Bankmonitor

Banki termékek összehasonlítása

Lakáshitelt nem csak átlag feletti jövedelemmel kaphatsz

  • 2015-09-21
  • szerző: bankmonitor

Szép és jó, hogy alacsonyak a lakáshitel kamatok, azonban a legkedvezőbb hitelkondíciók az átlag feletti jövedelemmel rendelkező adósok kiváltsága – gondolhatnánk. Mire számíthat az, aki alacsonyabb jövedelemmel, vagy kevés, adott esetben 0 Ft önerővel rendelkezik? Számukra is létezik megfelelő megoldás, és kedvezményekre is számíthatnak!

Mi van, ha nem az „álom adós” kategóriába tartozunk?

Az átlag alatti jövedelemmel (ez a KSH adatai szerinte jelenleg havi 159 308 Ft) rendelkezőknek sem kell elkeseredni, ők is ugyanúgy hitelképesek lehetnek, és nem kell hozzá teljesíthetetlen feltételek vállalniuk, vagy szigorúbb előírásoknak megfelelniük. Sőt! A bankok kínálatában már az átlag alatti jövedelem jóváírás esetén is kamatkedvezményben részesülhet a leendő adós, és adott esetben önerő nélkül is megvásárolhatja új otthonát.

Ehhez természetesen a hüvelykujj szabályoknak meg kell felelni, amelyek az alábbiak:

  • az igazolható havi nettó jövedelem maximum 50%-a lehet az összes hiteltörlesztés (ez az egységes MNB szabályozás, azonban a bankok ennél szigorúbbak, általában 30-40%-ig terhelhető a bevétel hiteltörlesztésekkel)
  • az esetlegesen fennálló egyéb hitelek törlesztése pontosan történik (hitelkeretek, hitelkártyák nincsenek a keretösszegen felül terhelve, „túlhúzva”)
  • legalább egy jövedelem munkabér, vállalkozói jövedelem, esetleg végleges öregségi nyugdíj (a GYES, GYED, TGYÁS, családi pótlék önállóan nem elfogadható, csak kiegészítő jövedelmek!)
  • amennyiben önerő nincs, úgy másik, a bankok által elfogadható – legtöbbször tehermentes – ingatlant is fel tud ajánlani az adós (bizonyos bankoknál a CSOK-ból (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) is teljesíthető az önerő) 

Fontos, hogy készpénzes önerő nélkül nem minden banknál valósítható meg az elképzelés!

Milyen kondíciókra számíthatnak az alacsonyabb jövedelmű lakásvásárlók?

Aki átlag alatti jövedelemmel rendelkezik, annak talán még inkább fontos, hogy a lehető legtöbbet kihozza a lehetőségekből és minél kedvezőbb lakáshitelhez jusson. A kínálatban számos banknál találunk olyan lehetőséget, hogy bizonyos feltételek teljesítésekor a hitel éves kamatából adnak kedvezményt. Ezek a feltételek általában teljesíthetők, nem járnak nagy áldozattal, és az összes visszafizetés tekintetében érdemes is a lehetőséggel élni!

Az aktuális lakáshitel ajánlatokat magad is megnézheted az alábbi kalkulátor segítségével!

Lakáshitel kalkulátor

Ennyi lakáshitelt szeretnék

Hitelösszeg:

Ft

Futamidő:

év
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:

Havi nettó jövedelem:

Ft

Vásárolni kivánt ingatlan értéke:

Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

A teljesség igénye nélkül az alábbi feltételek kapcsolódhatnak egy lakáshitel kamatkedvezményhez, amelyet nem csak az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők kaphatnak meg:

  • legalább minimálbér összegű jóváírás a bankszámlán – ez nem jelenti azt, hogy a hitelfelvételhez elég egy minimálbér, de a kedvezményes kamathoz ennyi jóváírás a bankhoz már elegendő,
  • bankkártya használat – pl. bankkártyás vásárlás,
  • meghatározott lakásbiztosítás megkötése – egyébként is kötelező egy lakásbiztosítás a fedezetül szolgáló ingatlanra,
  • bankszámla aktív használata – pl. csoportos beszedési megbízás a törlesztéshez, ami szinte magától értetődő.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Kérdezz minket