Le a kalappal! – A szorgos magyar hangya lekörözte a nagyokat

Le a kalappal! – A szorgos magyar hangya lekörözte a nagyokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Sokakat most éppen a hitelfelvétel érdekel, de az utóbbi évek egyértelműen a megtakarításokról szóltak. Meglepő lehet, de annak ellenére, hogy nem olyan sok összegből gazdálkodhatunk, mégis az jött ki, hogy az európai és amerikai átlagnál is többet teszünk félre. Ez is bizonyítja, hogy bármikor és bármekkora összeggel megéri elkezdeni a takarékoskodást. Mi csak jól járhatunk vele!

Folytonosan visszatérő kérdés a Bankmonitornál is, hogy miként lehet egyáltalán elvárni az emberektől, hogy félretegyenek, ha nincs is igazán miből. Érdekes adalékul szolgálhat a kérdés eldöntésében egy adat, amit jártunkban-keltünkben sikerült levadásznunk a netről. Az OECD előszeretettel készít elemzéseket, az ő gyűjtésük alapján azt hasonlítottuk össze, hogy valóban olyan óriási eltérés van-e az emberek jövedelme és megtakarításai között.

Igaz, két évvel ezelőtti a legfrissebb statisztika, viszont ez is kiválóan mutatja, hogy az Európai Unió átlagához képest jóval elmaradó bérek és jövedelmek mellett igenis sokat félre tudtunk tenni. A 29 induló között a jövedelmek szerint 26. helyen kellett volna végeznünk, de a lakossági megtakarítások szerint a 14. helyre ugrottunk előre.

megtak161017Forintosítva még jobban látszik a különbség a két oldal között. Egy főre vetítve átlagosan az EU-ban 20 ezer forintot takarítottak meg havonta, míg nálunk 16 ezer forintot. Érdekes, hogy itt mindössze 4000 forint az eltérés, míg az átlagos egy főre jutó jövedelmeknél közel 40%-kal indulunk rosszabb helyről. Arról nem is beszélve, hogy a jövedelmünkhöz képest hasonló arányban tettünk félre, mint az amerikaiak (!).

Világos, hogy nagyon sok minden dönti el, hogy félre tudunk-e tenni vagy sem, de azt a fenti ábra is szemlélteti, hogy rosszabbnak tűnő helyzetből is lehet aprólékosan, fokról fokra haladva előtakarékoskodni. Nem kell elsőre óriási összegre gondolni, akár havi 5000 forinttal is el lehet indulni, legyen szó akár egy olyan megtakarítási célról, mint a nyugdíj-előtakarékosság. Az már csak hab a tortán, hogy a befizetésünk mellé állami támogatást is kapunk, amivel sokkal gyorsabban érhetjük el a céljainkat.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés