MNB alapkamat 0.90% EKB alapkamat 0.00% REGISZTRÁCIÓ

Létezik még ingyenes banki átutalás? És megéri?

  • 2016-04-01
  • szerző: bankmonitor

Ingyen átutalni a tranzakciós illeték bevezetése óta már nem nagyon lehet. Pedig aki gyakran és főként kis összegeket utal, annak közel sem mindegy, hogy mennyi az annyi. Melyik bankszámlával lehet a legolcsóbban átutalni? Mit tartsunk az átutalási költségeken kívül feltétlenül szem előtt? Segítünk, hogy ne dobj ki feleslegesen pénzt az ablakon.

A kérdések megválaszolásához egy olyan banki ügyfél helyzetét vizsgáltuk, akinek a nettó jövedelme havi 200 ezer forint és jelentős átutalási forgalmat bonyolít bankszámláján. Ilyen szokások mellett az országos fiókhálózattal rendelkező pénzintézetek széles körben elérhető számlacsomagjai közül az alábbiak a legmegfelelőbbek.

Bármilyen hihetetlen is, de a CIB Online számlacsomaggal mind a mai napig teljesen ingyen lehet átutalni. Ezzel sajnos egyik bank sem tud pillanatnyilag versenyezni. Egyedül az OTP Simple számlacsomagnál lehetséges egy fix havi díjért ingyenes átutalásokat vásárolni. Így havi 250 ezer Ft-os összeghatárig korlátlan számban lehet külön költség nélkül netbanki és mobilbanki átutalásokat indítani. Továbbá a rendszeres átutalásokért és a csoportos beszedési megbízásokért sem kell külön fizetni. Rugalmas alakíthatóságának és a kiegészítő szolgáltatásoknak köszönhetően az ügyfél teljes körűen kontrollálhatja pénzügyeit.

A többi banknál legfeljebb a tranzakciós illetékkel megegyező mértékig (0,3% max. 6.000 Ft) tudjuk az átutalási költségeket csökkenteni. Míg valahol korlátozások nélkül utalhatunk ezen a díjon (FHB Aktív számlacsomag, Raiffeisen Aktivitás 2.0), addig máshol csupán egy meghatározott keretösszeg, vagy darabszám erejéig van erre lehetőség. Azaz, ha a kedvezményeket kimerítettük, akkor már csak a normál díjak mellett tudunk a hónap fennmaradó részében átutalni.

Nem győzzük hangsúlyozni írásaink során, hogy sosem szabad elkövetni bankszámla választáskor azt a hibát, hogy kizárólag egyetlen díjtételre koncentrálunk. Mindig a bankszámla teljes fenntartási költségét kell, hogy szem előtt tartsuk, így megkíméljük magunkat a felesleges kiadásoktól. A legjobb, ha az ember maga dönthet, hogy miért fizet és miért nem.

A fenti táblából is jól látható, hogy hiába díjmentes az átutalás, ha egyszer drágább összességében az adott bankszámla.

Fontos, hogy saját szokásaid alapján a fenti táblázatban szereplő értékektől eltérő eredmények adódhatnak. Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy „személyre szabott” ajánlatokat kapsz.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

Segítünk kiválasztani a legolcsóbb bankszámlát számodra!
  • Szakértőnk segít a választásban és megválaszolja a kérdéseidet

0 Hozzászólás

  • Dekko 2016-04-05 18:17:36 - Válasz

    Hát nem tudom én a mai napig ingyen utalok és 150.000-ig veszek fel havonta max 2 alkalommal pénzt, és ingyen vásárolok a kártyámmal stb. Aktivitás 2.0 számlacsomagom van. az éves Kártya díj igaz hogy olyan 7000 Ft- de ellenben nagyon sok mindent ingyen kapok továbbra is, és az is igaz hogy már az aktivitás számlacsomag kezdetétől tag vagyok továbbá havonta hozom a minimális 4 feltételt ami ingyenessé teszi, és így meg is éri, abban az esetben ha nem teljesül a 4 feltétel akkor fizetek 1050 forintot de azért az sem megrázó.

  • bankmonitor.hu 2016-04-14 14:32:27 - Válasz

    @Dekko: Ezek szerint abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy mind a mai napig a sima Aktivitás számlacsomaggal rendelkezel. Ez az oka annak, hogy díjmentesek számodra a netbanki átutalások. A probléma, hogy ezt a számlacsomagot a bank már nem értékesíti, így akik most döntenek a Raiffeisen Aktivitás számlája mellett, azoknak már csak a 2.0 verzió jöhet szóba. Ennél pedig nincs mese, ketyeg a 0,3% max. 6.000 Ft-os díj a netbanki átutalások után.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.