Lakásvásárlás helyett bővítés? Ennyiből hozhatod ki a tetőtér-beépítést

Lakásvásárlás helyett bővítés? Ennyiből hozhatod ki a tetőtér-beépítést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-04 Frissítve: 2021-08-06
 

A család gyarapodásával hamar szűkössé válhat az ingatlanunk, amire a mai ingatlanárak mellett a lakóház bővítése jelentheti a megoldást. A kihasználatlan tetőterek beépítésével könnyedén növelhető a család élettere, azonban a kivitelezési lehetőségek az ingatlanunk állapotától függnek. Becslésünk szerint 4 millió forinttól már neki lehet vágni, bár a határ szinte a csillagos ég. Ráadásul még állami pénzeket is használhatunk a költségeink fedezésére, ami rendkívül nagy segítség lehet.

Sokan jutnak el arra a pontra, hogy a korábban még megfelelő méretű ingatlan a gyermekek érkezése után már nagyon szűkösnek bizonyul. A költözés, mint alternatíva azonban a többségnél fel sem merül, hiszen a mai lakásárak mellett kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy nagyobb ingatlanba költözzenek. Nem is beszélve arról, hogy a megélhetés és a megszokott környezet is röghöz köti az embereket.

A szóba jövő megoldás ilyenkor a lakóház bővítése lehet, aminek hatására szélességében vagy magasságában növelhető az ingatlan alapterülete. Mivel a rendelkezésre álló terület híján a házhoz toldás nem minden esetben megoldás, a bővítés nagyon gyakori formája a tetőtér-beépítés, amivel az addig kihasználatlan padlásterek átalakításával növelhető a család élettere.

Hirdetés

Hirdetés

Nélkülözhetetlen előkészületek

A tetőtér-beépítés egy nagyobb átalakítást jelent otthonunkban így azt körültekintő tervezésnek kell megelőznie. Először is utána kell járni, hogy az ingatlan alkalmas-e arra, hogy belevágjunk a bővítésbe.

Ehhez mindenképp fel kell venni a kapcsolatot olyan szakemberrel, aki az alap, a falak, a födém és a tetőszerkezet állapotát fel tudja mérni. Könnyen problémába ütközhetünk ezen a ponton, ugyanis a szakértői vélemény alapján lehet, hogy csak egy nagyobb szerkezeti átalakítás révén valósítható meg a tetőtér beépítése, vagy nem is ajánlatos elvégezni.

A bővítés elkezdéséhez építési engedélyt is be kell szerezni, ráadásul kiviteli tervvel is szükséges rendelkezni, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szakemberek hozzá tudjanak látni a munkához. Egy társasház esetében az engedélyeztetéshez például az egész lakóközösség belegyezése is szükséges, ami megnehezítheti a folyamatot.

Magához a kivitelezéshez műszaki vezetőt szükséges biztosítani és a munkálatok előrehaladásáról építési naplót is vezetni kell. Természetesen mind a felmérésnek, mind a kivitelezés előkészítésének költsége van, ami alapesetben 100-150 ezer forintra is rúghat.

Hogyan is néz ki a tetőtér-beépítés?

Az előkészületek után elkezdődhetnek az építkezési munkálatok, ami adott esetben azzal is járhat, hogy a födém- és a tetőszerkezetet jelentősen átalakításra kerül. Egy régebbi ház esetében előfordulhat, hogy például a födém nem bírja a terhelést, a fagerendákat cserélni kell, vagy teljesen új tetőszerkezetet is szükséges építeni. Ez jelentősen megdobhatja a költségeket, de lehet, hogy még emellett is érdemes megfontolni a munkálatok megkezdését.

Fontos részlet az is, hogy a tetőtérbe felvezető lépcső kialakítását miként oldják meg. A lépcső például nyílhat az udvarról is, ekkor egy teljesen különálló lakrészt is ki lehet alakítani, ugyanakkor az ingatlanon belül is ki lehet alakítani (ekkor belső területvesztéssel is számolni kell).

A tetőtér szigetelését is meg kell oldani, különben könnyen az időjárásnak megfelelően könnyen elviselhetetlenné válik a tetőtéri élet, ráadásul a pénztárcánkat is megtizedelik a számlák. Emellett a megfelelő hőszigetelés hiányában a magas páratartalom miatt a faszerkezet is könnyen károsodik.

Ezenkívül még a burkolási munkálatok valamint a vízvezeték és fűtési rendszer kiépítése marad hátra. Amint rendelkezésre áll a használatba vételi engedély be is lehet költözni a tetőtérbe.

Hogyan néz ki a beruházás pénzügyi oldala?

A munkálatoktól függően széles skálán mozoghatnak a költségek, azonban az elmondható, hogy több millió forintunkat is felemésztheti a bővítés. Ha egy jobb állapotú, 100 négyzetméteres házat veszünk alapul, ahol nagyobb átalakításokra nincs szükség, viszont a jó szigeteléshez ragaszkodunk, az anyagköltséggel és munkadíjjal együtt már 4 millió forintra rúg a projekt. Azonban az ingatlan állapotától, az anyagok minőségétől függően négyzetméterenként akár 50-60 ezer forintot is felemészthet a bővítés.

A lakásvásárláshoz képest még így is jóval kevesebb lesz a végösszeg, azonban ha hirtelen nem tudunk előteremteni több millió forintot, akkor sincs minden veszve.

A lakástakarékot bármilyen lakáscélunkra, így a tetőtér-beépítésre is felhasználhatjuk, és a befizetések mellé 30%-os állami támogatás is jár (évente maximum 72 ezer forint). Ugyan a maximális állami támogatás havi 20 ezer forintos befizetéssel érhető el, de lehetőség van arra, hogy több szerződést kössünk, (ha közeli hozzátartozóról van szó) amivel megtöbbszörözhető az állami támogatás összege.

Arra is van lehetőség, hogy egy áthidaló kölcsönnel előrehozzuk a lakástakarék kifizetését. Ekkor nem kell megvárni a legalább 4 éves megtakarítási időszak végét, hanem egyből felhasználható a megtakarítás.

Sokan a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) is felhasználnák tetőtér-beépítés céljából, azonban komoly akadályba ütköznek azok, akik új lakásuk tetőterének beépítéséhez a CSOK 10+10-et vennék fel. Ilyenkor gyakorlatilag két különálló lakásként kell kezelni a tetőteret és a földszintet, és ehhez mérten elkülönült lépcsőházat is biztosítani kell. Használt lakás esetén bővítési céllal gond nélkül felhasználható a CSOK, azonban a támogatási összeg ekkor gyermekszámtól függően 600 ezertől 2,75 millió forintig terjed. Ráadásul a CSOK összege ilyen formában csak a felmerült költségek feléig számítható be.

A következő kalkulátorral megtalálhatod a legkedvezőbb lakástakarékot!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés