven belül teljesen eltörli, ám ezt a lépést végül elhalasztották. Azaz a külföldi telefonálásért az eddigieknél kevesebbet ugyan, de mégis fizetnünk kell. Ám nem mindenkinek!

Sokat utazol és sokat telefonálsz? Vess egy pillantást az alábbi ajánlatra, amellyel nyaralás alatt drasztikusan csökkentheted telefonszámládat!

A Vodafone ugyanis elébe ment a roamingdíjak csökkentésének és április 1-én olyan tarifacsomagokat dobott piacra, amelyekkel Európában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban tartózkodva ingyen lehet telefonálni és internetezni. A legfontosabb kérdés persze az, hogy mennyiért? Nos a Red Basic EU 10 ezer forintért biztosít korlátlan roamingdíj nélküli beszélgetést és 500 megabájt adatcsomagot. A Red Medium EU 12 ezerért már 2 gigás adatcsomagot, míg a Red Extra EU 15 ezerért 4 giga adatcsomagot biztosít, ami 2 SIM kártya között meg is osztható.


Az új díjcsomagokra a régebbi ügyfelek is átválthatnak. Esetükben határozatlan idejű szerződés birtokában a tarifaváltás díjmentes, ahogy szerződéshosszabbítás esetén is. Hűségidős szerződés esetében, ha az ügyfél magasabb díjú csomagra vált, akkor az díjmentes, minden más esetben egyszeri 10 ezer forintos költséggel jár a módosítás.

No de mit tegyen az, aki más országba utazik? A Vodafone nekik is vezetett be egy új szolgáltatást, ez a Világjegy. Fix napidíjért korlátlanul telefonálhatunk és sms-t is küldhetünk, sőt valamennyi adatforgalom is jár. Az Amerikára és Afrikára szóló Világjegy naponta 1990 forintba kerül, míg az ázsiai térségben napi 2990 forintért használhatjuk a telefonunkat.

0 Hozzászólás

  • joe.kiss 2015-04-28 01:14:03 - Válasz

    Minimum egy (x) kellett volna a cikk alá, hogy ez fizetett Vodafone reklám. Így viszont a Bankmonitor pártatlansága megkérdőjelezhető: arról ír, amiért megfizetik.

  • pgyp 2015-04-29 21:06:46 - Válasz

    Ráadásul messze nem a legolcsóbb megoldást ajánlja a cikk. A Világjegy ára pedig egy vicc, ennyiért többszáz percet beszélhetünk naponta voippal.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket