Lakásvásárlók figyelem: van kiskapu az illetékfizetésnél!

Lakásvásárlók figyelem: van kiskapu az illetékfizetésnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-23 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakásvásárlás során akadnak olyan járulékos költségek, amelyeket kénytelen-kelletlen ki kell fizetned. Ezek közül az egyik legnagyobb tétel az ingatlan értékének 4%-ára rúgó illetékfizetési kötelezettség, amelynek a szabályaival nem árt tisztába kerülni. Jó hír, hogy adott esetben legalább lehetőség van 50%-os illeték kedvezményhez jutni, akár mentesülni is a fizetési kötelezettség alól. Külön kiemelendő, hogy egy fontos ponton a tavalyihoz képest kedvezően változott a szabályozás is.

Használd hitel kalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Ez a legnagyobb kiadás a lakásvásárlásnál

A visszterhes vagyonátruházási illeték fogalmával jobb megismerkedni mielőtt lakásvásárlásra kerülne a sor, hiszen ez jelenti az egyik legnagyobb járulékos költséget. A jelenlegi szabályozás alapján az illeték mértéke az ingatlan típusától függetlenül 4%. Ennek alapját pedig az ingatlan vételára jelenti, például egy 20 millió forintos ingatlan esetén 800 ezer forintra jön ki.

Ugyanakkor, ha legfeljebb 3 évvel korábban adtál el ingatlant, akkor az újonnan vásárolt ingatlan és a régi ingatlan vételárának különbözete jelenti az illeték alapját (ún. cserét pótló vétel). Mégpedig úgy, hogy egy eladással egy vétel állítható szembe, viszont ha több ingatlan eladása is megtörtént, akkor a legkedvezőbb illetékalapot eredményező értékesítés választható ki.

A 2018 előtti szabályok értelmében csak az egy évvel korábban értékesített ingatlan vételárával volt csökkenthető az illetékalap, így ez a változás mindenképpen kedvező. Ugyanakkor, ha a régi lakásod az új lakást megvételét követően értékesíted, akkor ez esetben a vásárlást követő egy évig vonható le az illetékalapból.

Bizonyos esetben mentesülhetsz is az illeték megfizetése alól, nézzük is a törvényben szereplő legfőbb eseteket:

  • Amennyiben az eladott lakás értéke magasabb, mint a megvásárolt lakás értéke, akkor az illetéket nem kell megfizetni.
  • A 35. év alatti első lakáshoz jutók kaphatnak 50% illeték kedvezményt, ha a megszerzett tulajdon értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.
  • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített (például a most felkapott lakóparkok, társasházak), 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása mentes az illetékfizetési kötelezettség alól.
  • Az otthonteremtési támogatás (CSOK) keretében igényelt támogatás levonható az illetékalapból.

Arra mindenképp figyelj, hogy a lakás megvásárlása után 30 napon belül jelentsd be a vagyonszerzés tényét, mert különben mulasztási bírságot szabnak ki rád! További könnyebbséget jelent, hogy az első lakásvásárlás esetében az illetéket 12 egyenlő részletbe, egy év alatt is ki lehet fizetni, amelyre vonatkozóan már nincs életkori, sem ingatlan értékre vonatkozó megkötés .

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Kalkulátorunkkal utána nézhetsz, hogy milyen hitelt tudsz álmaid lakásához felvenni!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés