Banki termékek összehasonlítása

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

 • 2016-09-25
 • szerző: bankmonitor.hu

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére, mikori számlák, miről lehetnek kiállítva? A legfontosabb számlát érintő kérdések egy helyen!

A lakástakarék nem csak arra jó, hogy lakásvásárláshoz önerőt gyűjts. A 30%-os állami támogatással, valamint betéti kamattal növelt megtakarításodat többféle lakáscélra is felhasználhatod, és ezek közül számos esetben számlákkal kell igazolnod a megvalósítást.

Milyen lakáscél esetén kell számlát bemutatni?

Felújítás, korszerűsítés, bővítés, közművesítés és építés esetén szükségesek a számlák. Egy lakásvásárlás esetében az adásvételi szerződést kell benyújtani, lakáshitel visszafizetésekor pedig a hitelszerződés, és banki igazolás szükséges.

Miről szólhat a számla?

Nagyon sok mindenről, anyagokról és szolgáltatásokról is. A bútorok, háztartási gépek közül kizárólag a beépíthetők fogadhatóak el, ez legyen rajta a számlán is!

A teljesség igénye nélkül elszámolható:

 • távirányító bejárati kapuhoz,
 • purhab, szilikon,
 • szappantartó, tükör,
 • szauna,
 • beépített főzőlap, beépített konyhamalac, beépített főzőlap,
 • kútfúrás, tereprendezés,
 • konténer, anyag- és sitt szállítás,
 • galéria, gardrób,
 • gipszstukkók,
 • radiátorhoz hő visszaverő fólia.

Mekkora összegről kell számlát bemutatni?

Amennyit a lakástakaréktól kaptál. Azaz a teljes megtakarításról, valamint ha hitelt is veszel fel, akkor a hitel összegéről is.

Itt nézheted meg, melyik lakástakarékkal mennyit tudsz összegyűjteni!

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Mennyi idő van számlával igazolni a lakáscélt?

Felújítás, korszerűsítés, közművesítés esetén 120 nap, míg építés és bővítés esetén 18 hónap. Ezekben az esetekben nyilatkozol a lakástakaréknak, hogy mire szeretnéd költeni, és kiutalják neked a teljes összeget. Ezt követően fogod a számlákat összegyűjteni. A szolgáltatásokról szóló számlákon kívül bekérheti a lakástakarék az esetleg kapcsolódó kivitelezési szerződéseket is.

Amennyiben megkaptad a pénzt, azt is megteheted, hogy meggondolod magad és másik lakáscélt választasz. Ezt viszont csak akkor teheted meg, ha még az új lakáscélhoz tartozó határidőn belül be tudod mutatni a számlákat.

Egy példán keresztül: Bővíteni szeretnél, azaz 18 hónapod van ezt számlákkal igazolni. A kiutalástól számított 120 napon belül még van lehetőséged felújítást, korszerűsítést választani, de ezt előtte a lakástakaréknak jelezned is kell!

Kinek a nevére, és milyen címre szóljon a számla?

Annak a nevére kell a számlát kiállítani, aki javára a lakástakarékot felhasználjátok. Például, ha a te megtakarításodat végül felajánlod édesanyád lakáscéljára, akkor az ő nevére kell a számlának szólnia. A számlán szereplő cím a finanszírozott ingatlan címe legyen.

Mikori számlák fogadhatóak el?

A számla legkorábbi dátuma általában a kiutalási értesítőn szereplő dátum lehet (azaz az értesítő kiállításának dátuma), vagy egyes pénztáraknál az ezt követő nap. Azaz a megtakarítási idő alatt, korábban összegyűjtött számlák nem lesznek jók!

Amennyiben felmondod a lakástakarékot, de a megtakarítás már elérte a 4 évet, és lakáscélra fordítod az összeget, akkor a számla legkorábbi dátuma a felmondás napjával megegyező nap lehet.

Mi történik, ha nem tudok elegendő számlát bemutatni?

Vissza kell fizetni az állami támogatás arányos részét és az arra járó betéti kamatot büntető kamatokkal együtt. Egy példán keresztül:

Összegyűjtöttél 1,2 millió Ft-ot, amelyből 280 ezer Ft állami támogatás. Számlával igazoltál ebből 800 ezer Ft-ot, azaz a teljes összeg 67%-át. Így az állami támogatást is ilyen arányban osztják szét, azaz 67%-át igazoltad, így a maradék 33%-ot, 92 400 Ft-ot kell az erre járó kamatokkal együtt visszafizetned.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

11 Hozzászólás

 • Péter 2016-09-27 12:57:30 - Válasz

  Az utolsó példa hogy értendő? Kiutalják az 1,2 milliót, 800 ezer az igazolt és ez után kell 92400-at visszafizetni? Mennyi ilyen esetben az “erre járó kamatok”?

