Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Lakáshitel: januártól 30 ezret is spórolhatsz

  • 2016-01-21
  • szerző: bankmonitor

Ha lakáshitellel rendelkezel, az év eleje óta új lehetőség nyílt meg előtted a havi törlesztőd csökkentésére. A jogszabályváltozásnak köszönhetően éves szinten akár több mint 30 ezer forintot spórolhatsz, ha önsegélyező pénztáron keresztül fizeted a hiteled. Ráadásul ez személyenként értendő, tehát például házastársad is igénybe veheti. A trükk egyszerű, de csak egyszer mutatjuk meg!

Jogszabályváltozás

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakat szabályzó törvény egyik fontos változása, hogy idéntől lakáshitel törlesztésre is felhasználhatóak a befizetések. Pontosabban havonta a mindenkori minimálbér 15%-át (jelenleg 16.650 forintot) lehet ilyen célra igényelni. És miért érdemes ezt az éves szinten 200 forint híján 200 ezer forintot egy önsegélyezéssel is foglalkozó pénztáron átáramoltatni?

A matek

Önkéntes pénztári befizetésekre is jár a 20%-os adó-visszatérítés, mint ahogy azt már korábbi cikkünkben megírtuk. Ebből rögtön arra is gondolhatnánk: „De jó, akkor 20%-kal kevesebbet kell fizetnem majd hiteltörlesztésre!” Ám az ördög (mint mindig, most is) a részletekben rejlik:

  • Egyrészt a fentebb említett korlát miatt bármekkora összeget is fizetünk be az önkéntes pénztárunkba, éves szinten maximum 199.800 forintot fordíthatunk hiteltörlesztésre.
  • Másrészt a pénztárak is működnek valamiből, ami neked azt jelenti, hogy a befizetéseidből valamekkora összeg (általában a befizetéseid 6-7%-a) a működési költségre fordítódik. Így az adójóváírásnak körülbelül 75%-a lesz a nyereséged.

Tehát, ha befizetsz közel 200 ezer forintot, akkor egy évben körülbelül 30 ezer forintot nyerhetsz meg. Ám ez többszörözhető, amennyiben a hitelügyletben többen szerepelnek és mindenki így fizeti a hitelét. Különösen igaz ez a házastársakra. Így családi szinten máris 60 ezer forintnyi éves nyereséggel számolhatsz. (Például ennyivel több marad a nyaralásra. )

A legjobb lakáshitelt keresed? Abban is tudunk segíteni!

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Amire érdemes felkészülni

Egyéb díjak

A folyamatos befizetésekből levont költségeken felül még találkozhatsz egyéb költségekkel is. Ilyen lehet például a be- és kilépési díj, esetleges kártyadíj. Mivel ezek nem rendszeresen kerülnek felszámításra, így ezzel a fentiekben nem számoltunk. Ám ne lepődj meg, ha az első évben (illetve kártyadíj esetében pár évente) néhány ezer forint költséget felszámolnak a pénztárak!

Várakozási idő

Szintén jogszabályi korlát, hogy első befizetéseink után fél évvel kérhetsz először kifizetést a hitel törlesztésére (akkor viszont az első fél éves befizetéseinket egyben is). Ezzel érdemes számolni, és addig közvetlen a banknak fizetni a törlesztőrészlet egészét.

Késleltetés, túlfizetés

Mivel a befizetéseid után járó 20%-os adójóváírást utólag kapod meg, így az első befizetéseinkhez képest több, mint 1 évvel jutsz a 30 ezer forinthoz. Ráadásul, mivel 199.800 forintnál nem lehet többet hiteltörlesztésre fordítani, így a két lehetőség előtt állsz:

  1. vagy annyival kevesebbet fizetsz be jövőre, hogy az adójóváírás összegét is hiteltörlesztésre tudod fordítani
  2. vagy felhasználhatod másra. Ebben az esetben pénztártól függően akár a patikákban, fogorvosi rendelőkben, optikában, tudsz vele vásárolni vagy iskolakezdési támogatásra, munkanélküliségi „segélyre” is felhasználhatod azt.

Garanciák

Sem a befektetéseket biztosító BEVA, sem a betéteket garantáló OBA nem terjed ki az önkéntes pénztárban kezelt vagyonra. Ezért érdemes alaposan megvizsgálni melyik szolgáltató mellett teszed le a garast. Nem hátrány, ha a pénztár háttere ért a pénzügyekhez.

Ettől függetlenül, ha csak lakáshitel törlesztésre használod, akkor maximum százezer forintot kockáztatsz, maximum fél évig (utána hozzáférhetsz a pénzhez).

Hogyan kezdj neki?

Bár valószínűleg egyre több egészségpénztár fogja alapszabályt módosítani, hogy minél teljesebb körű szolgáltatást nyújtsanak a tagjaiknak, jelenleg mindössze néhány helyen elérhető a szolgáltatás. Ezek közül valamelyikbe kell belépni.

önsegélyező pénztárak hiteltörlesztési lehetőségei

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket