Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Lakáshitel nyugdíjasoknak – Hogyan kaphatsz lakáshitelt nyugdíjasként?

  • 2015-11-18
  • szerző: bankmonitor

A jelenlegi hitelezési szabályok értelmében nincs akadálya annak, hogy nyugdíjas ügyfél személyi kölcsönt, vagy lakáshitelt igényeljen. Mégis sok olyan megkeresés érkezik a Bankmonitorhoz, ami arról árulkodik, hogy nem olyan egyértelmű a helyzet. Sokféle nyugdíj létezik és ezeket eltérő módon kezelik a bankok. Az idősebb korban igényelt hiteleknél a másik kritikus pont az életkor. Megmutatjuk, mire kell figyelni, amikor nyugdíjas igényel lakáshitelt, hisz ez közös családi ügyleteknél is fontos kérdés lehet.

Bontsuk tehát ketté a kérdést: Nyugdíj és életkor

Sokféle nyugdíj létezik, de nem mindegyiket fogadják el a bankok hitelfelvételnél. Létezik olyan típusú ellátás is, amit csak a köznyelv hív nyugdíjnak, de hivatalos megfogalmazásban ezek nem ebbe a körbe tartoznak. A legfontosabb, hogy csak olyan nyugdíj/járadék fogadható el hiteligényléskor, ami véglegesített és felülvizsgálatra már nem szorul.

Melyek az elfogadható nyugdíjak lakáshitelhez? 

A legegyszerűbb a helyzet az öregségi nyugdíjnál.A nyugdíjértesítőn és a bankszámlakivonaton kívül nem is kér be semmi mást a bank. Öregségi nyugdíj akkor elfogadható, ha legalább a minimálbér (jelenleg 68.775 Ft) összegét eléri.

Segítségre van szükséged lakáshitel felvételhez? Oszd meg velünk a problémádat és mi segítünk megoldani!

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

1. Korkedvezményes nyugdíj

2012. január 1-jétől az 1955. évben, vagy azt követően született, szolgálati nyugdíjban részesülőknek a szolgálati nyugdíját szolgálati járandóságként folyósítják. Tehát ez már igazából nem is nyugdíj.

A korkedvezménnyel nyugdíjazott nyugdíjasoknak szintén a nyugdíjértesítőt és a bankszámlakivonatokat kell bemutatni hiteligényléskor. Aki korkedvezménnyel ment nyugdíjba, még a futamidővel se szokott probléma lenni, hiszen jóval az öregségi nyugdíj korhatár előtti nyugdíjazásról van szó.

2. Rokkant nyugdíj

Rokkantsági ellátás szintén csak akkor fogadható el, ha annak összege legalább a minimálbérrel megegyező összegű és az igénylő állapota felülvizsgálatra már nem szorul (véglegesített).

3. Özvegyi nyugdíj

Amennyiben valaki véglegesített özvegyi nyugdíjat kap, azaz nem saját (alanyi) jogon, szintén a hitelezhető jövedelmek közé tartozik. Azzal a kitétellel, hogy azt az özvegy élete végéig kapja.

Amennyiben nem élete végéig kapja, a bank megnézi, hogy meddig jár a juttatás, és a futamidő nem lehet annál hosszabb. Kivétel ez alól természetesen, ha az igénylő közben eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, hiszen ekkor már az öregségi nyugdíj is ott lesz a hitel mögött.

4. Bányászjáradék

Erre a típusú ellátásra azok jogosultak, akik föld alatt dolgoztak és 25 év szolgálati időt szereztek, vagy 5000 műszakot töltöttek le. 2012. januárja óta a bányásznyugdíjat már járadékként folyósítják, de hitelfelvételkor ez nem jelent akadályt.

Lakáshitelhez általában nem elfogadható nyugdíjak

Ezen jövedelem kategóriába beleértendő minden egyéb, nem véglegesített nyugdíj, illetve ellátás, így például az alábbiak:

– megváltozott munkaképességűek pénzbeli ellátása

– árvaellátás

– ideiglenes özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj

Ha nyugdíjasként szeretnél lakáshitelt felvenni, akkor a jövedelmen kívül a másik fontos előírás az életkorra vonatkozik. Minden bank meghatározza ugyanis, hogy az általa nyújtott személyi kölcsönök, illetve lakáshitelek esetén a kölcsön futamidejének lejáratakor mennyi lehet a hitelfelvevő maximális életkora.

Milyen hitelt lehet felvenni nyugdíjasoknak?

Ha valaki lakáshitelt szeretne nyugdíjasként felvenni, akkor azt kell figyelembe venni, hogy az igénylés beadásakor életkora általában nem haladhatja meg a 65 évet, valamint a hitel lejáratakor nem lehet idősebb 70 -75 évnél.

Van azonban olyan bank is, ahol a lejárati életkor eltérő nők és férfiak vonatkozásában. Továbbá minél idősebb az igénylő, annál kisebb százalékban veszik figyelembe a nyugdíját.

Ha az igénylő a fenti életkorhatárnak nem felel meg, akkor fiatalabb korú adóstárs bevonásával igényelhet hitelt. Ebben az esetben az adóstársnak kell rendelkeznie a bank elvárásainak megfelelő jövedelemmel és neki kell megfelelnie az életkori elvárásoknak is.

Általánosságban elmondható, hogy akinek a jövedelmével számol a bank, annak az életkorát is vizsgálja. Itt is lehetnek persze kivételek, de ez nagyon egyedi.

Más a helyzet abban az esetben, ha a hitelügyletben a nyugdíjas nem adósként vagy adóstársként, hanem csupán zálogkötelezettként vesz részt. Ez akkor fordul elő, ha nem ő igényli a hitelt, csak a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője, vagy özvegyi jog jogosultja. Ilyenkor az életkora teljes mértékben figyelmen kívül hagyható.

A legjobb lakáshiteleket az alábbi kalkulátorral tudod összehasonlítani:

Lakáshitel kalkulátor

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:

Nincs találat a megadott paraméterek alapján.


havi törlesztő

THM

Szeretnél ingyenes tájékoztatást a fenti ajánlatokról? Add meg adataidat és szakértőnk 24 órán belül visszahív.
<< Vissza

Dokumentumok lakáshitel igényléséhez nyugdíjasként

A jövedelem igazolása nyugdíjasok esetén a következő dokumentumok bemutatásával történik:

  • Nyugdíjas igazolvány,
  • Nyugdíjszelvény vagy bankszámla kivonat,
  • Év eleji nyugdíjértesítő

Tehát amennyiben a nyugdíjas ügyfél megfelel az életkori előírásoknak és rendelkezik az adott bank szempontjából elfogadható jövedelemmel, akkor nincs akadálya sem fedezet nélküli személyi kölcsön, sem jelzáloghitel igénylésének.

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre a jobb oldalon.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket