Létezik 10% feletti hozam közepes kockázat mellett!

Létezik 10% feletti hozam közepes kockázat mellett!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-16 Frissítve: 2020-03-31
 

A vegyes alapok jó lehetőséget kínálnak azoknak, akik közepes kockázat mellett fektetnének be. Megnéztük milyen hozamot látnál a befektetésed mellett, ha az év elején sikerült kiválasztani a legjobb vegyes alapot: 10,41%. Mindezt közepes kockázatvállalás mellett. Mutatjuk az idei év legjobban teljesítő vegyes alapjait!

Vegyes alapok

A vegyes alapok nem alkotnak teljesen egységes alapkategóriát, de mindegyikben közös, hogy részvényeket és kötvényeket is tartalmaznak különböző arányokban. Az élmezőny alapjainak jelentősen magasabb a teljesítményük az átlagos alapoknál: a legjobb tíz alap év eleje óta elért hozamainak átlaga 6,20%, szemben a teljes átlag 2,18%-ával (a legjobb alap 10,41%-ot hozott az év eleje óta). Ezért kiemelkedően fontos, hogy ne egy átalagos, hanem egy minőségi alapot válasszunk. Ehhez segítséget nyújtunk befektetési alap keresőnkkel:

1

A kategória királyai

Az év eleje óta a vegyes alapok legjobb teljesítményt elérő alapjai:

vegyes alapok hozamai

A kategóriakülönbségek

A vegyes alapok (ahogy a cikk elején említettük), nem alkotnak egységes kategóriát. Attól függően, hogy melyik milyen arányba tartalmaz részvényt és kötvényt 3 kategóriába sorolódnak (kockázat szerint növekvő sorrendben):

  1. óvatos: főként kötvényeket tartalmaznak, de megjelenhet bennük egy alacsony részvénykitettség is,
  2. kiegyensúlyozott: közel 50-50%os arányban tartalmaznak részvényt és kötvényt, de ezek az arányok időről-időre eltolódhatnak,
  3. dinamikus: főként részvényeket tartalmaznak, kevés kötvénnyel.

Az élmezőnyről néhány szó

Látható, hogy az élmezőnyből is kiemelkedik az első három alap. Jelentősen többet teljesítettek azoknál, amelyek leszorultak a dobogóról. A 10% feletti tartományba a kiegyensúlyozott vegyes alapok közül egyedül az OTP Paletta Alapjának sikerült bekerülnie. Annyit azért érdemes megemlíteni, hogy a jó teljesítményét (részben) egy véletlennek köszönhette: tavaly decemberben épp egy negatív időszakot élt az alap, így egy mérsékelt árfolyamhoz mérhetjük most a teljesítményét.

Ugyanez történt az éve leje óta 9,59%-ot OTP Prémium Növekedési Alapjával is. Ráadásul ez az alap már a magasabb kockázati kategóriába tartozó, úgynevezett dinamikus vegyes alapok közé tartozik. Ám ez a hosszabb távú teljesítményén látszik is: 2 és a 3 éves teljesítménye is meghaladja a Palettáét.

A dobogó harmadik helyén a K&H Válogatott IV. Alap áll 9,09%-os év eleje óta elért teljesítménnyel. Viszont ennek az alapnak sokkal kiegyensúlyozottabb a teljesítménye az előbbieknél. 2 illetve 3 éves teljesítménye is 9% felett található.

Amik a dobogóról lecsúsztak

A legjobb 10 befektetési alap középmezőnyét 3 magyar alapkezelő alapjai adják: Concorde, OTP és az MKB, 4-6%-os teljesítménnyel:

Listánk 9. helyén pedig a Pioneer Nemzetközi Vegyes Alapok Alapja áll 3,63%-os teljesítményével, viszont múltbeli teljesítményén látszik, hogy ez inkább csak rövid távú visszaesés. Hosszútávú teljesítménye ennél jobb volt.

Az utolsó a listánkon az eddig gyengén teljesítő Raiffeisen Alapok Alapja, aminek az életében bőségesen találunk negatív időszakot, ám most a legjobbak között szerepel a 3,27%-os teljesítményével.

Hirdetés
Hirdetés