  • bankmonitor.hu 2016-09-29 17:03:12 - Válasz

   Kedves Péter,
   Igen, jól érti. Először kiutalják a teljes összeget és utólag kell igazolnia számlákkal a felhasználást. Ha ez elmarad, vagy kevesebb számlát nyújt be, akkor utólag fizeti vissza az állami támogatást és az arra eső kamatokat. Kamatok alatt egyrészt érteni kell az állami támogatás után jóváírt betéti kamatot (évi 0,1-3%, lakástakaréktól típusától függ), valamint a büntető kamatokat, amelyet a visszafizetendő állami támogatás után számolnak fel, mértéke pedig a mindenkori jegybanki alapkamat.

 • PÉK PÉTER 2016-09-27 15:47:13 - Válasz

  mi van akkor, ha saját magam végzem a munkák egy részét házilagos kivtelezéssel?

 • ez+az 2016-09-27 18:25:32 - Válasz

  Üdv!
  Én nem értem miért mondják hogy akkora nagy befektetés a lakástakarék! Az állami támogatás
  pont visszazakerül az államhoz ÁFA formájában! Mivel csak számlával igazolható a felhasználás!
  És ugye a számla az ÁFÁ-s!

  • bankmonitor.hu 2016-09-28 08:28:33 - Válasz

   Kedves ez+az! Nem gondolnánk, hogy a lakástakarék befektetést azért kellene támadni, mert egyébként “fű alatt” számla nélkül is el tudnánk végeztetni bizonyos munkákat. A megfelelő hozzáállás szerintünk a jogkövetés, vagyis ha mindenki megfizeti az állami terheket és nem támogatja a szürke- és/vagy feketegazdaságot. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit akar. De almát csak az almával hasonlítsunk össze, vagyis, ha a hivatalos szabályok szerint mindenért számlát kell adni, akkor igenis az állami támogatás ingyen pénz. Azt se felejtsük el, hogy az esetek többségében az ÁFA nem is játszik szerepet, hiszen lakásvásárlásnál és hitel előtörlesztésnél ilyen szóba sem jöhet.

 • Rahan 2016-09-28 08:57:33 - Válasz

  Azért ez nem annyira bonyolult. Az anyagról kérsz számlát…

 • Bakter 2016-09-28 14:03:02 - Válasz

  Üdv!
  Én vagyok a szerződő a feleségem a kedvezményezett, családi házban lakunk, de ő nem tulajdonos csak én felerészben a másik fele anyám nevén van. Ezt szeretnénk felújjítani, lehetséges? Felesésem nincs a házba bejelentve.
  Lakás bútort, fűtő infrapanelt, gipszkartont, hőszigetelőt, fűrészelt faanyagot, kerti bútort, kerti fákat bokrokat, dísztóval kapcsolatos dolgokat elfogadnak?

  • bankmonitor.hu 2016-09-28 14:40:57 - Válasz

   Kedves Bakter! Igen, kivitelezhető. Bármi elfogadható, a lényeg, hogy fixen rögzíthető legyen a házban. PL. beépített konyhabútor jó, de a kerti bútor nem.

 • Szakférfi 2016-09-28 14:20:17 - Válasz

  Kedves Pék Péter! Semmi baj nincs azzal, hogy saját kivitelezésben készüljön el az Ön beruházása. Akár a teljes munkát is elvégezheti saját maga. Nyilván nem fog saját magának számlát adni. Nem is kötelező kivitelezési számlát benyújtani a lakáscél igazolásához. A Lakástakarék pénztárak lakáscélú igazolásának ellenőrzése nem terjed ki a beruházás elkészültének ellenőrzésére. A lényeg, hogy a Lakástakarék pénztártól felvett TELJES összeget igazolja. /ha nem akar állami támogatást visszafizetni a Magyar Államkincstár számlájára/.
  Ez esetben anyag számlákkal igazolja a teljes összeget.
  Létezik olyan LTP, amelyik végső soron felajánlja az ügyfeleknek az értékbecslő által történő igazolást is. Az értékbecslőt természetesen az ügyfél fizeti.

 • Szakférfi 2016-09-28 14:28:07 - Válasz

  Tisztelt ez+az!
  Igaz, hogy az állami támogatás mértéke majd nem megegyezik az áfa összegével. Azonban, ha állami támogatást veszünk igénybe az anyagok vásárlásához vagy a kivitelezéshez, akkor az áfa visszatérül.
  Tehát az áfát megspóroltuk a módszerrel, amit egyébként is ki kell fizetni. Akár hogy csűrjük, csavarjuk, megmarad a pénzünk 1/3-a, vagy ennyivel többet költhetünk a lakásunkra. Nézőpont kérdése.

 • kosztde 2016-10-02 15:43:50 - Válasz

  Üdv

  Mit kell visszafizetni abban az esetben, ha a szerződéses összeg 1,6M. Ebből kb. 1M a hitel rész.
  Felújításra kérem, de csak 800.00.- tudok leigazolni számlával. (Az elkészült munka lefedi az 1,6M, de az értékbecslő nem így ítéli)
  A fele állami támogatást kell kamatosan visszafizetni? A hitek maradhat, vagy azt is vissza kell azonnal fizetni esetleg van további büntető kamat?

  köszönöm
  kosztde

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.