Láss csodát: az állampapírral is elérhetünk 5% feletti hozamot!

Láss csodát: az állampapírral is elérhetünk 5% feletti hozamot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-14 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakosság körében a rövid lejáratú állampapírok hihetetlen népszerűségnek örvendenek, különösen kelendőek a Féléves- és Kamatozó Kincstárjegyek. Azonban úgy hozta az élet, hogy az elérhető hozamok már itt is egyre csökkennek, így a hosszú lejáratú állampapírokkal most még jobban is járhatunk. Ráadásul az infláció és a kamatok jövőbeli emelkedése is nekünk kedvez, hiszen a következő években akár 5 százalék fölötti hozam is ütheti a markunkat.

Igen nagy gondban lehet manapság az, aki megtakarítását helyezné el, hiszen azzal szembesülhet, hogy a befektetése után már szinte semekkora hozamot nem kap. Úgy áll a helyzet, hogy az elmúlt évek kamatcsökkentése a betéti kamatokat is 0 százalék környékére hozta le és az emberek által kedvelt fél-egy éves időtávon már csak a lakossági állampapírok kínálnak vonzó hozamot. Azonban pont a fokozott érdeklődés miatt szívhatja a fogát a lakosság, ugyanis a mostani héttől számos kincstárjegyhez alacsonyabb kamat mellett juthatunk.

A legtöbb ember nem szereti hosszú távra lekötni a pénzét, hiszen a hozzáférhetőség sokak számára komoly előnyt jelent. Azonban most mégis azt látjuk, hogy érdemes hosszabb időtávon gondolkozni, mert ellenkező esetben jelentős hozamtól eshetünk el.

Hirdetés

Hirdetés

A hosszú futamidejű állampapírokkal feltornászható a hozam

A jelenlegi feltételek mellett a Féléves Kincstárjegy már csak 1,5 százalékot fizet, míg a lakosság körében legnépszerűbb Kamatozó Kincstárjegy révén 2 százalékos kamat üti a markunkat. Ha ezzel nem vagyunk megelégedve és többlet kockázat vállalása nélkül szeretnénk magasabb hozamot, akkor már csak az a megoldás maradt, hogy több évre is elköteleződünk a befektetésünk mellett.

Kapásból két választási lehetőség is adódik számunkra, hiszen a piacon elérünk hosszabb futamidejű lakossági államkötvényeket is. A Prémium Magyar Államkötvény 3 és 5 éves időtávon érhető el és 2,75 illetve 3,25 százalékos kamatot kínál, míg a Bónusz Magyar Államkötvény 4,6 és 10 évre nyújt befektetési lehetőséget és rendre 2,61, 3,11 illetve 3,36 százalékos kamatot fizet.

Azért is lehet érdemes ezekbe a kötvényekbe helyezni a megtakarításunk, mivel változó kamatozású értékpapírokról van szó. A Prémium és Bónusz Államkötvény kamata az ún. kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. Viszont a lényeges különbség abban áll, hogy a kamatbázis eltérő módon van meghatározva a két állampapírnál. A Prémium Államkötvény esetében a kamatfizetést két évvel megelőző éves infláció a kamatbázis, míg a Bónusz Államkötvénynél a rövid hozamok alakulását követi le a papír. A rendszer maga pedig úgy működik, hogy évente egyszer kerül sor a kamatbázis meghatározására, tehát ekkor mozdulhat el az állampapír által fizetett kamat.

Ez azt jelenti, hogy az említett kamatokat nem tekinthetjük kőbe vésettnek, sőt a jelenlegi körülmények közt minden esély megvan rá, hogy egyre magasabb szintre kerüljenek.

5 százalék fölött hozamra is szert tehetünk a következő években

Tehát a Prémium és Bónusz államkötvény révén részesedni tudunk a változó piaci körülmények jótékony hatásából. Abban már azonban van eltérés, hogy milyen mértékben. A Prémium Államkötvény esetében a kamat megállapítást megelőző év inflációja számít, viszont mivel tényleges kamatfizetés csak a megállapítás utáni évben lesz, a kamatbázis változása mintegy két éves csúszásban van. Ezzel szemben, mivel a Bónusz Államkötvény kamatbázisa a rövid hozamok követi le, így sokkal gyorsabban reagál a piaci változásokra is.

Mivel az infláció növekedése várható a következő években, az biztosra vehető, hogy mindkét állampapír hozama növekedni fog. Mivel a 2016-os inflációt már ismerjük, könnyen kijön, hogy a 3 éves Prémium 3,15 százalékot, míg az 5 éves 3,65 százalékot fog fizetni 2018-ban. A 2019-es évre vonatkozóan már csak az inflációs becslésekre hagyatkozhatunk, de a jegybank 2,4 százalékos előrejelzésével számolva már bőven 5 százalék fölötti hozam jön ki.

A Bónusz Államkötvénynél már nehezebb dolgunk van, hiszen itt azt kellene megmondanunk, hogy hol fog állni a jövőben a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama. Az biztos, hogy jelenleg a rövid hozamok drámai mértékben elszakadtak az alapkamat értékétől, így a kamatbázis is jóval alacsonyabb, mint a Prémium esetében. Arra mérget vehetünk, hogy hosszabb ideig nem maradnak ilyen alacsonyan a rövid kamatok, az viszont már kérdéses, hogy pontosan mikor indul meg az emelkedés.

Éppen ezért abból indultunk ki, hogy a rövid hozamokból mi olvasható ki a jövőre nézve, így a határidős hozamokat számítottuk ki. Erre alapozva jövőre a Bónusz esetében a 4,6 és 10 éves időtávon rendre 2,66, 4,44 illetve 4,69 százalékos hozam ütné a markunk, míg 2019-ben már 4 százalék fölötti hozamot kapnánk.

Persze mind az infláció és mind a kamatok jövőbeli alakulása meglehetősen bizonytalan, így kristálygömb hiányában nehéz pontos becslést adni rájuk. Mindenesetre a tendenciák jól látszanak még így is, és a felvázolt Prémium és Bónusz kamatok támpontot adhatnak számunkra.

Összességében azt lehet mondani, hogy minden arra utal, hogy a következő időszakban az egy éves állampapírok helyett a több éves futamidejű állampapírokat érdemes választani. Ráadásul ebben az esetben egy tartós befektetési számla is jó szolgálatot tehet, hiszen ha ezen helyezzük el az értékpapírok adóznunk sem kell 5 év után.

Hirdetés
Hirdetés