Lemaradtál? Beszámoló az első Pénzügyi Tereferéről

Lemaradtál? Beszámoló az első Pénzügyi Tereferéről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-10
 

Sikeres rendezvényt tartott néhány hete a Bankmonitor.hu csapata. Mintegy 70 érdeklődő előtt kerestük a választ arra, mibe érdemes tenni a pénzünket 2014-ben? A jelenlévőkkel igazi eszmecsere alakult ki a beszélgetés közben és azt követően is. A nagy érdeklődést látva bizton állíthatjuk: folytatni fogjuk!

Egy játékos kérdéssel kezdődött a Bankmonitor.hu első Pénzügyi Tereferéje február 25-én. Sándorfi Balázs alapító egy beszédes, a banki kamatokat mutató ábrával indított. Azt a kérdést tette fel: ki melyik bankbetéti kamatot választja? Az 1991 decemberében mért 22 százalékot vagy a 2012-ben mért 5,75 százalékot?

 Hamar kiderült: rosszul tippeltek azok, akik a magasabb kamatot választották, mert 1991-ben olyan magas volt az infláció (26,27 százalék), hogy a bankbetéten is bukni lehetett több, mint 4 százalékot. Miközben az alacsony inflációnak köszönhetően 2012-ben több mint 5 százalékos hozamot lehetett elérni az alacsony kamat ellenére is.

2terefere20140310.jpg

A fenti példa rávilágít arra, hogy az infláció figyelembe vétele nélkül bizony nehéz megfogalmazni, reálisan milyen hozamot, milyen kamatot várhatunk el. Mivel a világon mindenhol alacsony az infláció, mostanság az alacsony magyar betéti kamatokat is becsülni kell. Tekintve, hogy vannak olyan országok, mint például Németország, ahol negatív reálkamat miatt szomorkodhatnak a befektetők.

Az alacsony betéti kamatok persze nem jelentik azt, hogy kockázatmentesen ne lehetne ennél jobb hozamot elérni – derült ki Kerezsi Tibor Szabolcs elemző szavaiból. Itt van például az állampapír, amely éven belül ugyan nem, de 3 és 5 éves távlaton ráver a bankbetétre. Hosszabb távon, 10 éves futamidővel ugyancsak szép hozamot képes produkálni, ám ott a várható kamatváltozások miatt a kockázatok is megnövekednek.

terefere20140310.jpg

Némileg nagyobb kockázatvállalással azonban az állampapír hozamok is verhetőnek tűnnek. A befektetési alapok közül a biztonságos kötvényalapok is 8 százalék feletti átlagos hozammal örvendeztették meg tavaly a befektetőket. Az már más kérdés, hogy idén ez aligha marad így. Csökkenő hozamokra kell felkészülni. Sándorfi Balázs elmondta azt is, miért.

Mindezeken túl a Tereferénken csináltunk pénzügyi bátorságpróbát, utánajártunk, vajon a forint gyengülése esetén megéri-e átváltani a pénzünket euróra, tippeket adtunk az első milliónk megszerzéséhez, ismertettük a lakástakarék pénztár, az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ és a TBSZ legfontosabb ismérveit. 

A rendezvény végén pedig a hallgatóság minden kérdésére válaszoltunk. A visszajelzésekből kiolvasható volt, vendégeink elégedettek voltak a hallottakkal, így biztos, hogy a jövőben folytatni fogjuk a Bankmonitor.hu Pénzügyi Tereferéjét. Hamarosan jelentkezünk!

A Pénzügyi Terefere egyik legfontosabb megállapítása volt, hogy a bankbetétnél némileg magasabb kockázattal annál nagyobb hozamot érhetsz el a befektetési alapok segítségével. Kalkulátorunkkal könnyen, gyorsan kiválaszthatod ezek közül a neked legmegfelelőbbet.


1



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés